Αντιπρόεδρο του Σαμαρά βλέπει τον Παπαδήμο ο Economist
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, στις προσεχείς εκλογές προβλέπεται ότι ο δικομματισμός θα υποστεί μεγάλες αναταράξεις, κάτι λογικό δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής που βιώνει η χώρα.
Πολλοί ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα, που εξετράφη κατά την τελευταία 30ετία από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα θα στραφεί σε μικρά αντιμεταρρυθμιστικά κόμματα.
Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το δημοσίευμα στο σημείο που αναφέρεται για τα κόμματα της Αριστεράς. «Οι κινδυνολόγοι ισχυρίζονται ότι τα τρία κόμματα της Αριστεράς –οι αμετανόητοι κομμουνιστές (ΚΚΕ), οι σκληροπυρηνικοί (ΣΥΡΙΖΑ) και οι σπάταλοι σοσιαλιστές (Δημοκρατική Αριστερά)- υποδαυλίζουν την κοινωνική αναταραχή, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. {...} Κάποιοι άλλοι ανησυχούν για τη δύναμη της Ακροδεξιάς, όπως η Χρυσή Αυγή, που για πρώτη φορά είναι πιθανό να κερδίσει το όριο του 3% και να εισέλθει στη Βουλή και το ΛΑΟΣ».
Ωστόσο μπορούν τα μικρά κόμματα να πιάσουν τόσο μεγάλο ποσοστό; Τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν ακόμη ισχυρά. Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται σε κάποιες από αυτές μέχρι και στην τέταρτη θέση, πίσω από τη Δημοκρατική Αριστερά, ακόμη και από τους κομμουνιστές. Ο Ε. Βενιζέλος πιστεύει ότι θα κερδίσει πάλι τους ψηφοφόρους, με πρώτη δοκιμασία την Κυριακή, ημέρα εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τον Economist, τα δύο μεγάλα κόμματα συνεργάστηκαν με επιτυχία υπό τον Λ. Παπαδήμο, που εξασφάλισε το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους.
«Πολλοί πολιτικοί από την Ευρώπη ανησυχούν ότι οι εκλογές θα απομακρύνουν την Ελλάδα από την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Παρά την άνοδο των μικρών κομμάτων, το αποτέλεσμα των εκλογών πιθανόν θα κάνει μια μεγάλη διαφορά. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ΝΔ, ενισχυμένη και από τις έξτρα 50 έδρες του πρώτου κόμματος, θα σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σχηματίζοντας μια ισχυρή πλειοψηφία. Ορισμένοι υπουργοί πιθανόν να κρατήσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Ο κ. Παπαδήμος πιθανόν θα μπορούσε να πειστεί να παραμείνει, πιθανόν ως αντιπρόεδρος του Α. Σαμαρά. Αυτό θα καθησύχαζε τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα συνέχιζε το πρόγραμμα», καταλήγει το δημοσίευμα.