Ο απόηχος του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, η ατζέντα και το μήνυμα στην Τουρκία
Στην κορυφή της ατζέντας των δύο ηγετών βρέθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για τις ενεργειακές εξαγωγές της Αιγύπτου, αξιοποιώντας τον σχεδιαζόμενο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης -ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας- τον σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και δεν κρύβουν ότι η οπτική τους για θέματα της περιοχής είναι κοινή πάντα υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Αυτό εξάλλου διεφάνη ξεκάθαρα από τος χθεσινές δηλώσεις των δυο ηγετών.
Τρανό παράδειγμα της κοινής γραμμής είναι η τριμερής συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου, την οποία ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας.
Παράλληλα με την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός επιδίωκε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, ότι τα βήματα και οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης θα συνεχίζονται, ενώ παράλληλα, η χώρα μας θα συνεχίσει τις διπλωματικές της επαφές προκειμένου να αναδείξει το ρόλο της στο γεωστρατηγικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.
Και φυσικά όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε επιδοθεί σε έντονη διπλωματική δραστηριότητα, που είχε ως αποτέλεσμα αφενός την ενίσχυση των σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είχε ενοχλήσει την Άγκυρα και αφετέρου στην καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκά Νερά: Απολογείται σήμερα ο συζυγοκτόνος - Τα «σκηνοθετικά» λάθη που πρόδωσαν το φρικτό έγκλημα