Η ΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ανάλυση Newsbomb.gr - Έρευνα Prorata: Γιατί η αντιπάθεια προς τους πολιτικούς χτυπάει κόκκινο;

Μελετώντας τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της πρόσφατης έρευνας που διενήργησε η Prorata για λογαριασμό του καναλιού Kontra, σε πρώτο χρόνο, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να «αντέχει» δημοσκοπικά, παρά τη δυσφορία που υπάρχει στη λαϊκή βάση για συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης.
Η ραγδαία αύξηση της αντιπάθειας σε ποσοστά που αγγίζουν και το 80% δείχνει καθαρά ότι η εκλογική δεξαμενή έχει φτάσει σε αυτό που λέμε «κρίσιμο όριο ανοχής»
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

Αξίζει όμως να επισημάνουμε ότι πίσω από τα προφανή ποσοτικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία που πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω από τους επικεφαλής όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων. Χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν συνολικά με την αποδοχή των πολιτικών προσώπων σε όλο το φάσμα. Η εκλογική δεξαμενή είναι φορτισμένη με αρνητικά συναισθήματα για το πολιτικό προσωπικό κι αυτό είναι μια συνθήκη που θα έπρεπε να προβληματίζει τους πολιτικούς αρχηγούς. Παρόλα αυτά, δείχνουν «να μην έχουν πάρει το μήνυμα», όπως λέγαμε παλιά στις πολιτικές αναλύσεις.

Εδώ η λέξη - κλειδί είναι η «αντιπάθεια» η οποία αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο για τους περισσότερους, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές και οι υπουργοί είθισται να προβάλλουν αυτό που τους συμφέρει, δηλαδή τη συμπάθεια.

Η PRORATA S.A διεξήγαγε πανελλαδικής κάλυψης έρευνα σε δείγμα 1.420 ατόμων κατά το διάστημα 01-04 Σεπτεμβρίου 2021, επιχειρώντας να διερευνήσει και να καταγράψει τη δημοφιλία των προσώπων της κυβέρνησης και της σκιώδους κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και στάσεις γύρω από τις εξελίξεις στην Ελλάδα με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, καταγράφοντας μικρή μείωση της δημοφιλίας του, με το 44% να δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020 που η αντιπάθεια είναι μεγαλύτερη από την συμπάθεια προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος πέφτει, χωρίς να ανεβαίνει ο Αλέξης

Η ραγδαία αύξηση της αντιπάθειας σε ποσοστά που αγγίζουν και το 80% δείχνει καθαρά ότι η εκλογική δεξαμενή έχει φτάσει σε αυτό που λέμε «κρίσιμο όριο ανοχής». Αν ξεπεραστεί αυτό το όριο είναι προφανές ότι θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η εκλογική δεξαμενή όταν είναι σε τέτοιο βαθμό φορτισμένη με αρνητικά συναισθήματα.

Βλέποντας αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 η αντιπάθεια στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη αυξήθηκε επί της εκατό από το 39% στο 52%, χωρίς όμως αυτή η εξέλιξη να δίνει θετικό πρόσημο στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, στο ίδιο διάστημα (Από Απρίλιο του 2020 μέχρι Σεπτέμβριο του 2021) χάνει μια μονάδα συμπάθειας, αντί να κερδίζει. Από 35% πέφτει στο 34%, φαινόμενο εξόχως παράδοξο και παράξενο.

Στην συμπάθεια τα ποσοστά έχουν ως εξής: ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 34%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 32%, η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 26%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με ποσοστό 23% ενώ τελευταίος σε συμπάθεια μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καταγράφεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 11%.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέφτει, χωρίς όμως να κερδίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Κερδίζει κάποιος άλλος πολιτικός αρχηγός; Κερδίζει 3 μονάδες η Φώφη Γεννηματά και 7 μονάδες ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που όμως και αυτοί έχουν τεράστια ποσοστά αντιπάθειας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει 63% αντιπάθεια και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αγγίζει το 54%. Πρωταθλητής στην αντιπάθεια είναι ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος με 81%.

Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 69% (ο οποίος συνεχίζει την ανοδική πορεία στις θετικές εντυπώσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 60% ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 47%, ο Χρήστος Σταϊκούρας και Βασίλης Κικίλιας με 39%, ενώ μεταξύ των προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 43%.

Παραμένοντας στο κρίσιμο θέμα της απέχθειας - αντιπάθειας διαπιστώνουμε ότι περίπου η ίδια κατάσταση διαμορφώνεται και για τους υπουργούς – βουλευτές της ΝΔ, αλλά και για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιπάθειας συγκεντρώνουν οι ακόλουθοι:
1. Άδωνις Γεωργιάδης 66%
2. Νίκη Κεραμέως 64%
3. Θανάσης Πλεύρης 63%
4. Λίνα Μενδώνη 62%
5. Μάκης Βορίδης 62%
6. Κωστής Χατζηδάκης 56%

Η κατάσταση είναι εξίσου τραγική και για τα βασικά προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως μπορείτε να δείτε στους παρακάτω πίνακες της έρευνας.

Δείτε ποιοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες αρνητικές κριτικές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
1. Νίκος Παππάς 72%
2. Γιώργος Κατρούγκαλος 68%
3. Νίκος Φίλης 65%
4. Όλγα Γεροβασίλη 64%
5. Πάνος Σκουρλέτης 63%
6. Γιάννης Ραγκούσης 62%

Το αν θέλουν να τα διαβάζουν ανάποδα τις δημοσκοπήσεις είναι... άλλου παπά ευαγγέλιο. Το καταπληκτικό στην ιστορία είναι ότι παρά τις αρνητικές κριτικές οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Μητσοτάκης και Τσίπρας συνεχίζουν και κρατούν δίπλα τους όλα αυτά τα στελέχη και τους έχουν στην πρώτη γραμμή των τηλεοπτικών παραθύρων και όχι μόνο.

Αγνοούν πλήρως και αδιαφορούν για τις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης. Και προσέξτε, η αντιπάθεια δεν είναι μια απλή βαθμολόγηση, είναι συναίσθημα που εκτείνεται απ’ την έλλειψη συμπάθειας και αρνητική στάση μέχρι την απέχθεια και την αποστροφή.

Η πλειοψηφία (45%) δηλώνει ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός ούτε θα βελτιώσει ούτε θα χειροτερέψει την λειτουργία της κυβέρνησης, το 38% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει την λειτουργία της και μόλις το 14% ότι θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ότι κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά στην μη αποδοχή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας από τον Ευάγγελο Αποστολάκη η άποψη που επικρατεί (48%) είναι ότι δεν δέχθηκε λόγω πιέσεων της τελευταίας στιγμής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλειοψηφία (52%) συμφωνεί με την απόφαση του κ. Αποστολάκη να μην αποδεχθεί την πρόταση υπουργοποίησης.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πολιτικά κόμματα θα ήταν καλό να διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις «ανάποδα», από το τέλος προς την αρχή, κι όχι κατά πώς τους βολεύει. Διότι αλλιώς ισχύει το ρηθέν του αείμνηστου Αμερικανού κωμικού Γκράουτσο Μαρξ: «Πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις για προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να κάνεις λάθος διάγνωση και να εφαρμόζεις λάθος λύσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων - Η Ελλάδα πενθεί τον σπουδαίο μουσουργό

Καιρός - Σάκης Αρναούτογλου: Πότε θα κατεβάσουμε τα χειμωνιάτικα

Η ΕΛΣΤΑΤ αναζητά 60.000 απογραφείς με μισθό 1.200 ευρώ