Οι δηλώσεις που «καίνε» τον Παπακωνσταντίνου
Τις ευθύνες του νυν Υπουργού Περιβάλλοντος, για το «φούσκωμα» του Ελλείμματος του 2009, επισημαίνει η ΝΔ.
«Η τότε κυβέρνηση αύξησε συνειδητά το έλλειμμα. Ήταν συνειδητή πολιτική απόφαση του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου με στόχο να κατηγορήσουν τη ΝΔ και να διευκολύνουν τη μείωση του ελλείμματος την επόμενη χρονιά. Και κατέληξαν να φέρουν το ΔΝΤ μέσα στην χώρα και την ευρωζώνη», σημειώνει, μέσω υπομνήματος, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Γιάννης Παπαθανασίου, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφορικά με το έλλειμμα του 2009.
Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας, δεν είναι μόνος σε αυτή του την επίθεση προς το άλλοτε «νούμερο ένα», της κυβέρνησης Παπανδρέου.
«Είναι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση από τις συνεχείς αποκαλύψεις για το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 που οδήγησε στην κρίση δανεισμού, στο μνημόνιο και σε αποτυχημένες πολιτικές που βύθισαν τη χώρα στην ύφεση. Γι' αυτό και ο πρώην υπουργός οικονομικών, της πλέον αποτυχημένης κυβέρνησης, εφευρίσκει έωλα επιχειρήματα και παριστάνει τον επιτιθέμενο ενάντια στην ΝΔ. Δυστυχώς, όμως, γι' αυτόν, η αλήθεια, δεν αποκρύπτεται», τονίζει ο Πολιτικός Σχεδιασμός της ΝΔ, εκτιμώντας πως οι αλλεπάλληλες δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που γνωρίζουν τη δράση του κ. Παπακωνσταντίνου γκρεμίζουν την επιχειρηματολογία του.
Η Συγγρού μάλιστα, φροντίζει να «φρεσκάρει» τη μνήμη του ιδίου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του εκλογικού σώματος, υπενθυμίζοντας πως:
• Ο κ. Προβόπουλος, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, και ότι υπήρχε περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
• Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, Δ. Σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή, ανέφερε: «τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ' ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς!»
• Ο κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, πρώην Γ.Γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας, είπε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του ανακοίνωσε ότι θα άλλαζε τα στοιχεία για το έλλειμμα ενώ «ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει» και πρόσθεσε: «Έμεινα άφωνος διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση».
• Η κ. Ζωή Γεωργαντά, μέλος της ΕΛΣΤΑΤ που αποπέμφθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου, έχει καταγγείλει ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4% για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη και να δικαιολογηθούν τα βαριά μέτρα!
Η Νέα Δημοκρατία -η οποία είχε την ευθύνη διακυβέρνησης κατά τα ¾ του οικονομικού έτους του 2009-, υπενθυμίζει ακόμη πως η ίδια ανέλαβε ή δεσμεύτηκε, το Φεβρουάριο, το Μάρτιο και τον Ιούνιο, να προωθήσει, δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος, όπως την αύξηση του συντελεστή φορολογίας στα τσιγάρα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και στα αλκοολούχα ποτά, την περικοπή των ελαστικών δαπανών και των δαπανών για συμβάσεις στο δημόσιο τομέα, το πάγωμα μισθών στο Δημόσιο πάνω από τα 1.700 ευρώ και των συντάξεων πάνω από τα 1.100 ευρώ και την επιβολή τελών κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής και ετήσιου ειδικού φόρου στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.
Επιχειρώντας μάλιστα να αναδείξουν τις ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, θυμίζουν πως εκείνη την περίοδο «ο κ. Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν!», ενώ μετεκλογικά ματαίωσε ώριμες δημόσιες εισπράξεις του 2009, μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010 και μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009, προχώρησε σε επιπλέον επιστροφές φόρων, στην καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, σε αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα, για οδοιπορικά, λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου, κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημι-υπαίθριους, την επιβολή φόρου στα λαχεία, στο ξυστό και στα σκάφη αναψυχής, που επανέφερε αργότερα, προχώρησε στη συμπερίληψη στο τομέα της γενικής κυβέρνησης ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων και έχασε τον έλεγχο στα δημόσια έσοδα.
Απαριθμώντας τις ευθύνες του πρώην Υπουργού Οικονομικών, από τη Νέα Δημοκρατία δεν παραλείπουν να θυμίσουν πως ο κ. Παπακωνσταντίνου
• Κατέθεσε προϋπολογισμό που είχε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επίδομα αλληλεγγύης κ.λπ.
• Αναφερόταν, ως μη όφειλε, απαξιωτικά για τη χώρα με αυτά τα απαράδεκτα περί Τιτανικού και παρασιτικής οικονομίας.
• Δεν δανείστηκε έγκαιρα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.