Εμβολιασμοί και ανοσία πληθυσμού: Μύθοι και πραγματικότητα - Πόσο έτοιμοι είμαστε για το 4ο κύμα;
Επιχείρησα να δω σε τι ποσοστό έχει εμβολιαστεί ο ελληνικός λαός, μέχρι τέλος Ιουνίου - Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: 32% είναι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στην Ελλάδα
32% και φτάσαμε στο τέλος Ιουνίου, όταν οι προβλέψεις της Πολιτείας μας έλεγαν ότι η ανοσία του πληθυσμού θα φτάσει το 80% στις αρχές καλοκαιριού. Τίποτα από αυτά δεν έγινε και ούτε πρόκειται να φτάσουμε στο πολυπόθητο 80%. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι εμβολιασμοί έπιασαν ταβάνι και χάνουμε πλέον πολύτιμο χρόνο, με κίνδυνο να μας βρει χωρίς ανοσία το 4ο κύμα.
Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο ελληνικός λαός έχει πρόβλημα αντίληψης και ένα μεγάλο μέρος από εμάς είμαστε «ψεκασμένοι» ή η πολιτεία δεν έχει ενημερώσει σωστά τον κόσμο.
Για το πρώτο διατηρώ αμφιβολίες. Ούτε εγώ μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα, σε καμία περίπτωση. Προφανώς και κάτι δεν έχουν κάνει σωστά οι επιστήμονες και οι πολιτικοί που είχαν επιφορτιστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα με την ενημέρωσή μας, αλλά και με την προσπάθεια να μας πείσουν για την ασφάλεια των εμβολίων.
Εκτός δηλαδή από το έλλειμμα ατομικής ευθύνης, που σαφέστατα υπάρχει ως ένα σημείο, υπάρχει και η καχυποψία. Η οποία δεν είναι έμφυτη ιδιότητα στον άνθρωπο. Την γεννούν οι συγκυρίες, οι διχογνωμίες και οι αντιφάσεις. Όταν η μισή επιστημονική κοινότητα λέει μην κάνετε τα εμβόλια και η άλλη μισή λέει κάντε τα, δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από τον απλό κόσμο να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα και άρα μια άνεση στην λήψη αποφάσεων.
Αυτό που ζούμε είναι ξεκάθαρα έλλειμμα πειθούς.
Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνον ελληνικό. Όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Ο κ. Άκης Σκέρτσος έκανε χθες μια φιλότιμη προσπάθεια και ανέλυσε όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση εν μέσω κορονοϊού, σε κοινωνικό- οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ΕΣΥ. Στα περισσότερα έχει δίκιο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Όμως εδώ δεν γίνεται κάποιο δικαστήριο για το αν πέτυχε ή όχι η κυβέρνηση.
Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι η κυβέρνηση άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος στα «τηλεπαράθυρα της αμφιβολίας». Εκεί ακριβώς χάθηκε το παιχνίδι, αν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης είχε επισημανθεί εγκαίρως ότι οι συνεχείς εμφανίσεις επιστημόνων στα τηλεπαράθυρα με διαφορετικές απόψεις, μόνο κακό κάνουν!
Το πρώτο διάστημα της πανδημίας όπου την ενημέρωση την χειρίστηκαν αποκλειστικά οι κύριοι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, τα πράγματα κύλησαν ρολόι. Βεβαίως και τότε έγιναν λάθη και αστοχίες, που όμως δεν δημιούργησαν τρομερές συνθήκες σύγχυσης.
Μετά την αποχώρηση του κ. Τσιόδρα από την καθημερινή ενημέρωση τα πράγματα περιεπλάκησαν αρκετά. Τριάντα διαφορετικοί επιστήμονες με τριάντα διαφορετικές απόψεις και 3-4 πολιτικοί, ο καθένας πάλι με διαφορετικές απόψεις, ήταν αρκετοί για να μπερδέψουν την κοινή γνώμη.
Σαφέστατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να κρατήσει τη χώρα όρθια σε αυτό το σφοδρό τρίτο κύμα του κορονοϊού. Θα μπορούσε να πάει και καλύτερα; Σαφέστατα ναι. Υπάρχει χρόνος να αναστραφεί το κλίμα και να οχυρωθούμε καλύτερα απέναντι στο επερχόμενο 4ο κύμα; Δεν είμαι σίγουρος... Πάντως η μέθοδος δημιουργίας φοβικών συνδρόμων δεν επιφέρει πλέον αποτελέσματα, γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την μέθοδο της επιβράβευσης.
