ΔΕΘ 2021 – Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και μοιράζει δίκαια το μέρισμα σε όλους
Κυριάκος Μητσοτάκης – ΔΕΘ 2021: Σε 46 ερωτήσεις απάντησε συνολικά ο πρωθυπουργός - Τι είπε για την πανδημία, τον εμβολιασμό, την ακρίβεια, τις πυρκαγιές και τα ελληνοτουρκικά - Δείτε πώς κατέγραψε λεπτό προς λεπτό το Newsbomb.gr τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ρεπορτάζ: Αμαλία Κάτζου
Τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες τόνισε κατά την έναρξη της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2021, ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς αρχικά για τα έργα στη Θεσσαλονίκη, για το πώς δρομολογούνται οι παρεμβάσεις και σε ποιο αναπτυξιακό πλαίσιο εντάσσονται, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η πόλη αλλάζει. «Οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα στην πόλη τους αλλάζουν. Όπως για παράδειγμα το μετρό. Οι 15 από τους 18 σταθμούς του Μετρό είναι έτοιμοι, με το χρονοδιάγραμμα να λέει πως τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως μια σειρά από έργα προχωρούν ταχύτατα, αλλάζοντας το πρόσωπο της πόλης. «Θα είναι έτοιμο το πάρκο Μελά αλλά και το αντικαρκινικό νοσοκομείο. Προσθέτω φυσικά και τις δράσεις για τα γήπεδα, όπως του Άρη. Θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ότι τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο ανατολικό άκρο του οικοπέδου της ΔΕΘ θα γίνουν χώρος πρασίνου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες οι οποίες ήρθαν σε μία περίοδο αβεβαιότητας, μεσούσης της πανδημικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως τα μέτρα υπακούν σε μία συλλογική στρατηγική. «Αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς με την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 5,9% του ΑΕΠ», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με νόημα: «Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει».
Τα εργαλεία απέναντι στην ακρίβεια
Για τις ανατιμήσεις και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα προσωρινό φαινόμενο. «Τι έχουμε κάνει εμείς στην Ελλάδα; Ενισχύσαμε σημαντικά το εισόδημα. Η πολιτική μας αποσκοπεί στη μείωση των φόρων. Στηρίξαμε τα εισοδήματα και θα τα στηρίξουμε κι άλλο. Θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως καφέ, αναψυκτικά, μεταφορές. Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται αυτή η μείωση να επεκταθεί», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα και ειδικά για τα ζητήματα του ρεύματος και της φτώχειας «κάνουμε πολύ γενναίες παρεμβάσεις. Θα εξειδικεύσει αύριο τα μέτρα και ο υπουργός, ο κ. Σκρέκας. Προσθέστε στα μέτρα που ανακοίνωσα την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης».
Να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού - Έκκληση για εμβολιασμό παιδιών
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Παράλληλα είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την 3η δόση. «Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τα σχολεία και τον κίνδυνο έξαρσης των κρουσμάτων σε παιδιά, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Πρόθεσή μας τα σχολεία είναι να μείνουν ανοιχτά. Έχουμε πρωτόκολλα. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά. Κάνω έκκληση σε γονείς και σε παιδιά άνω των 15. Να θυμίσω τα παιδιά μας κάνουν 17 εμβόλια αυτό το εμβόλιο δεν είναι κάτι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα τα οποία γίνονται. Είναι αποδεδειγμένο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποδοτικό και στα παιδιά και στους εφήβους.», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα self test και προφανώς εάν σε ένα τμήμα έχουμε 50+1% των παιδιών με κορονοϊό, τότε το τμήμα θα κλείσει και θα πάμε σε τηλεκπαίδευση. Κρατώ ως θετικό ότι το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα.
Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε.
Ο ανασχηματισμός, οι δημοσκοπήσεις και οι πρόωρες εκλογές
Αναφορικά με τον ανασχηματισμό και τον λόγο που τον οδήγησε να προχωρήσει σε αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται τα κριτήρια με τα οποία κάνει αυτές τις επιλογές. «Διαχειριστήκαμε μεγάλες κρίσεις και επιμείναμε στις μεταρρυθμίσεις. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στην παιδεία και στην εργασία», σημείωσε. Σε σχέση με το τι έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Έκρινα ότι σε ένα τέτοιο υπουργείο δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο. Ήθελα να συμβολίσω την ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη σε ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο. Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχω καμία συνεργασία. Με αυτούς που μπαίνουν στη Βουλή και ζητάνε ένα υπερκομματικό πρόσωπο και μετά φέρονται με αυτό τον τρόπο δεν έχω να συζητήσω κάτι άλλο».
Αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να κάνει την αυτοκριτική του: «Ζήτησα συγνώμη. Πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι, ήταν σκληρές οι εικόνες που ζήσαμε. Η συγνώμη πρέπει να οδηγεί σε απτά αποτελέσματα, στο να γινόμαστε καλύτεροι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν τις σχολιάζει ποτέ, σημειώνοντας ωστόσο πως του αρέσει η μεγάλη εικόνα: «Η κυβέρνηση στα δυο χρόνια εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια ποσοστά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι δυσκολίες είναι έναυσμα για να γινόμαστε καλύτεροι. Οπου υπάρχει δυσαρέσκεια πρέπει να τη μελετούμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στο κατά πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία κυβέρνηση που έχει ακόμη μπροστά της άλλη μια διετία ή μια κυβέρνηση σε αποδρομή που δεν θα εξαντλήσει την τετραετία της, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.
«Επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε με νόημα πως «κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».
Το σύμφωνο σταθερότητας και οι εκλογές στη Γερμανία
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία και τη θέση που πήρε ο Όλαφ Σολτς κατά της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων.
«Η πολιτική μας είναι μετρημένη. Δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αν το κάναμε πρώτες θα αντιδρούσαν οι αγορές. Δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία, είμαι πεπεισμένος όμως ότι το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει. Σε ποια κατεύθυνση δεν είμαι έτοιμος να το πω. Αυτή η μεγάλη πολιτική συζήτηση θα γίνει το 2022. Ακόμα και οι Γερμανοί που ήταν κατά της κοινής έκδοσης χρέους στην ΕΕ τελικά πείστηκαν. Από το 2023 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και την ανάγκη πλεονασμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η απάντηση στην Τουρκία στα περί αποστρατικοποίησης - «Θα τσακίσουμε τα κυκλώματα διακινητών»
Μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν και στο παράλογο αίτημα αποστρατικοποίησης των νησιών μας, έστειλε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στην άμυνα.
«Η πολιτική μας με την Τουρκία δεν αλλάζει. Επιζητούμε καλή γειτονία. Είναι Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχαμε τις εντάσεις του 2020 και ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα στο θέμα του προσφυγικού. Εχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις ροές από το Αφγανιστάν. Η Ελλάδα έχει στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Θα συνεχίσει να το κάνει», ξερκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Εχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία», συνέχισε. «Θα τσακίσω τα κυκλώματα διακινητών. Θα ξέρουν οι ενδεχόμενοι πελάτες ότι μπορεί να δώσουν 2.000 δολάρια και να μην φτάσουν στην Ελλάδα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και η εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση σχετικά με την περίφημη ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία MDCA, η οποία συνδυάζεται και με την στρατηγική αμυντική συνεργασία με μια άλλη σύμμαχο χώρα, την Γαλλία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι πράγματι ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ (MDCA) και πως αυτή συνδυάζεται και με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ.
Αυτό οφείλεται λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση. Αυτή η συνεργασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες.
Και τόνισε: «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια».
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Σάββατο την απόκτηση ακόμα έξι γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους από 18 σε 24.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει - Τι είπε για την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια
Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική απέναντι στη νέα γενιά και τις επικρίσεις για την πρόσβαση των νέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός είπε ότι απάντησε ήδη για τη φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης.
Επεσήμανε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο και τόνισε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει.
Πρόσθεσε πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και «νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές».
Αναφορικά με την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως θα χρησιμοποιηθεί όταν θα είναι όλα έτοιμα. «Θέλουμε μία αστυνομία φιλική στους πολίτες και συμμαχό τους. Έχουμε πει πως τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε απολύτως έτοιμοι. Θα χρειαστούμε χρόνο και τη βοήθεια των πρυτάνεων, όπως η ελεγχόμενη είσοδος. Εάν κάποιοι φαντασιώνονται επεισόδια βίας στα πανεπιστήμια θα ήθελα πραγματικά να τους αποθαρρύνω. Και σήμερα πάντως εάν χρειαστεί να επέμβει η αστυνομία θα το κάνει».
Το μεγαλύτερο λάθος που έκανα ως πρωθυπουργός
«Νομίζω ότι δεν έχω διστάσει όταν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση.
«Είχα πει για την πανδημία ότι κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν. Το ίδιο με τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό που ζητώ από τους συνεργάτες μου είναι αυτό που ζητώ από τον εαυτό μου. Να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στάση ζωής. Και άλλα λάθη θα γίνουν. Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις».
«Να μην μιλάει ο Τσίπρας για τη μεσαία τάξη - Επέλεξε την όξυνση»
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε σαφείς αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την οικονομική πολιτική απέναντι στη μεσαία τάξη, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί για καταστροφή της. «Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη. Δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επέλεξε τη στρατηγική της όξυνσης. Εκτίμησε πως η πλειοψηφία των όσων γράφονται στο διαδίκτυο για το πρόσωπό του «είναι σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενα», αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε μια στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στο πρόσωπό μου και στην οικογένειά μου, στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Μην έχετε καμία αμφιβολία πως τα όσα γράφονται και λέγονται στο διαδίκτυο, σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενα. Από κει και πέρα εγώ δεν μπορών να παρακολουθήσω μια τέτοια συζήτηση. Όποιος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς, συνήθως δεν έχει επιχειρήματα. Αλλά ο κ. Τσίπρας, όσο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα, δεν νομίζω ότι μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά μαζί μου, όσο και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, πολιτισμικό και αξιακό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία δεν είναι διχασμένη. Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία και να αποφύγω αχρείαστες εντάσεις που η κυβέρνηση απορρίπτει. Και όσοι αισθάνονται πως το 2021 είναι 2011, είναι βαθιά γελασμένος. Η κοινωνία έχει προχωρήσει, θέλει ηρεμία και κανονικότητα».
Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να λείπει το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών, με τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει πως οι υποθέσεις θα πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.
«Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανότητο. Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος επαγγελματίας της υγείας πλαστογραφεί ένα πιστοποιητικό. Θα κινητοποιήσουμε το πειθαρχικό αλλά θα κινητοποιηθεί και η δικαιοσύνη. Αλλά η χλεύη των συναδέλφων, η δημοσιοποίηση των ονομάτων είναι πολύ πιο βαριά ποινή κάποιες φορές».
Τα εργασιακά, το ΕΣΥ και τα «τύμπανα πολέμου» που τελικά δεν ήχησαν
Σε ερώτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, ότι με το ν/σ αυτό «θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου» και το κατά πόσο φέτος τα τύμπανα του πολέμου θα ηχήσουν στον τομέα της Υγείας, λόγω της εκχώρησης τομέων του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες ο κ. Μητσοτάκης είπε:
«Τα τύμπανα του πολέμου δεν ήχησαν και πολύ δυνατά στην περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου και πιστεύω ότι δεν ήχησαν διότι τελικά και η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε. Ίσως κάποιοι ενοχλούνται, είπε, από το γεγονός ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό προς όφελος πρώτα και πάνω απ' όλα των Ελλήνων που το χρησιμοποιούν και φυσικά και των ανθρώπων που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπήρξε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος πάντα του δημοσίου, «γιατί είπαμε ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης υπάρχει ένα Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από συνέργιες για την καλύτερη αντιμετώπισή της».
«Σε όλον τον κόσμο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για αυτή την παροχή της υγείας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αν κάποιος φαντάζεται πως μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα πουθενά στον κόσμο ας είναι προσεκτικός γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει».
«Δεν είπα ποτέ πως θα καταργθεί ο ΕΝΦΙΑ - Καλή χρονιά για την οικονομία το 2022»
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ ερωτξθείς για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να καταργηθεί.
«Ποτέ δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά μείωση. Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Δεν είμαι σε θέση να σας πω τι θα κάνουμε για τον ΕΝΦΙΑ τώρα. Θα είμαι σε θέση να σας το πω στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για την οικονομία, όπως και οι επόμενες», είπε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.