Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου – Αποκηρύξτε τις σαχλαμάρες Πολάκη για τα εμβόλια
Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, νουθετώντας τον να μην συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και ζητώντας του να αποκηρύξει όσα είπε ο Παύλος Πολακης περί της διαδικασίας των εμβολιασμών.
«Κύριε Τσίπρα βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και την απόπειρα να συγκρίνετε το τι θα συμβεί τις επόμενες εκλογές, με το τι συνέβη την περίοδο 90 – 93. Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα βιαστικά γιατί κινδυνεύετε να διαψευστείτε από τις εξελίξεις. Και μιαςκαι έχω δύο λογογράφους να σας στείλω τον έναν μήπως μπορέσει να τακτοποιήσει λίγο τις σκέψεις σας; Γιατί αποφασίσετε να μιλήσετε για όλα και δεν απάντησες σε κανένα από τα ερωτήματα τα οποία έθεσα» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον ισχυρισμό του ότι στήριξε την κυβέρνηση στην πανδημία.
«Έρχομαι στο ζήτημα της πανδημίας, δεν θα μιλήσω πολύ γι’ αυτό, αλλά ας αφήσουμε επιτέλους στην άκρη αυτό το ψέμα ότι βάλατε πλάτη στην κυβέρνηση στη μάχη κατά της πανδημίας. Γιατί ο,τι έκανε αυτή η κυβέρνηση θέλετε πάντοτε το ακριβώς ανάποδο. Βάλατε πλάτη κύριε Τσίπρα όταν το Νοέμβριο λέγατε ότι υποσχόμασταν εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει; Βάλατε πλάτη τον Ιανουάριο όταν μας λέγατε ότι το να κάνουμε 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς κάθε μέρα; Βάλατε πλάτη όταν πήραμε την δύσκολη απόφαση να κλείσουμε την οικονομία κι εσεις υπερασπιστήκατε την οικονομική δραστηριότητα και όταν ανοίξαμε με την οικονομική δραστηριότητα μας λέγατε προσέξτε τι κάνετε γιατί θέτετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις αναφορές του Παύλου Πολάκη στο Facebook ζητώντας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποκηρύξει τα όσα υποστηρίζει το στέλεχος του κόμματος.
«Κορυφαία στελέχη σας αμφισβητούν τη διαδικασία εμβολιασμού. Και αναφέρομαι στον κύριο Πολάκη οποίος άφησε υπονοούμενο ότι δήθεν αυτό το θαύμα της επιστήμης, το οποίο μας έχει επιτρέψει να σώσουμε εκατομμύρια ζωές στον κόσμο για να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα, δεν θα έπρεπε να το αγκαλιάσουμε, αλλά θα έπρεπε να είμαστε καχύποπτοι, γιατί λέει ο μεγάλος επιστημών και γνώστης περί των εμβολίων κύριος Πολάκης, ότι πως είναι δυνατόν να ανακαλύψουν το εμβόλιο σε λίγους μήνες όταν το αμέσως επόμενο εμβόλιο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ανακαλυφθεί. Έτσι καταπολεμάται το αντιεμβολιαστικό κίνημα κύριε Τσίπρα; Πρέπει αν αποκηρύξετε τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας».
Η αναφορά στις εκλογές
«Ο κόσμος αλλάζει και με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και πράγματι ακούγοντας την κυρία Γεννηματά να υπεραμύνεται μίας μεταρρυθμίσης που έρχεται από το 1982, δεν μπορώ να μην προβληματίζομαι από το γεγονός της σύγκλισης της Ελλάδας το 2021 με την Ελλάδα του 1982» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Σχετικά με τις εκλογές και το αποτέλεσμα αυτών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτές θα γίνουν σου τέλος της τετραετίας, συμπληρώνοντας: «Και όταν θα γίνουν εκλογές θα μπορέσουμε να κάνουμε την συνολική αποτίμηση όχι μόνο για το πως αντιμετωπίσαμε την πανδημία, που ελπίζουμε πια πως την αφήνουμε πίσω μας, αλλά και για το πως η χώρα θα οδηγηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης. Και για να δούμε τότε τι θα έχετε να πείτε, γιατί δικές μου προβλέψεις είναι ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι και ρωμαλέα και μία ανάπτυξη δίκαιη, που θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας».
Ο Κυριακος Μητσοτακης υποστήριξε ότι μετά την αυριανή συνάντηση με την Ουρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν για το ταμείο ανάκαμψης.
«Τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα και όσο εσείς επιμένετε να παρουσιάζεται μια εικόνα μιας χώρας η οποία δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε. Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα. Η δεξιά την οποία δήθεν αντιμάχεστε, πολύ απλά δεν υπάρχει. Η Νέα Δημοκρατία την οποία παρουσιάζετε είναι μια καρικατούρα δεν ανταποκρίνεται καν στην ιστορία της παράταξης, ανταποκρίνεται μόνο στο δικό σας φαντασιακό δημιούργημα για την μόνο μέσα από μία τέτοια Νέα Δημοκρατία μπορείτε να υπάρξετε, μόνο που δεν υπάρχει τέτοια Νέα Δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας αναφέρθηκε και σε φράση του Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτική συνέντευξη: «Θέλω να απαντήσω και σε μια μεγάλη απρέπεια, γιατί κάνετε χιουμοράκι ότι δεν κάνω δήθεν ούτε για διαχειριστής σε πολυκατοικία, σίγουρα δεν θα αναλάμβανα θα το διαχειριστείς σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός».
Η πρωτολογία Μητσοτάκη
Με επίθεση στη Φώφη Γεννηματά αλλά και μηνύματα για τις αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά με αφορμή απεργίες που κρίνονται παράνομες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Ο πρωθυπουργός κατέθεσε, μάλιστα, αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου προκειμένου, όπως είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση «να αναλάβετε τις ευθύνες σας για να δούμε την υποκρισία σας εκτός αν επιλέξετε παρελκυστικά τον δρόμο της αποχώρησης».
Ο πρωθυπουργός με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες είπε ότι «εργαζόμενοι και μη ταλαιπωρούνται από απεργίες που αν και παράνομες γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών»
«Την προηγούμενη εβδομάδα στην απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς η συμμετοχή ήταν 10-20% αλλά η πρωτεύουσα παρέλυσε επειδή αποφάσισαν έτσι 2 στους 10 εργαζομένους. Ενώ εχθρός ήταν η κυβέρνηση τα θύματα ήταν οι πολίτες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε «αυτή είναι η "ζούγκλα" και ο "μεσαίωνας", φράσεις που ακούστηκαν στη Βουλή» και πρόσθεσε: «ο νέος νόμος θέτει κανόνες στην ζούγκλα, ξεπερνά τον μεσαίωνα και έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά από το 1982» ενώ σε άλλο σημείος της ομιλίας του τόνισε ότι «διαχωρίζουμε την απεργία από την παρανομία».
«Όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης ενός καθεστώτος που ίδιοι καταγγέλλουν. Με τα 129 άρθρα του το νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά επικυρώνοντας δύο από τις πιο εμβληματικές συμβάσεις στον τομέα της εργασίας, την 187 για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και την 190 για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι 10 τομές
«Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και περιλαμβάνει 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και οι οποίες κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη. Οι τομές αυτές πρόσθεσε βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με την Ευρώπη», πρόσθεσε.
- «Τομή πρώτη είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, την οποία θα χτυπά ο εργαζόμενος χτυπώντας ταυτόχρονα την μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες αλλά και την εισφοροδιαφυγή. Στο εξής οι ώρες απασχόλησης του θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και χωρίς να μεσολαβεί κάνεις στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας
- Γιατί είναι κακό η επιθεώρηση εργασίας να παύει να ανήκει στον κάθε υπουργό και να αναβαθμίζεται σε ανεξάρτητη αρχή όπως είναι η εθνική αρχή διαφάνειας; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια μέσα στην επιθεώρηση εργασίας; Θα κάνει ελέγχους διασταυρώνοντας τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας με τις απαιτήσεις για παράδειγμα δεδουλευμένων ή των επιδομάτων αδείας και στο εξής τα δικά της πορίσματα θα συγκροτούν την αντικειμενική βάση για την επίλυση κάθε εργατικής διαφοράς
- Αλλαγή 3η είναι η δυνατότητα ο κάθε εργαζόμενος να διευθετεί ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του. Αν το επιθυμεί ο ίδιος θα μπορεί να εργαστεί έως 2 ώρες περισσότερο, αυτές θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια ώστε να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο μία επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί πιο έντονα όταν αυτό χρειάζεται, αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να διατηρεί ελεύθερες μέχρι και τρεις ημέρες την εβδομάδα. Είναι κάτι το οποίο ευνοείται εποχικά επαγγέλματα αλλά διευκολύνει και μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων».
- Τετάρτη παρέμβαση είναι η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης.
- Πέμπτη αλλαγή είναι στις συνθήκες εργασίας των κούριερ που θα φέρουν πλέον κράνη και συνδικαλιστική εκπροσώπηση
- Η έκτη παρέμβαση αφορά την άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το δεκαήμερο της σχετικής ευρωπαΐκής οδηγίας. Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση επί ένα εξάμηνο. Εισάγεται επίσης γονική άδεια τεσσάρων μηνών με επιδότηση στο πρώτο δίμηνο και για τους δύο γονείς. Οι γυναίκες προστατεύονται από περιστατικά βίας και παρενοχλήσεων. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας. Αυτά θα ισχύουν και για την υιοθεσία τέκνου αλλά και τις περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας».
- Η έβδομη πρωτοβουλία εναρμονίζει τον αριθμό των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έτσι η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως, με τις ανάλογες βεβαίως προσαυξήσεις στην αμοιβή των εργαζομένων. Στην απέναντι όχθη όταν θα υπάρξει υπέρβαση αυτού του ορίου, υπερωρίες θα αποζημιώνονται με βάση το 120% του κανονικού ωρομισθίου αντί του 80% σήμερα».
- Η όγδοη η καινοτομία φέρει την Ελλάδα πρωτοπόρα στη νομοθέτηση κανόνων στην τηλεργασία. Αυτή θα γίνεται υποχρεωτική μόνο για λόγους δημόσιας υγείας με τη σχετική υποδομή να βαραίνει τον εργοδότη. Όποτε κι αν συμβαίνει, θα την συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση όπως συμβαίνει στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί, να ενοχλεί με διαρκή e-mail των εργαζομένων από απόσταση εκτός του ωραρίου του. Προβλέπονται μάλιστα και οι τεχνικές διαδικασίες ώστε ηλεκτρονική επικοινωνία εργοδότη εργαζόμενου να ολοκληρώνεται αυτόματα μετά το πέρας της εργασίας».
- Η ένατη αλλαγή αγορά την λειτουργία των επιχειρήσεων τις Κυριακές. Στο εξής θα λειτουργούν και στην Ελλάδα οποίες επιχειρήσεις επιθυμούν τις Κυριακές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η σχετική λίστα διευρύνεται, όμως το δικαίωμα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά, η αμοιβή τους προσαυξάνεται κατά 75% και κάθε εργάσιμη μέρα θα αναπληρώνεται με μία ακόμα μέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα. Είναι μία ρύθμιση από τις πιο φιλεργατικές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
- Η 10η αλλαγή εδραιώνει τη δημοκρατική διαφάνεια στο σημερινό σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού. Με μετρό από τον επαναφέρουν στον αληθινό του ρόλο δηλαδή σε αυτόν της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων. Με δικλείδες που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων, που τελικά περιθωριοποιεί και τα δίκαια αιτήματα των συνδικαλιστών αλλά και με πρόνοιες ώστε οι διεκδικήσεις μιας ομάδας πολιτών να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Γιατί το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση Δευτεροβάθμιου σωματείου. Με αλλά λόγια η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία.
Κριτική στην Γεννηματά
Απευθυνόμενος, δε, στην Φώφη Γεννηματά της είπε, με αφορμή την ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ που προηγήθηκε, ότι «ήταν σαν να άκουγα τον Αλέξη Τσίπρα και όχι εσάς».
«Αλλά να σας δώσω μια συμβουλή: οι πολίτες θα επιλέγουν πάντα το πρωτότυπο» σχολίασε δηκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς, αλλά άκουγα τον κύριο Τσίπρα. Και πρέπει να σας δώσω μία φιλική συμβουλή. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες, αλλά αυτά πρέπει να τα λύσετε μεταξύ σας» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού.
Υποβάλλω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου
Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υποβάλει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου προκειμένου – όπως είπε – να αποκαλυφθεί υποκρισία των πολιτικών του αντιπάλων.
«Θα σας διευκολύνω κ. Τσίπρα και κυρία Γεννηματα. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου για να αναλάβετε κι εσείς επώνυμα και φανερά τις ευθύνες σας και να αναδειχθεί η υποκρισία σας και να δούμε στο τέλος πόσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου θα έχετε ψηφίσει και να η «μητέρα όλων των μαχών» θα καταλήξει τελικά να έχετε ψηφίσει δύο στα τρία. Εκτός αν επιλέξετε τελικά το δρόμο της αποχώρησης από την αίθουσα!» ανάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας τους ρώτησε απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς αν θα ψηφίσουν συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, λέγοντας: «Καταγγείλατε το νομοσχέδιο πριν ακόμα βγει σε δημόσια διαβούλευση. Σήμερα διαπιστώνω ότι επιμένετε να μη μιλάτε για τα άρθρα του αλλά για τα fake news τα οποία κατασκευάζεται στην θέση τους».
«Δεν θα παραιτηθώ όμως από την προσπάθεια να διαμορφωθεί μία στοιχειώδης διακομματική συναίνεση γύρω από μερικές εύλογες αλλαγές που ζητάει ίδια πραγματικότητα. Σας ερωτώ λοιπόν κυρία Γεννηματά και κύριε Τσίπρα θα ψηφίζετε έστω και τώρα την ψηφιακή κάρτα που καταργεί την μαύρη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση – ασφάλιση των ταχυμεταφορέων; Θα ψηφίσετε την εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους; Θα στηρίξετε την διεύρυνση των περιπτώσεων που καθιστούν άκυρη μια πώληση; Δεν φαντάζομαι να αρνηθείτε της ευρωπαϊκές ρήτρες κατά της βίας και της παρενόχλησης, υπέρ της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία; Θα πείτε ναι ή θα πείτε όχι στην καθιέρωση στην Ελλάδα της άδειας πατρότητας με αποδοχές, την γονική άδεια τεσσάρων μηνών; Μήπως τελικά μας αιφνιδιάσετε και αρνηθείτε και την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα όπως και κάθε εργαζομένου που ασκεί τα καθήκοντά του; Και τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται από την εργασία του όταν λήγει το ωράριο του;»
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εμβόλιο κορονοϊού: «25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από mRNA εμβόλιο»