Ότι είναι να γίνει πάντως, πρέπει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Το Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες θα είναι μάλλον αργά για δάκρυα...
Τα 19+8 μέτρα που πήρε η κυβέρνηση
Πάμε να δούμε ποια είναι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση (όπως τα ανέλυσε ο κ. Σκέρτσος) για να κρατήσει τη χώρα όρθια;
Α. Τα μέτρα στήριξης κοινωνίας και οικονομίας
Σε ό,τι αφορά την στήριξη της κοινωνίας, της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων:
1. Επτά (7) κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής: Συνολικά έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί 8,26 δισ. ευρώ σε πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (2,7 δισ. ευρώ εντός του 2021).
2. Αναστολή υποχρέωσης καταβολής μισθωμάτων κατά τους μήνες της έξαρσης του COVID-19 για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια, εκτιμώμενου ύψους 670 εκατ. ευρώ εντός του 2021.
3. Πρόγραμμα Γέφυρα Ι για την επιδότηση δανείων κύριας κατοικίας πληγέντων κορονοϊού: Έχουν επιδοτηθεί 117.545 μέχρι το τέλος Μαΐου 2021, με το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί να ανέρχεται στα 142 εκατ. ευρώ.
4. Πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων για επιχειρηματικά δάνεια πληγέντων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ για το 2021. Έχουν υποβληθεί 41.437 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέχρι το τέλος Μαΐου 2021.
5. Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, συνολικού κόστους περίπου 300 εκατ. ευρώ για το 2021.
6. Κάλυψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, με κόστος 1,05 δισ. ευρώ για το 2021.
7. Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση, των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, με κόστος 1,59 δισ. ευρώ για το 2021.
8. Αποζημίωση ειδικού σκοπού και αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις, με κόστος 595 εκατ. ευρώ, από τις οποίες ωφελούνται περισσότεροι από 500.000 δικαιούχοι.
9. Κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών (συμψηφισμός με φορολογικές υποχρεώσεις), ύψους 250 εκατ. ευρώ για το 2021.
10. Παράταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας κατά 2 μήνες, με κόστος 151 εκατ. ευρώ για το 2021.
11. Επιχορήγηση ΜμΕ του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη /αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).
12. Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ και 420 εκατ. ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
13. Στήριξη στις επιχειρήσεις Πολιτισμού με τη μορφή κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου και μειωμένου Φ.Π.Α..
14. Διανομή κατ’ οίκον διδακτικών συγγραμμάτων Α.Ε.Ι. με μεγαλύτερη συμμετοχή από το 2020.
15. Διεύρυνση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που κατέστησαν δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ.
16. Μείωση για το 2021 της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 70%.
17. Επέκταση της μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
18. Αναστολή καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και για το 2022.
19. Παροχή δεύτερης ευκαιρίας για τις απολεσθείσες φορολογικές ρυθμίσεις.
Β. Τα μέτρα για την υγειονομική κρίση
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:
1. Σημαντική αύξηση δαπανών για την υγεία (% Α.Ε.Π.) και το πρώτο εξάμηνο 2021.
2. Διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτική κάλυψη) για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους για ένα έτος, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων ασφαλιστικής ικανότητας.
3. Περίπου 1.000 κλίνες Μ.Ε.Θ. COVID-19 διαθέσιμες (σε σύνολο 1.542).
4. Πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς για την προσωρινή στελέχωση του Ε.Σ.Υ. στις ειδικότητες αιχμής και επιστράτευση όπου απαιτήθηκε για την κάλυψη όλων των κενών.
5. Ειδικά πρωτόκολλα για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς και των περισσοτέρων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκκίνηση της τουριστικής περιόδου.
6. Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης (self test) σε εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικούς, μαθητές.
7. Λειτουργίες πλατφορμών δήλωσης self test και έκδοσης βεβαιώσεων εμβολιασμού.
8. Θέσπιση προσωρινού ΑΜΚΑ για αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ προκειμένου να εμβολιαστούν.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πρόχειρο και ανεδαφικό το σύστημα για αμιγώς εμβολιασμένους στην εστίαση