Γεωργιάδης για τις φωτιές: Ναι υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν - Ζητήσαμε συγγνώμη
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πώς θα γίνει η απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα.
Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όταν λήξουν οι πυρκαγιές, σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του, σήμερα το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα είπε: «Δεν έχω την επιχειρησιακή ευθύνη για να κάνω ανάλυση αλλά μπορώ να μιλήσω για την αντικειμενική ευθύνη που έχει μια κυβέρνηση σε μια τέτοια συμφορά. Ο τόπος μας πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία, μια μεγάλη συμφορά. Ακούω το επιχείρημα ότι καίγεται όλη η Μεσόγειος, όμως κάθε κυβέρνηση πρέπει να ασχολείται με αυτό που συμβαίνει στη χώρα της. Ο πρωθυπουργός θα καταλογίσει τις ευθύνες όταν έρθει η ώρα. Τώρα ακόμα έχουμε φωτιές».
Σχετικά με το πώς θα γίνει η απόδοση ευθυνών και αν αναμένεται να υπάρξουν παραιτήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όταν λήξει αυτή η ιστορία θα αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πρέπει. Θα μας ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Εγώ έχω ασχοληθεί με το οικονομικό σκέλος».
Σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Γεωργιάδης είπε : «Δεν μπορώ να κάνω κριτική, δεν ήμουν εκεί. Εκείνοι που έχουν τη συνολική ευθύνη, ήταν στα κέντρα επιχειρήσεων και γνώριζαν την κατάσταση, εκείνοι μπορούν να σας εξηγήσουν τι έγινε. Αυτό που έχει εξηγηθεί και από τον κ. Χαρδαλιά και άλλους, είναι ότι είναι άλλο πράγμα ο άνεμος που φυσάει σε μια περιοχή, και άλλος ο άνεμος που φυσάει μέσα στην πυρκαγιά. Το μείζον ήταν η παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία που είχε προηγηθεί. Είχαμε δέκα ημέρες καύσωνα, τα πεύκα ήταν ξερά, ξεκίνησε η φωτιά και επεκτάθηκε».
Σχολιάζοντας τα όσα είπαν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ότι δεν είχαν υποστήριξη, δεν πετούσαν τα εναέρια μέσα και αφέθηκαν στο έλεός τους, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «ό,τι λένε οι κάτοικοι που καταστρέφονται, καλώς το λένε. Είναι λογικό ο καθένας όταν βλέπει ότι καταστρέφεται να κατηγορεί την κυβέρνηση ή όποιον βρίσκει μπροστά του. Έχουν χίλια δίκια. Το ότι το κράτος δεν επιχείρησε δεν είναι πραγματικό, όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό. Υπήρχαν πολλές εστίες, το μέτωπο είχε εύρος πολλών χιλιομέτρων, ειδικά στην Εύβοια, και έκαιγε πευκοδάσος».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχει υπάρξει μια επιτυχία, ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό υποτιμάται. Είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Έχουμε πυρκαγιές που πολλοί άνθρωποι πέθαναν. Υπήρξε μεγάλη καταστροφή στις περιουσίες των ανθρώπων που θα αποζημιωθεί άμεσα, και μεγάλη συμφορά στο φυσικό περιβάλλον, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε όλοι για να την αναστρέψουμε. Αυτό συνέβη. Δεν είναι και οι πρώτες πυρκαγιές που ζούμε στην Ελλάδα. Δε θυμάμαι καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές. Πρέπει να καταλάβουμε το μέτρο. Ναι ήταν μεγάλη συμφορά, ναι υπάρχουν ευθύνες, έχουμε ζητήσει συγγνώμη και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Οι κάτοικοι την ώρα της συμφοράς τους έχουν κάθε δικαίωμα να πουν ό,τι θέλουν. Προφανώς όταν καίγεται το σπίτι σου, κατηγορείς αυτόν που κυβερνά. Είναι πολύ λογική αντίδραση. Καλά κάνουν και φωνάζουν».
Στοχευμένα μέτρα στήριξης
«Έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα. Ψηφίζουμε επέκταση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ. Στις 18 Αυγούστου θα είναι σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορούν να μπουν οι πληγέντες για να κάνουν αίτηση για την αποζημίωσή τους. Η πρώτη καταβολή θα γίνει εντός δεκαημέρου από την αίτηση και με ελάχιστη γραφειοκρατία. Από το υπουργείο Ανάπτυξης θα διαγράψουμε όλα τα χρέη στους προηγούμενους κύκλους του "Εξοικονομώ" στις πληγείσες περιοχές. Για την Ιστιαία και το Μαντούδι, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα πάρουν αποζημιώσεις οι πληγέντες, σε αυτούς τους δήμους τα μέτρα είναι οριζόντια, ανεξαρτήτως αν έχουν πάθει ζημιά οι πολίτες. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο κ. πρωθυπουργός επέλεξε πρόσωπο κοινής αποδοχής για να συντονίσει τις σχετικές ενέργειες για την αναγέννηση της περιοχής, τον κ. Μπένο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις αποζημιώσεις προς τους πυρόπληκτους.
Απαντώντας, σε ερώτηση γιατί οι αποζημιώσεις δε φτάνουν στο 100% της ζημιάς, ο ίδιος εξήγησε ότι «Δίνουμε το 70% αποζημίωση στην επιχείρηση αν έχει καεί. Η επιχείρηση έχει και ένα βαθμό παλαιότητας, δεν είναι όλα καινούργια μέσα. Κρατικό χρήμα είναι, των φορολογουμένων. Θα δουν όλοι και θα μας κρίνουν, ότι τα μέτρα που πήραμε και η ταχύτητα εκταμίευσης θα είναι πρωτοφανής. Να δεχτούμε τη σκληρότερη κριτική τότε, αν δεν γίνουν πράξη».
Κάθε μέρα καινούργια fake news
«Δεν είναι ώρα για πολιτική αντιπαράθεση. Το αν είναι επαρκή τα μέτρα θα κριθεί στην πράξη. Κριτήριο θα είναι ο κόσμος που έχει πληγεί. Κάθε μέρα έχουμε κάτι καινούργιο από fake news. Χτες ξυπνήσαμε με τη συνέντευξη του διοικητή των Ρουμάνων πυροσβεστών που δήθεν είπε ότι η φωτιά θα μπορούσε να σβήσει σε μία μέρα. Βγήκαν οι ίδιοι και το διέψευσαν, αλλά η είδηση έτρεξε για πολλές ώρες στο διαδίκτυο. Σήμερα διαβάζω ότι έδειραν το Σίμο Κεδίκογλου στην Εύβοια. Πάλι η είδηση έπαιξε πολλές ώρες μέχρι να διαψευστεί. Το χειρότερο που διάβασα είναι ότι ο λόγος που μπήκαν οι πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια ήταν για να μπουν ανεμογεννήτριες. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι οι ανεμογεννήτριες δε χρειάζονται να μην υπάρχει δάσος. Νομίμως εγκαθίστανται μέσα στις δασικές περιοχές. Έχει αφήσει ο κ. Τσίπρας τον κ. Πολάκη να ψαρεύει στα θολά νερά της συνωμοσιολογίας. Το ίδιο έγινε με τα εμβόλια. Πρέπει να καταλάβουν οι κάτοικοι στην Εύβοια ότι δεν είναι οι ανεμογεννήτριες το πρόβλημά τους, ούτε υπάρχει συνωμοσία να καούν τα δάση, εν μέσω κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης για την κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση για τη διαχείριση της καταστροφής και τις ψευδείς ειδήσεις σχετικά με το θέμα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πυρκαγιές στην Ελλάδα 1980 – 2020: Τα τελευταία 41 χρόνια έχει καεί το 14% της Ελλάδας