Ταμείο Ανάκαμψης: Η ιστορική ευκαιρία, η πρόκληση και ο στόχος Μητσοτάκη
H χώρα έλαβε «άριστα» στα 10 από τα 11 πεδία αξιολόγησης που υπήρχαν, με το μόνο «Β» να αφορά στην κοστολόγηση των έργων.
Πλέον η κυβέρνηση θα «τρέξει» σε όλα τα μέτωπα για τη γρήγορη απορρόφηση των πόρων και την έγκαιρη υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στο «Ελλάδα 2.0», προκειμένου η χώρα και η οικονομία να γυρίσουν σελίδα μετά την πανδημία.
Το ελληνικό σχέδιο προτείνει έργα και στους επτά εμβληματικούς ευρωπαϊκούς τομείς. Πρόκειται για ειδικά επενδυτικά έργα, τα οποία αφορούν ζητήματα κοινά σε όλα τα κράτη-μέλη σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και είναι απαραίτητοι για τη διπλή μετάβαση.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει προτείνει τη διάθεση 2,3 δισ. ευρώ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης που καλύπτουν όλο το εργατικό δυναμικό. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην απόκτηση δεξιοτήτων υψηλής ποιότητας και σχετικών με την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων δεξιοτήτων που σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή» κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στην Αρχαία Αγορά για την παρουσία του σχεδίου της χώρας μας «Ελλάδα 2.0».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες, καθώς δικαιούνται περίπου 31 δισ. σε επιδοτήσεις και δάνεια. Κατέθεσε από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων, με τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν να αγγίζουν τα 100 δισ. Σε ορίζοντα 7ετίας, θα υπάρχουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετη ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τους 4 πυλώνες του σχεδίου: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και τις ιδιωτικές επενδύσεις με αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας.
Τόνισε ότι τα 8 δισ. που θα εκταμιευθούν το 2021 θα κατευθυνθούν κυρίως σε έργα με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έκανε γνωστό ότι το σχέδιο Ελλάδα 2.0 σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επεσήμανε πως το σχέδιο «θα δρομολογήσει ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό, θα μεταμορφώσει την οικονομία που θα αγκαλιάσει την ψηφιακή μετάβαση, ενώ οι επενδύσεις θα κάνουν την Ελλάδα ισχυρότερη και πιο ανθεκτική».
«Θα αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων για να διαμορφώσουν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας», ανέφερε και διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα θα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Είναι ένα φιλόδοξο και μακρόπνοο έργο, για καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν πως το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ισχυρή και ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ επισημαίνουν πως σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τη χώρα. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα ενισχύσει με 7 ποσοστιαίες μονάδες το ΑΕΠ έως το 2026 και θα δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας.
Είναι ξεκάθαρο πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι ιστορική ευκαιρία για τη χώρα και γι’ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην χαθεί ούτε ένα λεπτό και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων με ταυτόχρονη υλοποίηση των έργων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία Γλυκά Νερά: Τα πολλά ψέματα και οι δύο αλήθειες του πιλότου - Η ώρα του εισαγγελέα