Κυβέρνηση: Χαράσσει στρατηγική για πανδημία, οικονομία, προσφυγικό - Συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, με το κυβερνητικό επιτελείο να χαράσσει τη στρατηγική του στο μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας και του προσφυγικού

Κυβέρνηση: Χαράσσει στρατηγική για πανδημία, οικονομία, προσφυγικό - Συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις
3'

Η πολυήμερη μάχη με τις πυρκαγιές και η επόμενη μέρα της αποκατάστασης των πληγέντων, τα νέα δεδομένα αναφορικά με την πανδημία σε συνδυασμό με το άνοιγμα το σχολείων αλλά και οι ενδεχόμενες μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν έχουγ δημιουργήσει ένα νέο τοπίο που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία τα θετικά μηνύματα από τον τουρισμό δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο. Ωστόσο το κόστος από τις καταστροφικές πυρκαγιές λαμβάνεται υπόψιν από το οικονομικό επιτελείο, αν και μέχρι στιγμής δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα.
Παράλληλα την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να μην επιδεινωθούν σημαντικά οι επιδημιολογικοί δείκτες και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η νέα σχολική χρονιά.

Για το ζήτημα τυχόν παράτυπων μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε -και υπήρξε συναντίληψη με την τουρκική πλευρά- ότι πρέπει να στηριχθούν κράτη που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν ώστε να φιλοξενήσουν όσους θέλουν να μεταναστεύσουν από τη χώρα, για να παραμείνουν σε μικρή απόσταση από τις εστίες τους. Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα γίνουν αποθήκες μεταναστών. Ειδικά η Ελλάδα έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. και η φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και το νομικό υπόβαθρο για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου είναι σαφώς διαφορετικά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2015-16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε ξανά εκείνες τις χαοτικές στιγμές που ζήσαμε το 2015 ή να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές προς το έδαφός της. Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, που βρίσκεται στο χωριό Χειμώνιο στον Έβρο βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στα χερσαία σύνορα είναι έτοιμες να δείξουν την ίδια αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το Μάρτιο του 2020. Στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται και τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν μέρα και νύχτα στο Αιγαίο.

Το βλέμμα πάντως είναι στραμμένο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις φυσικές καταστροφές και την επόμενη μέρα που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη συζήτηση θα σχηματοποιήσει το σχέδιο για τις αποζημιώσεις των πληγέντων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που κάηκαν και θα επαναλάβει για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση θα στηρίξει όσους επλήγησαν.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, την προώθηση των αλλαγών στο δημόσιο σύστημα υγείας με στόχο τη δημιουργία του νέου ΕΣΥ αλλά και το επιτελικό κράτος Νο2 που θα προβλέπει με νομοθετική ρύθμιση την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και αποκεντρωμένη διοίκηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή