Μήνυμα της κυβέρνησης στην Τουρκία: Δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, με αφορμή και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν με την επάνοδο των Ταλιμπάν.
«Η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις της με την ΕΕ από την οποία έχουμε ζητήσει μια ενιαία στάση και αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και της ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκύψει», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
«Έχουμε ζητήσει να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προς τις τρίτες χώρες και προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίησει της συγκεκριμένης κατάστασης» τόνισε και πρόσθεσε ότι «βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση οι δυνάμεις αποτροπής σε όλες τις πύλες εισόδου προκειμένου να μην επιτραπεί, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος».
Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «δεν καταλαβαίνω την επιλογή τους να εξακολουθούν να μας θυμίζουν τις ολέθριες συνέπειες της μεταναστευτικής τους πολιτικής για την ελληνική επικράτεια, κυρίως για τα νησιά μας. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουμε στιγμές όπως του 2015 ούτε στα νησιά, ούτε σε άλλες πύλες εισόδου, ούτε στις εθνικές οδούς, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές, ούτε στους αστικούς ιστούς. Η Ελλάδα δεν θα ξαναυπάρξει ξέφραγο αμπέλι και προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζουμε τους νόμους που έχει ψηφίσει η ελληνική πολιτεία».
Σχέδιο «Μάρτιος 2020» σε αστυνομία, λιμενικό και ένοπλες δυνάμεις για την προστασία των συνόρων
Με οδηγό όλα όσα εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020 όταν η Ελλάδα δέχθηκε την υβριδική απειλή από την Τουρκία σφραγίζοντας τα σύνορά της σε ξηρά και θάλασσα φαίνεται ότι προχωράει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω της κρίσης στο Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν.
Η αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση στο Αφγανιστάν τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το μεσημέρι της Τετάρτης με τα μέλη του να στέλνουν το μήνυμα σε λεκτικό επίπεδο ότι «οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τόσο η αστυνομία, όσο και το λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε ενίσχυση των δυνάμεών τους στα κρίσιμα σημεία, στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου. Για την ώρα, πάντως, η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αξιωματικοί της πρώτης γραμμής είναι ότι για τα μεν νησιά του Αιγαίου η πίεση δεν είναι πολύ μεγάλη καθώς περιορίζεται στα 4-5 περιστατικά σε καθημερινή βάση, για τον μεν Έβρο υπολογίζονται σε 500 τα άτομα που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή πρόσθετο «όπλο» για τις ελληνικές αρχές είναι ο φράχτης μήκους 27 χιλιομέτρων η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί σε συνδυασμό με την εγκατάσταση και λειτουργία αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης συνόρων που αποτελείται από 11 κάμερες και ραντάρ με δυνατότητα «όρασης» σε βάθος έως 15 χιλιομέτρων. Στη μάχη, κατά την ίδια πηγή, έχουν πέσει και τα drones για έλεγχο της μεθορίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην κρίση του Μαρτίου του 2020 η κυβέρνηση προχώρησε και στην απόφαση για αναστολή των διαδικασιών ασύλου, «βέλος» που παραμένει στη φαρέτρα και θα χρησιμοποιηθεί αναλόγως των εξελίξεων. Σε πρώτη φάση όπως διευκρίνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. «αυτονόητα θα πρέπει να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα Κράτη-Μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές».
Ο κ. Μηταράκης έχει διαμηνύσει εξάλλου τις προηγούμενες ημέρες ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν εικόνες όπως αυτές της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης του 2015 τονίζοντας ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει «μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θεολόγος Μαλεσίνας: Ο 14χρονος πέρναγε με το ποδήλατο και έβαζε φωτιές γιατί «του άρεσε ο καπνός»