Κώστας Σκρέκας: Ζητούμενο η αναπροσαρμογή του οικονομικού μας μοντέλου προς μια βιώσιμη κατεύθυνση
Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας κατέδειξαν, δίχως ίχνος αμφιβολίας, ότι η κλιματική αλλαγή είναι η σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, με ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα και πρωτοφανή σφοδρότητα.
Η εκ βάθρων αναπροσαρμογή του οικονομικού μας μοντέλου προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, με ριζικές αλλαγές στην παραγωγή και την κατανάλωση, είναι πλέον το ζητούμενο για να θωρακίσουμε ουσιαστικά το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα συμμερίζεται απόλυτα το μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα, αφενός για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και αφετέρου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. H Κυβέρνησή μας έχει θέσει από την αρχή της θητείας της φιλόδοξους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Η Ελλάδα μάλιστα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά στην υιοθέτηση ενός μοντέλου χαμηλών εκπομπών αερίων που έχει ως βασική προτεραιότητα την προστασία του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας.
Αξιολογώντας έγκαιρα τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα ότι θα προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής νωρίτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Είναι μια γενναία απόφαση που λάβαμε, η οποία δικαιώνεται από τα γεγονότα, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο έτη.
Γνωρίζουμε ότι η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025 θα αποτελέσει πρόκληση για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και για τις τοπικές οικονομίες στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη που στηρίζονται στον λιγνίτη. Για τον λόγο αυτόν έχουμε εκπονήσει το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για την αντιστάθμιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με την κινητοποίηση έως και 5 δισ. ευρώ.
Λίγους μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση, τον Δεκέμβριο του 2019, παρουσιάσαμε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που είναι ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα στην Ευρώπη και το οποίο αποτελεί τον Οδικό Χάρτη για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Για να πετύχουμε τους στόχους του ΕΣΕΚ για το 2030, σκοπεύουμε να κινητοποιήσουμε περισσότερα από 44 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη. Ήδη, έχουμε δρομολογήσει σημαντικές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, το οποίο μαζί με την ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Παράλληλα, ολοκληρώνουμε την εκπόνηση του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για τεχνολογίες που θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην επίτευξη του βασικού μας στόχου για το 2030, σύμφωνα με τον οποίο το 67% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ.
Εκτός από βούληση και ολιστικό σχέδιο, διαθέτουμε και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στο πλαίσιο του οποίου θα κινητοποιηθούν συνολικά έως και 10 δισ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 150.000 νέες θέσεις εργασίας.
Μάλιστα, για να κάνουμε ακόμα πιο δεσμευτικούς τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, έχουμε ήδη ξεκινήσει, έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού, την εκπόνηση του πρώτου κλιματικού νόμου στην ιστορία της χώρας.
Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στη μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο μοντέλο με βασική προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος. Καταδεικνύει, επίσης, τη βούλησή της Κυβέρνησής μας να αποκτήσει νομοθετική υπόσταση και δεσμευτικό χαρακτήρα η επίτευξη του οραματικού στόχου της Ευρώπης να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Στην προσπάθεια αυτή, θέλουμε η Ελλάδα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το οφείλουμε, άλλωστε, στις επόμενες γενιές.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.