«Επιχείρηση γοητεία» από την Τουρκία - Ποιους επιχειρεί να προσεγγίσει ο Ερντογάν

Σε μια γενικότερη «επίθεση γοητείας» προς πάσα κατεύθυνση φαίνεται να επιδίδεται η Τουρκία, προσπαθώντας να αλλάξει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνησή του τον τελευταίο καιρό σε μια σειρά θεμάτων.

Ερντογάν
AP
3'

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέδειξε ιδιαίτερα «καλή συμπεριφορά» στο ευρύτερο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν (για τη συνάντηση με τον οποίο είπε πως ανταλλάχθηκαν απόψεις με «αναλυτικό και παραγωγικό» τρόπο), ενώ προέβη σε δέσμευση για ανάληψη περισσότερων ευθυνών από τη χώρα του στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, έχει προβεί σε ιδιαίτερα «θετικών» αποχρώσεων τοποθετήσεις ως προς τις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας και ικανοποίηση για τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί τελευταία με την Ελλάδα. Σε αντίστοιχο πλαίσιο ήταν και οι τοποθετήσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Την τακτική της «καλής διαγωγής» φαίνεται να ακολουθεί η Άγκυρα και απέναντι στην ΕΕ τελευταία: Ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνομιλία τη Δευτέρα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας από την ΕΕ βήματα ως προς την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, με την φον ντερ Λάιεν να κάνει λόγο για μια «καλή συζήτηση» με τον Ερντογάν. Σε παρόμοιο πνεύμα ήταν τα σχόλια και της Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε την Τρίτη στις επιδιώξεις της χώρας του για περισσότερες ξένες επενδύσεις, ενώ έκανε ανακοινώσεις σχετικά με το υποψήφιο εμβόλιο για την Covid-19 που αναπτύσσεται στην Τουρκία.

H γενικότερη εικόνα που διαμορφώνεται ως προς τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ φαίνεται να είναι αυτή της βελτίωσης, όπως είπε και η Επίτροπος για θέματα διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη στο Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, είπε ότι το Συμβούλιο χαιρετίζει τη σχετική αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη συνέχιση των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς, όπως η Κύπρος. «Παραμένουμε εντατικά συνδεδεμένοι με την Τουρκία σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», είπε η Β. Γιούροβα.

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυδής της 24ης Ιουνίου, με την Ελλάδα να ζητά από την Τουρκία έμπρακτες αποδείξεις σύμπλευσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κινήσεις καλής θέλησης στο θέμα της επανεισδοχής μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Παράλληλα, στην ευρωτουρκική ατζέντα βρίσκεται και το Κυπριακό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας το νέο νομοσχέδιο περί «Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ Ελλάδος»: Το σχέδιο νόμου που υπερψηφίστηκε ενισχύει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και προωθεί την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Sabah, Anadolu

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Τι αποκαλύπτει η ζημιά στην πόρτα της κρεβατοκάμαρας για τη σχέση του ζευγαριού

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή