Πού εδράζει την αισιοδοξία του για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Του Κώστα Τσιτούνα
«Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς». Με την φράση αυτή και με διάθεση πολιτικής ειλικρίνειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να καλύψει το χαμηλό ποσοστό που είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των μισθωτών.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις. «Η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό». Όμως παρόλα αυτά εξήγησε ότι όλα είναι θέμα ψυχολογίας της αγοράς και ότι ακόμα και αυτό το χαμηλό 2% έχει μια ρεαλιστική βάση αφού όπως είπε η κυβέρνηση για δυο ολόκληρα χρόνια στήριξε τη χώρα μέσω «ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων».
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απόφαση για αυτή την μικρή αύξηση στέλνει διπλό σήμα: Ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά αφού παρά τις δυσκολίες, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019.
Ενώ, όπως είπε, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης. «Και όλα αυτά πριν πέσουν ακόμα στην πραγματική οικονομία οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Παρά την σφοδρή περιπέτεια της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος «ότι μπορούμε καλύτερα, πετυχαίνουμε καλύτερα και μας περιμένουν τα καλύτερα. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν φύγει ο κίνδυνος για την υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη στην οικονομία και στην κοινωνία».
Ποιοι είναι οι παράγοντες που κάνουν τον Μητσοτάκη αισιόδοξο;
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και σε δημόσιες δηλώσεις του, αλλά και σε συζητήσεις του με επιχειρηματίες έχει περιγράψει τους λόγους για τους οποίους αισθάνεται αισιόδοξος ότι θα βγούμε σε ξέφωτο…
Ο πρώτος είναι οι αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα που αντιστοιχούν ήδη στο 14% του ΑΕΠ. Είναι οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα μεγάλο μέρος τους θα επιστρέψει στην αγορά. Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για τα έσοδα του τουρισμού που θα είναι φέτος σαφώς μεγαλύτερα των περσινών, παρά τις έκτακτες δυσκολίες.
Ο δεύτερος λόγος αισιοδοξίας συνδέεται με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», γιατί προβλέπει εντός του 2021 τις πρώτες εκταμιεύσεις ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που δεν είχε καν υπολογιστεί, δεν υπήρχε καν στο ραντάρ του σχεδιασμού μας μέχρι και πριν από ένα χρόνο.
Τρίτος και σημαντικός παράγοντας είναι ότι το κράτος δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία, ενώ και τα κόκκινα δάνεια εκτιμάται ότι θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αποκαθίσταται πια όλος ο μηχανισμός ρευστότητας της αγοράς και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Και ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με τις ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία και που τώρα αρχίζουν να δείχνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομική δραστηριότητα. Το ψηφιακό κράτος και η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο, ο αναπτυξιακός νόμος -αλλά κυρίως κάτι πιο σημαντικό- η διάλυση μύθων και προκαταλήψεων για την Ελλάδα, την καθιστούν σήμερα που μιλάμε σημαντικό προορισμό για επενδύσεις, εθνικές αλλά και διεθνείς. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας ήταν επί σειρά ετών αίτημα των δανειστών και της τρόικας το οποίο επιτέλους επετεύχθη.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες