«O Σαμαράς δεν θα είναι ο πρωθυπουργός της ευημερίας»
Η κυρία Κεφαλογιάννη τονίζει ότι στόχος της ΝΔ είναι οι καθαρές λύσεις και ότι η αυτοδυναμία στις εκλογές είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική διακυβέρνησης του τόπου.
Ακόμα ξεκαθαρίζει ότι «άλλο πράγμα είναι η συγκυβέρνηση και άλλο η συναίνεση και η συνεννόηση».
Για τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σημειώνει ότι γνωρίζει και ο ίδιος πως δεν θα είναι ο πρωθυπουργός της ευημερίας, όπως έχει δηλώσει, αλλά «θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του, ώστε εκείνος που θα τον διαδεχθεί στην εξουσία, να κληρονομήσει μια χώρα σε καλύτερη κατάσταση».
Τέλος αναφέρεται στον τουρισμό ως αυτονόητη επιλογή για να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την θεσμική απαξίωσή του.
Όσο οι εκλογές πλησιάζουν, ο στόχος της αυτοδυναμίας μοιάζει, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, ανέφικτος. Μάλιστα οι διαρροές σας προς τα δεξιά αυξάνονται. Είστε σε θέση να αλλάξετε αυτό το κλίμα;
«Αντί για τις δημοσκοπήσεις, που συνιστούν φωτογραφίες στιγμής, θα ήταν προτιμότερο να κοιτάμε γύρω μας, και να ακούμε την κοινωνία. Νομίζω ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση η πρόθεση της κοινωνίας να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ για τη διολίσθηση της Ελλάδας στο εθνικό αδιέξοδο του Μνημονίου. Η Νέα Δημοκρατία κομίζει στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα της προσδοκίας διόρθωσης των βλαπτικών πτυχών των μέτρων που συνόδευσαν τη δανειακή σύμβαση. Την προώθηση αναπτυξιακών αντίμετρων, που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Και φυσικά, την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της χώρας».
Η ΝΔ συστηματικά απορρίπτει την ιδέα της συγκυβέρνησης και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να πάρει καθαρή θέση για το τι θα κάνει, σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Πόσο θεμιτό είναι να κλείνει κανείς τα μάτια σε ένα από τα ενδεχόμενα, σε μια περίοδο που το εκλογικό σώμα θέλει καθαρές κουβέντες;
«Αυτή είναι και η δική μας πολιτική στόχευση: Καθαρές λύσεις. Χωρίς μισόλογα, χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς συζητήσεις ερήμην της κοινωνίας. Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική προοπτική διακυβέρνησης του τόπου. Κάθε άλλο σενάριο που ακούγεται, συνιστά… παραφωνία, και υποτιμά τον ελληνικό λαό. Άλλο πράγμα είναι η συγκυβέρνηση, και άλλο η συναίνεση και η συνεννόηση. Που δεν συνεπάγονται νομή της εξουσίας, αλλά συμφωνία των κομμάτων της Αντιπολίτευσης με ένα μίνιμουμ ατζέντας που θα φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Ο επόμενος πρωθυπουργός, όποιος κι αν είναι, θα βρει μπροστά του μια πιο φτωχή κοινωνία, η οποία δεν προτίθεται να δώσει καμία περίοδο χάριτος. Πως μπορεί να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή;
«Ο Αντώνης Σαμαράς είπε πρόσφατα ότι γνωρίζει πως ο ίδιος δεν θα είναι ο πρωθυπουργός της ευημερίας. Θα κάνει ωστόσο ό, τι περνάει από το χέρι του, ώστε εκείνος που θα τον διαδεχθεί στην εξουσία, να κληρονομήσει μια χώρα σε καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με τα σημερινά αδιέξοδα. Η κοινωνία έχει φτάσει, αν δεν έχει ξεπεράσει, τα όριά της. Μονάχα λοιπόν αν ακούσει από εμάς καθαρές κουβέντες, και δει την πολιτική ηγεσία να δίνει πρώτη το παράδειγμα, θα είναι και εκείνη με τη σειρά της πρόθυμη να ακολουθήσει».
Άκουσα τον πρόεδρό σας να διερωτάται αν έχουμε «έμπνευση», αναφερόμενος στα ανεκμετάλλευτα πεδία στον χώρο του Τουρισμού. Σας θυμίζω πως ο αντιπρόεδρος της παράταξής σας υπήρξε Υπουργός Τουρισμού κατά το παρελθόν. Γιατί οι ψηφοφόροι να πιστέψουν πως θα κάνετε, όσα δεν κάνατε τότε, ως κυβέρνηση;
«Ας ξεκινήσουμε από μια διαπίστωση κοινής αποδοχής, την οποία αποδέχονται και οι ίδιοι οι φορείς του τουρισμού: Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, μετά το 2004, ήταν η μόνη που προχώρησε σε νοικοκύρεμα του χώρου του τουρισμού, και έδωσε όραμα, κίνητρο και ώθηση στον πλέον ανταγωνιστικό τομέα της οικονομίας της χώρας μας. Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαξίωσε τον τουρισμό τόσο θεσμικά, με την κατάργηση του υπουργείου, όσο και ουσιαστικά.
Για εμάς, για την Ελλάδα, για την οικονομία και την ανάπτυξη, ο τουρισμός αποτελεί επιλογή ευθύνης. Είναι η αυτονόητη επιλογή για να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας, και την ίδια στιγμή να εκπέμψουμε στη διεθνή κοινότητα όμορφες εικόνες αυτοπεποίθησης, από μια χώρα που δίνει τη μάχη της για να ξεπεράσει μια πρωτοφανή και πολυεπίπεδη κρίση.
Όσο για το αν θα κάνουμε αύριο ως κυβέρνηση, όσα δεν κάναμε χθες, να σημειώσω απλώς ότι η πολιτική δεν είναι στατική θεώρηση των πραγμάτων. Εξελίσσεται. Βελτιώνεται. Γίνεται περισσότερο συμβατή με τις εξελίξεις και τις ανάγκες κάθε εποχής. Δεν έχω καμία αμφιβολία, και από την προσωπική εμπειρία μου με τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου, ότι αύριο θα είμαστε όλοι έτοιμοι για να προχωρήσουμε στις τομές που είναι αναγκαίες. Να μην χάνουμε άλλο χρόνο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει».