Κορονοϊός: «Όχι» σε νέο lockdown και «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους – Αντιδράσεις στην εστίαση

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης γύρω από το νέο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας. Μένουν εκτός κλειστών χώρων οι ανεμβολίαστοι, υποχρεώνονται σε rapid test που θα πληρώνουν μόνοι τους. Ζητά στήριξη η εστίαση, αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό.

Κορονοϊός: «Όχι» σε νέο lockdown και «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους – Αντιδράσεις στην εστίαση
Οι ανεμβολίαστοι θα νοσταλγήσουν τους ανοικτούς χώρους...
Φωτογραφία αρχείου / InTime
4'

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα μετά το Φθινόπωρο. Το «όχι σε νέο lockdown» έχει γίνει σαφές από πλευράς κυβέρνησης, τόσο για να πιεστούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο όσο και γιατί οικονομικά δεν υπάρχουν οι πόροι για να εξυπηρετηθεί ένας νέος κύκλος αυστηρών περιοριστικών μέτρων που θα περιλαμβάνει κλείσιμο της αγοράς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το κόστος για το κλείσιμο της οικονομίας άγγιζε τα 2,7 δισ. ευρώ τον μήνα στο διάστημα που προηγήθηκε, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη με την αγορά σε λειτουργία και μέσω αυτής θα μπορέσει να προχωρήσει ακόμα και σε φοροελαφρύνσεις, τις οποίες και είχε εξαγγείλει στην έναρξη της διακυβέρνησης της χώρας πριν από δυο και πλέον χρόνια.

Αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους, επιστρέφουν οι μάσκες

Αυτό, προφανώς, και σημαίνει ότι η πίεση σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους θα αυξηθεί. Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη, ωστόσο, είναι δεδομένο πως οι ανεμβολίαστοι θα μένουν εκτός κοινωνικής δραστηριότητας καθώς δεν θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, εστίασης και ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, θα επιβαρυνθούν και οικονομικά καθώς θα απαιτείται πλέον να κάνουν δυο rapid test την εβδομάδα, καθώς τα self-test θα καταργηθούν. Αντίθετα, δεν θα υπάρξει κανένας περιορισμός στο να μπορούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά ή να εργαστούν, πλην όμως για το δεύτερο σκέλος θα απαιτείται όπως αναφέραμε ο εργαστηριακός έλεγχος με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Την ίδια στιγμή, έχει «κλειδώσει» όπως όλα δείχνουν και η επιστροφή της μάσκας σε όλους τους χώρους. Είτε κλειστούς, είτε ανοικτούς.

Ζητά στήριξη η εστίαση

Ένας από τους κλάδους που έχουν επηρεαστεί πολύ αρνητικά, τόσο από τα συνεχή lockdown όσο και από τον διαχωρισμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, είναι αυτός της εστίασης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως θα πρέπει ο κλάδος να στηριχθεί αλλιώς θα αντιμετωπίσει εκ νέου σοβαρά προβλήματα.

«Τα μέτρα που αποκλείουν τους μη εμβολιασμένους, δημιουργούν νέα προβλήματα στον κλάδο. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης του κλάδου καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε λουκέτα και σε απώλεια θέσεων εργασίας», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν είναι σύμφωνος με τον διαχωρισμό, υπογράμμισε πως «Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε με τα μέτρα, διότι για εμάς είναι η αυτού μεγαλειώτης ο πελάτης. Όταν έχεις δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να προσελκύσεις τον πελάτη, δεν μπορείς να παίξεις τον ρόλο του αστυνόμου και να του πεις "δεν θα μπεις γιατί δεν είσαι εμβολιασμένος". Είναι δύσκολο να διαχωρίζεις ή να επιλέγεις τον πελάτη σου. Παράλληλα, αυξάνεται το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης».

Τέλος, συμπλήρωσε πως: «Θα πρέπει να εξαντλήσουμε την πειθώ μας. Να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Άνοδος των ραντεβού για εμβολιασμό

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα έως την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν την Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έως τη Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, φαίνεται πάντως να αποδίδει, όπως δείχνουν και τα χθεσινά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στα οποία καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Πιο συγκεκριμένα, στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας τον Ιούλιο το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι πάνω από το 85%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις δημόσιες δομές, όπου τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων, ενώ σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα από την ελληνική κυβέρνηση νέο video «Τηρούμε τα μέτρα και εμβολιαζόμαστε» με αναλυτικές συμβουλές για την ασφαλή επιστροφή από τις διακοπές.

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα μέχρι τις 21 Αυγούστουemvolio.gov.gr

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σάββατο (21.08), πραγματοποιήθηκαν 25.414 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. Οι 9.381 από αυτούς αφορούσαν χορήγηση πρώτης δόσης, ενώ 16.904 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Συνολικά στη χώρα έχουν διεξαχθεί 11.153.817 εμβολιασμοί, με τους 5.904.555 να αφορούν πρώτη δόση και 5.614.071 πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή