Μας δένει χειροπόδαρα η νέα δανειακή σύμβαση

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή για να πάρει η Ελλάδα τα νέα δάνεια.

Η νέα δανειακή σύμβαση που δεσμεύσει την χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2020 κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αφού πήρε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.


Με βάση το νομοσχέδιο, κυρώνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο για τη νέα δανειακή σύμβαση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την Ελληνική Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 109,1 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μαζί με τα κεφάλαια που έχουν ήδη εισρεύσει με την μορφή εγγυήσεων για το PSI , ανέρχεται συνολικά στα 114,6 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ σήμερα αναμένεται να υπογραφεί και η πρώτη εκταμίευση μετρητών ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της νέας δανειακής σύμβασης είναι:

- To δίκαιο που θα διέπει τα δάνεια θα είναι το αγγλικό και τα δικαστήρια που θα παρέμβουν σε τυχόν διαμάχες της Ελλάδας με τους πιστωτές της θα είναι αυτά του Λουξεμβούργου.

- Το EFSF θα έχει ως προτεραιότητα την αποπληρωμή των δανείων , ενώ η εκταμίευση των δόσεων θα εξαρτάται από την ομόφωνη απόφαση των κρατών – μελών της Ευρωζώνης αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων του νέου Μνημονίου.

- Κάθε δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια 171/2 χρόνια.

- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εγγυάται την πληρωμή των δόσεων, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει κάποια δόση του Δανείου. Αυτό θα γίνει με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που θα αποκτήσει από την ανακεφαλαιοποίηση τους , τις οποίες το Ταμείο θα εκμεταλλεύεται.

- Δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποια δικαστική διαμάχη που να θίγει είτε το Μνημόνιο είτε τη δανειακή Σύμβαση σύμβαση μεταξύ EFSF και Ελλάδας για τα 109,1 δισ. ευρώ.