Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργασιακά: Κατώτατος μισθός 800 ευρώ, 35ωρο και Συλλογικές Συμβάσεις
Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, από την πρώτη κιόλας μέρα της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και την καθιέρωση της 35ωρης εργασίας, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της πρόσφατης ψήφισης του νόμου Χατζηδάκη.
«Η νέα κρίση, έχει παράξει μια νέα μεγάλη ύφεση και ένα ακόμα κύμα λουκέτων και ανεργίας. Σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχει ο κίνδυνος της παγίωσης ενός κλίματος μειωμένων προσδοκιών. Μιας κοινωνίας η οποία δεν μπορεί να έχει καμία βάσιμη ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, τόσο για τις σημερινές όσο και τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη τοποθέτηση του.
Στη συνέχεια, επιτέθηκε σε βάρος της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως αυτός ο κίνδυνος που περιέγραψε, των μειωμένων προσδοκιών, αποτελεί «ευχή για τη σημερινή κυβέρνηση». «Μια κυβέρνηση που επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση εν μέσω κρίσης, με κόστος 56 δις ευρώ που θα κληθούν να καλύψουν οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι», όπως χαρακτηριστικά είπε, σχολιάζοντας τόσο τον νόμο Χατζηδάκη, όσο και τις εξαγγελίες για αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί, εμμέσως, στα γεγονότα του Ιουλίου του 2015 και των κρίσιμων ημερών του δημοψηφίσματος. «Μέσα στην πανδημία, από την αρχή του έτους ήδη 17 χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Το ζήτημα για τη χώρα μας δεν ήταν ποτέ αν θα “μείνουμε Ευρώπη”, αλλά εάν ήμασταν και “θα γίνουμε Ευρώπη”. Στην ΕΕ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων, στην Ελλάδα μόλις το 14,7%. Ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 7,3%, στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 17%. Η μέση διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας στην Ευρωζώνη είναι 37 ώρες, στην Ελλάδα είναι 42», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «η αναχρονιστική πολιτική και οικονομική ελίτ θέλει να κρατήσει τη χώρα στο “εδώ είναι Βαλκάνια”».
Από τη δική πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως απαραίτητη προοπτική για το αύριο της χώρας ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», που στον πυρήνα του θα έχει το παρόν και το μέλλον των εργαζόμενων, έτσι ώστε η πολυπόθητη ανάπτυξη για την οποία όλοι μιλάνε, να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες. Έχοντας αυτή την κεντρική ιδέα στο μυαλό του, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τις θέσεις του για τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε πέντε αρχές: Τη Δικαιοσύνη, την Ασφάλεια, τη Δημοκρατία, την Αξιοπρέπεια και την Προοπτική.
Η αρχή της «Δικαιοσύνης», περιλαμβάνει ένα πλέγμα σύγχρονων τομών για τη προστασία των εργαζόμενων που δουλεύουν σε συνθήκες ανασφάλειας, δηλαδή εργολαβικούς και ενοικιαζόμενους, εργαζόμενους με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα:
- -Ριζικές θεσμικές τομές ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματά όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία.
- -Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.
- -Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.
- -Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων.
- - Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
- -Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.
- -Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Στην αρχή της «Ασφάλειας», βασικό ρόλο θα έχει η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Αναλυτικότερα προβλέπει:
- -Ένα ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με πλήρη επαναφορά και θεσμική κατοχύρωση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.
- -Υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων χωρίς το προαπαιτούμενο της κάλυψης ποσοστού πλέον του 50% των εργαζομένων.
- -Την Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
- -Την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και την αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων με επαναφορά της διοικητικής έγκρισής τους, η οποία κρίθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ ότι είναι καθαυτή συμβατή με το δίκαιο της Ένωσης.
- -Την προστασία των εργαζόμενων στην πράξη, με έναν ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με σημαντικό αριθμό προσλήψεων ώστε να φτάσει τα 1.500 στελέχη, για πολλαπλάσιο αριθμό ενεργών επιθεωρητών εργασίας στο δρόμο διαρκώς και στους δυο κλάδους επιθεώρησης.
- -Τον ριζικό ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία με έμφαση στην πρόληψη και την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων. Τους τελευταίους μήνες θρηνήσαμε, δυστυχώς, πέντε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.
- -Την καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με τη δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου.
- -Και τέλος, την εφαρμογή των αρχών Υγείας και Ασφάλειας στο Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.
- -Με στόχο τη διεύρυνση και την ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Η αρχή της «Δημοκρατίας» θα περιλαμβάνει την ενίσχυση της συνδικαλιστικής δράσης και την αποκατάσταση στο δικαίωμα της απεργίας. Αναλυτικά:
- -Η κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης
- -Η αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας.
- -Η ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους στο σχεδιασμό της διαδικασίας της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δίκαιης μετάβασης.
Ως προς την αρχή της «Αξιοπρέπειας», ο Αλ.Τσίπρας υποσχέθηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την επόμενη κιόλας μέρα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης, ενώ ακόμα πιο εμβληματική παρέμβαση που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωροστο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών. Πιο αναλυτικά:
- -Αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη κιόλας μέρα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης, στα 800 ευρώ.
- -Στη συνέχεια επαναφορά του προσδιορισμού του στη συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τα 800 ευρώ, δεν είναι μια τυχαία προσέγγιση αλλά με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αποτελούν το 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης.
- -Στην ίδια κατεύθυνση στήριξης του εισοδήματος αλλά και δημιουργίας αντικινήτρων για τον περιορισμό της υποδηλωμένης εργασίας και της μερικής απασχόλησης, υπάρχει σχέδιο για την προσαύξηση του νόμιμου ωρομίσθιου για την μερική απασχόληση κατά 20%.
Όπως τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, «η αύξηση του κατώτατου μισθού, η στήριξη του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων δεν αποτελεί μόνο εργαλείο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου και άρα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο. Αφού θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και άρα θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας».
Στο ίδιο πλαίσιο, ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υπάρξει ένα ολιστικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους ιδιωτικού και ισχυρή στήριξη για την επανεκκίνησή τους, καθώς και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Ως προς τον άξονα που αφορά το χρόνο εργασίας:
- -Η πρώτη παρέμβαση αφορά την μείωση του ορίου των υπερωριών και τη κατάργηση τις υπερεργασίας. Η κατάργηση της θα μειώσει δραστικά τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας αυξάνοντας ταυτόχρονα την επιπλέον αμοιβή από 20% σε 40%.
- -Η δεύτερη και ακόμα πιο εμβληματική παρέμβαση που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωροστο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών. Της γενικευμένης εφαρμογής του 35άωρου, θα προηγηθεί προφανώς η πιλοτική εφαρμογή και η αποτίμηση του μέτρου σε ισχυρό δείγμα επιχειρήσεων.
Τέλος, η αρχή της «Προοπτικής» προβλέπει μεταξύ άλλων, ένα μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 πολίτες, με έμφαση στις γυναίκες, κίνητρα για την αναστροφή του brain drain, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυση του ΟΑΕΔ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκά Νερά: Με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η εισαγγελία ανηλίκων για την επιμέλεια της Λυδίας