Κ. Σκανδαλίδης: Ναι στη συνεργασία, αλλά όχι με Σαμαρά πρωθυπουργό

Προγραμματική σύγκληση και χρονοδιάγραμμα αλλά και πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης που δεν θα είναι βέβαια ο Αντώνης Σαμαράς, αποτελούν τις προϋποθέσεις συναίνεσης που θέτει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης για την επομένη των εκλογών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Κ. Σκανδαλίδης: Ναι στη συνεργασία, αλλά όχι με Σαμαρά πρωθυπουργό
6'

Συνέντευξη: Κατερίνα Σινάνη

Σε συνέντευξή του στο newsbomb, ο κ. Σκανδαλίδης χαιρετίζει τη νέα αφετηρία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο που εμπεριέχει νικηφόρα προοπτική, τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης συνολικά των όρων της ευρωπαϊκής ενοποίησης και απορρίπτει ως τυχοδιωκτικές και φασίζουσες τις πρακτικές βίας εναντίον των πολιτικών.

Αναφορικά με την προσέλευση στις κάλπες, θέτει ως στόχο τουλάχιστον τον αριθμό των πολιτών που ψήφισαν στις εκλογές του 2009 και χαρακτηρίζει ύψιστο χρέος των πολιτικών να δώσουν τη μάχη για τη χώρα, καθώς δεν είναι -όπως λέει- ώρα ούτε για αναχωρητισμούς, ούτε για λιποψυχία.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης στο newsbomb:

Θεωρείτε ότι με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογές κατέρχεται με στόχο τη νίκη. Όντας ένα εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα γιατί θα έπρεπε να υποστείλει τώρα τη σημαία; Το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν αναποφάσιστοι, η ΝΔ όχι μόνο δεν έχει αύξουσα συσπείρωση αλλά αποδιαρθρώνεται και υποχωρεί. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, όμως η αλλαγή ηγεσίας που θα σημάνει ένα άλλο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, γεννά ελπίδες νίκης. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε ώρες κρίσιμες υπηρέτησε τον τόπο, έχει πολιτικό βάρος σημαντικό, προβάλλει πρόσωπο σιγουριάς και ευθύνης και ασφαλώς θα παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση με τη συμμετοχή όλων μας. Είμαι αισιόδοξος από τη συσπείρωση της 18ης Μαρτίου ότι είμαστε σε μια νέα αφετηρία που εμπεριέχει την νικηφόρα προοπτική.

Ποια σημεία της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νέος αρχηγός;

Οι εποχές άλλαξαν και πρέπει από την αρχή να τεθούν επί τάπητος θέματα κρίσιμα για την πορεία του τόπου. Όπως τα σύγχρονα όρια της εθνικής κυριαρχίας, η θεσμική ανασύνταξη της δημοκρατίας, η επιτυχής υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης. Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να διατυπωθεί εν όψει εκλογών μια νέα προοδευτική πρόταση προσαρμοσμένη στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ο στόχος της αυτοδύναμης χώρας υπηρετείται όχι με επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που είναι αυτόχρημα ανέφικτη και δημαγωγική, όπως πρότεινε μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς, αλλά με επαναδιαπραγμάτευση συνολικά των όρων της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εκεί θα στοιχηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και εμείς θα αναζητήσουμε το ρόλο μας και θα ανακτήσουμε τη θέση μας στον ευρωπαϊκό και τον ευρύτερο διεθνή χώρο.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τι πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;

Ο λαός θα αποφασίσει τι κυβέρνηση θέλει κι εμείς θα του προτείνουμε ποια κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση που βέβαια προϋποθέτει νίκη του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν συμβεί αυτό, ασφαλώς θα αναζητηθούν κυβερνήσεις συνεργασίας. Προϋπόθεση είναι συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης και χρονοδιάγραμμα, όπως επίσης και το ποιος θα ηγηθεί, που προφανώς θα είναι πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης και όχι ο κ. Σαμαράς.

Τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών πληθαίνουν και αρκετοί φοβούνται κορύφωσή τους εν όψει εκλογών. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι πίσω τους κρύβεται η Αριστερά;

Δεν μπορούν στην εποχή μας να λογίζονται προοδευτικοί όσοι προπηλακίζουν, καθυβρίζουν και βιαιοπραγούν. Η βία λιθοβολεί τη δημοκρατία και ηγεσίες που όχι μόνο παροτρύνουν αλλά σχεδιάζουν τέτοιες πρακτικές είναι κατ’ ευφημισμό «αριστερές». Θα έλεγα ότι είναι τυχοδιωκτικές και φασίζουσες. Ελπίζω ότι ο λαός θα προστατεύσει το δικαίωμα του να εκφράσει ανεμπόδιστα την ετυμηγορία του σε συνθήκες διαλόγου και νηφαλιότητας. Και εν πάση περιπτώσει το κράτος οφείλει να προστατεύσει και να υπερασπίσει το δικαίωμα της ελεύθερης και δημοκρατικής επιλογής. Αλίμονο αν δεν περιφρουρήσει την κορυφαία λειτουργία της δημοκρατίας.

Το 2009 ψήφισαν 7.044.000 πολίτες. Δεδομένης της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία, θεωρείτε το μέγεθος της προσέλευσης νίκη; Και αν ναι, που εκτιμάτε ότι θα φτάσει;

Καθήκον μας είναι πριν και πάνω απ’ όλα με την προεκλογική μας καμπάνια και το λόγο μας να πείσουμε τους πολίτες να πάνε στη κάλπη. Ακόμα κι αυτοί που θέλουν να αρνηθούν ψήφο στα υπάρχοντα κόμματα έχουν χρέος να το πουν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους. Πιστεύω ότι ο στόχος πρέπει να είναι τουλάχιστον ο αριθμός που ψήφισε το 2009.

Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21%, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 12 δισ., η ύφεση βαθαίνει, τα λεφτά έρχονται με το σταγονόμετρο και οι φωνές για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δεν λένε να κοπάσουν. Πώς θα ζητήσετε την επανεκλογή σας;

Κατ’ αρχήν ότι πρόκειται να συμβεί και να αποφασιστεί για την υλοποίηση της συμφωνίας το γνωρίζουμε όλοι εκ των προτέρων. Τίποτε δεν είναι κρυφό και με το να αναπαράγουμε το φόβο, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αδρανοποιούμε κάθε παραγωγική ικμάδα που διαθέτει ο τόπος. Ναι, είναι ζοφερά τα νούμερα σήμερα. Όμως, μέσα στο 2012 θα περισσέψουν πάνω από 5 δισ. ευρώ για να πέσουν στην αγορά, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αυξήσει τη ρευστότητα, η φορολογική μεταρρύθμιση θα αφαιρέσει βάρη από τους αδυνάτους και συγκεκριμένα προοδευτικά φιλολαϊκά μέτρα μπορούν να ληφθούν στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο. Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι. Ας μην κλαίμε συνεχώς το χαμένο παράδεισο, μπορούμε να ξανασηκωθούμε.

Αρκετοί βουλευτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές; Πόσο κρίνετε ότι έχει συμβάλλει σε αυτό η απαξίωση της πολιτικής;

Τα μέγιστα. Είτε γιατί δεν πιστεύουν ότι θα επανεκλεγούν, είτε γιατί δεν αντέχουν να «πυροβολούνται» από τους ψηφοφόρους, είτε γιατί δεν βρίσκουν στη δύσκολη αυτή εποχή περιβάλλον δημιουργικής προσφοράς, πολλοί βουλευτές γυρίζουν τη πλάτη στην πολιτική. Ο καθένας με τη διαδρομή του, την αντοχή του, τις προτεραιότητές του. Πιστεύω ότι τώρα πρέπει όλοι να σταθούμε όρθιοι και να δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Να βρούμε ξανά το νήμα που μας συνδέει με την ιστορία. Να ξανανιώσουμε χρήσιμοι και να ανοίξουμε το δρόμο στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια της τα ηνία. Το θεωρώ ύψιστο χρέος μας. Δεν είναι ώρα ούτε για αναχωρητισμούς, ούτε για λιποψυχία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή