Μέχρι τις 6 Μαΐου στηρίζει η Συγγρού
Με τα δημοσκοπικά ευρήματα να μην προσφέρουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία στη ΝΔ, το «γαλάζιο στρατηγείο», αναζητά επιμόνως τα μέσα, να ανακόψει την ανοδική πορεία των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» του Πάνου Καμμένου αλλά και φρενάρει την πιθανή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή Βενιζέλου και το ενωτικό κάλεσμα νίκης που απηύθυνε.
Το «φακέλωμα» Βενιζέλου
«Οι πολίτες, όμως, έχουν μνήμη και κρίνουν. Και δεν λησμονούν τις ευθύνες όσων μας έφεραν ως εδώ. Και δεν λησμονούν και τις ευθύνες του κ. Βενιζέλου σε όλες τις κυβερνητικές του θητείες, και ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη υπό τον Γ. Παπανδρέου», σημειώνουν από τον Πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ, διαπιστώνοντας προφανή αγωνία του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιηθεί από τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και αγχωτική προσπάθειά του, να εμφανίσει τη θητεία του στο υπουργείο οικονομικών ως επιτυχημένη λόγω της κατάληξης του «κουρέματος» και της δανειακής σύμβασης.
Η ΝΔ κάνει μάλιστα λόγο για βάναυση υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών και ανασύρει από τα συρτάρια της σειρά αντιφατικών αποφάσεων και αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων, προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία της.
Αναλυτικότερα, όπως υπενθυμίζουν από τη Συγγρού:
Στις 22 Ιουλίου 2011 θριαμβολογούσε για τα αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής λέγοντας: «Προκειμένου οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο, προκειμένου το σχέδιο να εφαρμοστεί και να αποδώσει, χρειάζεται πάτος στο βαρέλι του δημοσίου χρέους. Και χθες έγινε αυτό: μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους».
Και επειδή κανένας πάτος δεν μπήκε, πολύ σύντομα στις 11 Οκτωβρίου 2011 διευκρίνιζε ότι εκτός από την ενεργοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου το επόμενο βήμα είναι: «η έναρξη της εφαρμογής ενός νέου προγράμματος που δίνει οριστική και πειστική απάντηση στο μείζον ζήτημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».
• Στις 23 Ιουνίου του 2011, διατράνωνε την άποψή του ότι «Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό».
Ωστόσο στις 11 Σεπτεμβρίου 2011, ανακοίνωσε την επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται από τη ΔΕΗ, τέλος που αρχικά εμφανίζεται ως προσωρινό για να γίνει μόνιμο: «...μέτρο άμεσης καθολικής εφαρμογής, αλλά κλιμακωμένο δίκαια με κοινωνικά χαρακτηριστικά, είναι ένα ειδικό τέλος στην χτισμένη επιφάνεια, στην ακίνητη περιουσία, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».
• Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 με σπουδή δηλώνει ότι: «Δεν πρόκειται λοιπόν να υπάρξουν νέα μέτρα σε σχέση με μισθούς, σε σχέση με συντάξεις ή νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012 εφόσον όλα όσα έχουμε ψηφίσει εφαρμόζονται».
Λίγους μήνες αργότερα, λαμβάνονται και νέα μέτρα, ώστε να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα».
• Τον Σεπτέμβριο του 2011, μας καθησύχαζε ότι η Τρόικα αποχώρησε από την Ελλάδα μετά από συμφωνία.
Στη συνέχεια, μαθαίνουμε ότι επρόκειτο για μια αποτυχημένη μπλόφα του κ. Αντιπροέδρου, ο οποίος, ακολούθως, παρακαλούσε την τρόικα να επιστρέψει. Μια μπλόφα που στοίχισε ακριβά στη χώρα.Πίεση για να «κλειδώσει» η ημερομηνία των εκλογών
Μπορεί η προχθεσινή συνάντηση Παπαδήμου-Σαμαρά, να μη κατέληξε σε συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, η ΝΔ διαμηνύει πάντως πως δεν προτίθεται να παράσχει στήριξη στο μεταβατικό σχήμα, μετά την 6η Μαΐου.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, φρόντισε μάλιστα εχθές να καταστήσει δημοσίως σαφείς τις διαθέσεις της «γαλάζιας» παράταξης.
Με αποκλειστικές του δηλώσεις στον «ΑΝΤ1 97,2», σημείωσε πως «Μετά την καταστροφική πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα -που να μην ξεχνάμε στήριξε ο Βενιζέλος- και οδηγούσε τη χώρα, με μαθηματική ακρίβεια, εκτός ευρώ, ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε τρεις στόχους: Να φύγει ο Παπανδρέου από πρωθυπουργός, να γίνει το κούρεμα του χρέους και να πάει άμεσα η χώρα σε εκλογές. Οι δύο πρώτοι στόχοι επετεύχθησαν. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μιλήσει ο λαός.
Οι εκλογές -και το τονίζω- πρέπει να γίνουν άμεσα. Η 29η Απριλίου ή, το πολύ, η 6η Μαΐου καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις. Η άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι θέμα συνέπειας, αλλά και Δημοκρατίας. Είναι αξίωση του λαού να επιλέξει μια νέα κυβέρνηση, που να δώσει Ελπίδα στον κόσμο και Προοπτική στην Πατρίδα μας.
Γι' αυτό ακριβώς ζητούμε αυτοδυναμία. Για να βάλουμε, χωρίς καθυστερήσεις, σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας. Αλλά και διότι το αντίθετο της αυτοδυναμίας δεν είναι η συγκυβέρνηση. Είναι η ακυβερνησία. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί».
Στο ... «περίμενε», οι επτά!
Την ίδια ώρα, με το ακουστικό στο χέρι περιμένουν οι επτά διαγραφέντες, που στήριξαν τη δανειακή σύμβαση, αλλάζοντας στάση, με την ελπίδα της επιστροφής στο κόμμα.
Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κωνσταντίνος Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μαργαρίτης Τζήμας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιώργος Καρασμάνης και Γιώργος Βαγιωνάς, μοιάζουν να μην έχουν πάρει ακόμη κανένα κάλεσμα από τα κεντρικά του κόμματος, αν και είναι γνωστό πως ο Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε θετικά την κίνησή τους να δηλώσουν εμπράκτως τη σύνταξή τους με τις θέσεις και τη στάση της ΝΔ.