ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για την «ηγεμονία» της ΝΔ
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης.
Τρόπους έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον προβληματισμό αυτό να καταγράφεται κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου, που πήραν τον λόγο κατά τη τρίτη ημέρα των εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.
Την ίδια στιγμή, δεν έλειψε η κριτική προς την ηγεσία από τη πλευρά της «Ομπρέλας», καθώς οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Λάμπρου μίλησαν ανοιχτά για θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας, των «μεταγραφών», της έλλειψης αυτοκριτικής για τη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για μία σειρά από πολιτικές και κοινοβουλευτικές επιλογές.
Τσακαλώτος
«Η ΝΔ κάνει πολύ σημαντική ιδεολογική δουλειά. Αναδιαμορφώνει τον αστικό χώρο και έχει ιδεολογικές αιχμές, δεν είναι μόνο η λίστα Πέτσα, είναι και αυτά», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέμεινε στο ζήτημα της αυτοκριτικής, ενώ υπογράμμισε πως «αν θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν ριζοσπαστικό ρεαλισμό, πρέπει να πείσουμε όχι μόνο ότι λέμε ωραία πράγματα αλλά ότι είναι και εφαρμόσιμα». Ως προς το εσωκομματικό πεδίο, είπε πως «οι αριστεροί είναι πιο δυνατοί όταν έχουν συμμετάσχει σε εσωτερικές διαδικασίες, έχουν ανταλλάξει επιχειρήματα και έχουν διαμορφώσει άποψη», ενώ υποστήριξε ότι μαζί με το πρόγραμμα, χρειάζεται και ανάλογη πολιτική πρόταση.
Φίλης
Τολμηρή αυτοκριτική και πειστικές εξηγήσεις στους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο Νίκος Φιλης, κρούοντας τον κίνδυνο να μείνει η χώρα με «1.5 κυβερνητικό κόμμα», αφού όπως τόνισε «o ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει, αντιθέτως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να έχει υποχώρηση. Μπροστά μας είναι ο κίνδυνος να έχουμε 1,5 κόμμα: Ένα κυβερνητικό και μισό, αιώνια αντιπολίτευση». Αναφέρθηκε, επίσης, στα στοιχεία του μνημονίου που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υπερασπίζεται, παρότι δεν τα θεωρούν δικά τους. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε Fraport, ελληνικό, και τα Rafale», ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας, ασκόντας ανοιχτά κριτική σε μία σειρά από αποφάσεις της ηγεσίας. Τέλος, σημείωσε πως «δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη δήθεν εσωστρέφεια, έχουμε ανάγκη ένα δημοκρατικό κόμμα».
Σκουρλέτης
«Το μεγάλο μας ατού είναι η ικανότητά μας για σύνθεση. Οι αποφάσεις μας να εφαρμόζονται και να μη μένουν στη βιβλιοθήκη. Υπήρξαν στιγμές διαφωνίας σε εμβληματικά ζητήματα. Να είμαστε φανατικοί της συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στα εσωκομματικά θέματα, ζητώντας να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο μέσα στο 2021.
Αχτσιόγλου
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε πως η Κουμουνδούρου θα πρέπει να πρέπει να ηγηθεί της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έθεσε ως απαραίτητο συστατικό της μελλοντικής επιτυχίας του κόμματος τη προώθηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα μεσαία στρώματα.
Ξενογιαννακοπούλου
Το ζήτημα της κοινωνικής συμμαχίας πρόταξε και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προκρίνοντας τη συμμαχία εργαζόμενων-μεσαίας τάξης-νεολαίας. Υποστήριξε πως θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει τις θετικές προτάσεις που έχει καταθέσει, καθώς, όπως είπε, «δεν κάνουμε μόνο αντιπολίτευση διαμαρτυρίας».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Όλα τα νέα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα (5/7) - Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