«Κρεμάλα» από Γεωργαντά, «ταμπλάς» από Χριστοδούλου!
του Παναγιώτη Σουρέλη
Μετά την κατάθεση της κας Ζωής Γεωργαντά της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που υποστήριξε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ότι «αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα», ήρθε η κατάθεση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρου Χριστοδούλου να αυξήσει την πίεση στον πρώην υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ.Χριστοδούλου ήταν ιδιαίτερα γλαφυρός, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί η Ελλάδα δημοσιοποίησε τρεις φορές στατιστικά στοιχεία το 2010, απαντώντας, ότι του ήρθε «ταμπλάς» όταν ενημερώθηκε για τη νέα αναθεώρηση!
«Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς», κατέθεσε χαρακτηριστικά
Ο κ.Χριστοδούλου αναφέρθηκε στους ατυχείς χειρισμούς, αλλά και τις δηλώσεις των κυβερνώντων, που είχαν ως αποτέλεσμα να τρομοκρατήσουν τις αγορές, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.
« Όπως είπατε και εσείς -σωστά- όταν βλέπεις και έχεις να κάνεις με την αγορά, πρέπει να κρατήσεις μία στάση πόκερ, γιατί πρέπει να κερδίσεις και να διατηρήσεις τη ψυχραιμία της αγοράς, τη θετική στάση της αγοράς και να μην τρομάζεις την αγορά γιατί μετά σου γυρίζει μπούμερανγκ. Ήταν τότε που ενώ είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση της δεκαετίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο IMF. Ήταν μία ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές. Γιατί οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κ.λπ, ξαφνικά έλεγαν “καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο IMF; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;”. Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ «έδειξε» τον Γιώργο Παπανδρέου ως υπεύθυνο για την αναταραχή στις αγορές, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «Τιτανικό». Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή και μέλους της εξεταστικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο κ.Χριστοδούλου απάντησε, ότι «εάν θέλετε, ήταν μία ατυχής έκφραση.
Συμφωνούμε πως ήταν μια ατυχής έκφραση», ενώ όταν ρωτήθηκε ποιος έκανε αυτή τη δήλωση, απάντησε «ήταν η πολιτική ηγεσία».
Γεωργαντά: «Πρέπει να κρεμαστούν συνειδησιακά»
Δικαιωμένη από τα όσα υποστήριξε ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε η κα Ζωή Γεωργαντά, μιλώντας στο newsbomb:
«Νιώθω δικαιωμένη από τις εξελίξεις, αλλά το ήξερα ότι θα δικαιωθώ. Δεν είπα τίποτα ψέματα. Ούτε σκοπεύω σε πολιτική θέση, ούτε να βγάλω λεφτά. Είπα αυτά που έβλεπα να γίνονται εκεί μέσα». Το πρώην μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφέρθηκε και στη δήλωση – σοκ που έκανε σχετικά με τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ότι πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα, αν αποδειχθεί ότι φούσκωσε με δόλο το έλλειμμα. «Είμαι κατά της θανατικής ποινής, αλλά τουλάχιστον αυτοί οι άνθρωποι συνειδησιακά θα πρέπει να κρεμαστούν. Ο Παπακωνσταντίνου πρέπει να φύγει από τη θέση του και να γίνει δήμευση της περιουσίας του. Έτσι θα τη γλιτώσει; Καταστράφηκαν οι γέροι, που θα περάσουν αναξιοπρεπή γηρατειά χωρίς μία δεκάρα και οι νέοι που έχουν καταστραφεί και θα γίνουν μετανάστες, όπως μετά τον πόλεμο. Είναι φρικιαστικό το μέλλον μας εδώ».
Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχείρησε ο Παπακωνσταντίνου
Τα αδικαιολόγητα επιχείρησε να δικαιολογήσει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στα όσα κατέθεσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου. «Η χώρα δεν μπήκε στο Μνημόνιο λόγω δηλώσεων, αλλά λόγω ψεμάτων. Όχι επειδή ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χώρα ήταν σαν τον Τιτανικό με έναν καπετάνιο που κοιμόταν στο τιμόνι -γιατί αυτό είχα πει. Οι αβλεψίες αλλά και η απόκρυψη στοιχείων οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Χριστοδούλου: «Δέχθηκα πιέσεις από μέλη της επιτροπής»
Μετά το σάλο που δημιούργησε η δημοσιοποίηση της κατάθεσής του, ο κ.Χριστοδούλου επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. Με γραπτή του δήλωση υποστήριξε, ότι δέχθηκε «σαφή πίεση από κάποια μέλη της Επιτροπής να μετατρέψουν τα όσα ειλικρινώς κατέθεσα σε "κατηγορίες" σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χριστοδούλου:
«Προσήλθα χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να καταθέσω και να απαντήσω με κάθε ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που μου τέθηκαν. Η ουσία της κατάθεσής μου αφορούσε στην αποτύπωση του ελλείμματος του 2009, για την οποία εξήγησα διεξοδικά ότι το ύψος του νέου δανεισμού κάθε έτους δεν μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ύψος του ελλείμματος που ανακοινώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δημοσίως, όπως προβλέπουν οι κανόνες της Eurostat.
Εξήγησα, ότι από την επαγγελματική μου πείρα, αλλά και από την εμπειρία μου ως Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, "δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τις αγορές".
Υπήρχε σαφής πίεση από κάποια μέλη της Επιτροπής να μετατρέψουν τα όσα ειλικρινώς κατέθεσα σε "κατηγορίες" σε βάρος του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η πίεση κατέστη σαφής και από τον τρόπο με τον οποίο επιλεκτικά διοχετεύθηκαν και ερμηνεύτηκαν σημεία της κατάθεσής μου.
Τέλος, και έχοντας επίγνωση της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί στα συμφέροντα της χώρας, από την επιλεκτική αναφορά στα όσα κατέθεσα, αλλά και της στρεβλής εικόνας που ενδεχομένως μπορεί να διαμορφώσει η κοινή γνώμη, θα ζητήσω και εγγράφως από τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής να δημοσιοποιηθούν αυτούσια τα πρακτικά από την κατάθεσή μου».