Διακομματική συναίνεση στο νόμο περί «πόθεν έσχες»
Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε στους βουλευτές όλων των παρατάξεων η πρόταση νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας για το «πόθεν έσχες».
Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις, οι βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής στήριξαν στη β' ανάγνωση την πρόταση νόμου του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και άλλων 74 βουλευτών για την τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου.
Στην πρόταση νόμου, ενσωματώθηκε πλήρως η διάταξη της ΝΔ, την οποία είχε εισηγηθεί παλαιότερα και επανέφερε, και που προβλέπει τον επανέλεγχο των πολιτικών προσώπων, που ανέλαβαν αξίωμα από το 1974 μέχρι το 2010.
Επίσης, συμφωνήθηκε να γίνουν δεκτές κι άλλες βελτιωτικές αλλαγές, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Πλην του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «ναι» επί της αρχής ψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας σημείωσε ότι κάθε πρωτοβουλία ενισχύει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, είναι θετική.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε «παρών» ωστόσο διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις που ενισχύουν τη διαφάνεια.
Θετικός αλλά με επιφυλάξεις ήταν και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης ενώ οι Βασίλης Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά) δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής την πρόταση νόμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο «έσχες» και μετά στο «πόθεν», αφού κανείς δράστης εγκληματικών πράξεων «δεν καταγράφει στη δήλωση του προϊόντα της εγκληματικής του δράσης».
Ιδιαίτερα θετικός στο νομοσχέδιο ήταν και ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, που υπενθύμισε ότι η πρόταση νόμου είναι σχεδόν ταυτόσημη με αυτήν του κόμματός του το Μάιο του 2010.
Η πρόταση νόμου προβλέπει επανέλεγχο των πολιτικών από το 1974 μέχρι 2010, ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στο διαδίκτυο, όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και όλων των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες», καθώς και την πρόβλεψη να κατάσχεται υπέρ του δημοσίου, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραλειφθεί να δηλωθεί, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί.