Χρ. Πρωτόπαπας: Μπορούμε να κερδίσουμε, αρκεί να το πιστέψουμε
Συνέντευξη: Κατερίνα Σινάνη
Εκτιμά ότι στις «πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών» το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου μπορεί να κερδίσει τις εκλογές «αρκεί να το πιστέψουμε», προβληματίζεται για το τριχοτομημένο ΠΑΣΟΚ και δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραμείνει βουλευτής ή πολιτικός, αν δεν μπορεί να είναι χρήσιμος στην κοινωνία και στους πολίτες.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας κυβέρνησης Παπαδήμου, σημειώνει ότι ακόμα και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, πρέπει να επιδιωχθεί ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και κατηγορεί τα κόμματα της αριστεράς που διακηρύσσουν ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της ότι γενικολογούν και πατούν σε «2 βάρκες».
Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας στο newsbomb:
Θεωρείτε ότι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές;
Ευθέως απαντώ ΝΑΙ. Αλλά πρέπει όλοι να πιστέψουμε σ’ αυτό. Φυσικά χρειάζεται να αλλάξουν πολλά. Να ολοκληρώσουμε την αναγκαία αυτοκριτική. Να αναδείξουμε την ανάγκη επιτυχίας των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Να διατυπώσουμε με απλά και συγκεκριμένα λόγια το νέο αναπτυξιακό μοντέλο μας, που θα οδηγήσει σε θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή. Να κινητοποιήσουμε όλες τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του έθνους για την επιτυχία του. Στόχος μας η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας της χώρας, επαναφορά της στο διεθνές προσκήνιο, η αναβίωση της ελπίδας των πολιτών για ένα καλύτερο αύριο.
Ποια σημεία της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νέος αρχηγός;
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό κόμμα, ένα μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς. Δεν έχουν θέση σ’ αυτή την περίοδο οι λογικές που αναβάλλουν αντί να λύνουν τα προβλήματα, ο φόβος του πολιτικού κόστους και οι πελατειακές σχέσεις. Αυτές οι εκλογές είναι καθαρά πολιτικές και η μάχη για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθεί με μία ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.. Λίγες καθαρές και σταράτες κουβέντες, ψηφοδέλτια με ισχυρή ανανέωση, βάρος στα πρόσωπα που μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τι πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;
Η κρίση του λαού θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μία καθαρή απάντηση στο ερώτημά σας. Όμως χρειάζεται ίσως μια Κυβέρνηση στηριγμένη σε ευρύτερες δυνάμεις, αλλά στην βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας που θα εγγυάται την σταθερή πορεία για έξοδο από την κρίση. Ακόμα και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ, όπως πιστεύω, θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, πρέπει να επιδιωχθεί ευρύτερη δυνατή συνεννόηση. Εδώ και οι προοδευτικές δυνάμεις εκείνες που φραστικά διακηρύσσουν ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της, οφείλουν να καταθέσουν την συμβολή τους. Δεν μπορεί πια να γενικολογούν και να πατούν σε «2 βάρκες». Όλοι θα κριθούμε σε αυτή την δύσκολη στιγμή, με βάση και την δύναμη που θα μας δώσει ο λαός στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών.
Τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών πληθαίνουν και αρκετοί φοβούνται κορύφωσή τους εν όψει εκλογών. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι πίσω τους κρύβεται η Αριστερά;
Είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή βίας. Κατανοώ την πίεση που δέχονται οι πολίτες από τις βίαιες αλλαγές στην ζωή τους και την δικαιολογημένη αγανάκτηση τους. Δεν έχει όμως καμία σχέση αυτό με κατευθυνόμενες ενέργειες ομάδων τραμπούκων οιασδήποτε προέλευσης, που επιχειρούν να «απαγορεύσουν» συναυλίες, εκδηλώσεις, ελεύθερη έκφραση των ιδεών. Στην Δημοκρατία μπορεί να διαφωνούμε με κάποιους, αλλά πρέπει να περιφρουρούμε το δικαίωμά τους να μιλούν. Έχουμε όλοι ευθύνη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ορισμένους λίγους να αναβιώσουν πρακτικές των «ταγμάτων εφόδου» στην Μεσοπολεμική Γερμανία. Αν δεχθείς την βία απέναντι σε άλλους σήμερα, θα την υποστείς και ο ίδιος αύριο. Ως εδώ λοιπόν με αυτούς.
Το ΠΑΣΟΚ των 3 εκατομμυρίων ψήφων του 2009 εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις τριχοτομημένο (1 εκατ. Δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, 1 εκατ. Βρίσκεται στην δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου και οι υπόλοιποι προσανατολίζονται σε άλλα κόμματα). Πόσο σας προβληματίζει αυτό;
Ναι, με προβληματίζει. Αλλά αυτό επιχειρούμε να αλλάξουμε. Στόχος μας είναι η μεγάλη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, της Παράταξης, σε μία πολιτική που υπερβαίνει το «Μνημόνιο» και έχει ως στόχο την ισχυρή Ελλάδα του 2020. Η επιτυχημένη διαδικασία της εκλογής Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την προσέλκυση 236.000 πολιτών, ας γίνει η αφετηρία για αυτό.
Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21%, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 12 δισ., η ύφεση βαθαίνει, τα λεφτά έρχονται με το σταγονόμετρο και οι φωνές για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δεν λένε να κοπάσουν. Πώς θα ζητήσετε την επανεκλογή σας;
Αυτή τη διετία, πιστέψτε με, κάναμε ό,τι καλύτερο ήταν δυνατό, δεδομένης και της γενικότερης ευρωπαϊκής αστάθειας και των καθυστερήσεων λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προσπάθεια μας αυτή πέτυχε την παραμονή μας στο ευρώ και την αποφυγή του κινδύνου η χώρα να χρεωκοπήσει και να περιθωριοποιηθεί. Τις φωνές για την έξοδο μας από το ευρώ θα τις αντιμετωπίσουμε με την επίτευξη των στόχων μας.
Αναφορικά με την ανεργία και την ύφεση, έχοντας πλέον σταθεροποιηθεί, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αναπτυξιακά μέτρα. Έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας το πολύτιμο εργαλείο του ΕΣΠΑ, ενώ πλέον αρχίζει να ευοδώνεται η προσέλκυση και εκκίνηση νέων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Η ριζική αναβάθμιση του φορολογικού συστήματος που προωθείται αυτή την στιγμή θα διευκολύνει τον τομέα των επενδύσεων. Το Πρόγραμμα «Ήλιος» είναι ένα φωτεινό παράδειγμα. Η αποκατάσταση της ρευστότητας του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος είναι πλέον κεκτημένο. Όπως αντιλαμβάνεστε, χωρίς την προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους αυτά τα δύο χρόνια για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, δεν θα είχαμε κανένα δικαίωμα αυτή την στιγμή να μιλάμε για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Η επανεκλογή μου, είναι άμεσα συναρτημένη με την εφαρμογή ενός νέου Αναπτυξιακού Μοντέλου, ενός Νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ελλάδα του 2020, που θα προσφέρει πρώτα προοπτική και ελπίδα στους νέους ανθρώπους και στους ανέργους. Δεν έχω την πρόθεση να παραμείνω βουλευτής ή πολιτικός, αν δεν μπορώ να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία και στους πολίτες. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι όρος συμμετοχής για μένα.
Αρκετοί βουλευτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές; Πόσο κρίνετε ότι έχει συμβάλλει σε αυτό η απαξίωση της πολιτικής;
Έχει συμβάλλει. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν θέλουν να υφίστανται την πίεση της κοινωνίας ή και την λοιδορία ορισμένων. Όμως ας μην εξάγουμε τόσο απόλυτα συμπεράσματα. Πρώτον γιατί αυτό συμβαίνει σε κάθε εκλογή, για έναν αριθμό συναδέλφων είτε λόγω ηλικίας, είτε για άλλους λόγους. Δεύτερον γιατί υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων –και αυτό είναι ελπιδοφόρο- που επιθυμούν έστω και υπό αρνητικές συνθήκες να ασχοληθούν με τα κοινά. Σίγουρα όμως το πολιτικό σύστημα χρειάζεται βαθιές αλλαγές –τομές- προκειμένου να ανακτήσει την «τραυματισμένη» αξιοπιστία του. Αναφέρομαι σε νέο εκλογικό νόμο χωρίς μεγάλες περιφέρειες, ουσιαστικό έλεγχο πόθεν έσχες, τέλος στην ατιμωρησία των πολιτικών, άνοιγμα στην ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων. Και είναι παρήγορο ότι πρωτοβουλία 75 βουλευτών για ουσιαστικό πόθεν έσχες και πρόβλεψη κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν ή δεν δικαιολογήθηκαν θα υιοθετηθεί άμεσα ελπίζω από την Βουλή.