«Όλα για τους λίγους» - «Παντιέρα» τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τις μικρές επιχειρήσεις κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση επέλεξε το μέτωπο της κατάργησης μίας σειράς φόρων γονικών παροχών που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αντιπαρατεθεί μαζί του, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν καταλαβαίνει τις αγωνίες» της μεσαίας τάξης.
Και ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο «αγώνα» για να πείσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους ότι σε περίπτωση που επανέλθει στην εξουσία δεν θα επαναληφθούν τα όσα έγιναν κατά τη πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς και πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται μόνο για τους ισχυρούς, οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ήρθαν για να τους προσφέρουν μεγάλη βοήθεια.
Όπως υποστηρίζουν από τη Κουμουνδούρου, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τη κοροϊδία με την προεκλογική σπουδή του πρωθυπουργού για τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση απλά διαρκώς μειώνει τους φόρους στα κέρδη και τα μερίσματα, που έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, συμπληρώνουν, επιβεβαίωσε πλήρως αυτό που κυνικά είχε ομολογήσει εδώ και έναν χρόνο ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, όταν χαρακτήριζε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ζόμπι».
Κατά τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, από τη δήλωσή του Άδωνι Γεωργιάδη πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευθούν ή θα βάλουν λουκέτο», ο υπουργός Ανάπτυξης «ομολόγησε» ποιος είναι ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Και αυτό μόλις τρεις μόλις μέρες μετά την αλαζονική -όπως τη χαρακτηρίζουν- δήλωση του πρωθυπουργού πως «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να μιλούν για τη μεσαία τάξη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις Γεωργιάδη, υποστηρίζει πως οι κυβερνητικές πολιτικές έναντι της μεσαίας τάξης είναι:
- Άρνηση ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με πρόβλεψη διαγραφής μέρους του, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή και όπως είχε ήδη εφαρμόσει το 2019 για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.
- Άρνηση μετατροπής της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με αποτέλεσμα τα «ραβασάκια» να αρχίζουν να φθάνουν στις επιχειρήσεις εν μέσω πρωτοφανούς συσσώρευσης χρεών και φορολογικών υποχρεώσεων.
- Αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή του 95% του ελληνικού επιχειρείν, από τους πόρους και τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς τα κοινοτικά δάνεια θα δίνονται μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών σε όσες μόνο είναι αξιόχρεες. Σε όσες δηλαδή μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται δάνειο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων δεν περνά ούτε έξω από την τράπεζα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και η Κομισιόν ζήτησε διορθώσεις από όλα τα κράτη μέλη μόνο στην ελληνική πρόταση λόγω αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της διοχέτευσης όλων των κονδυλίων στους πολύ μεγάλους επιχειρηματικού ομίλους και σε έκθεσή της υπογράμμισε ότι το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες.
- Άρνηση λήψης ουσιαστικών μέτρων ανάσχεσης των αυξημένων εξόδων λόγω της εκτόξευσης των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα και γενικότερα τις ανατιμήσεις.
- Νέος πτωχευτικός που αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και οδηγεί σε αθρόες πτωχεύσεις – ακόμα και φυσικών προσώπων – και συνεπακόλουθα λουκέτα και απολύσεις, προκειμένου να γίνει η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος τραπεζών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ακριβώς σε αυτή τη λογική και η δήλωση του κ. Γεωργιάδη.
Στον αντίποδα, υπενθυμίζουν τις δικές τους προτάσεις, που είναι:
- Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής (κλιμακωτά).
- Μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
- Εμπλοκή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να έχουν πρόσβαση το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες καλεί τώρα η κυβέρνηση να «συγχωνευθούν ή να βάλουν λουκέτο».
- Μέτρα αντιμετώπισης ακρίβειας (ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% - αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε.- μείωση 93% -σχεδόν αναστολή - για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει τα τιμολόγια ιδιωτών παρόχων).
- Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (και εισφοράς αλληλεγγύης ως εισόδημα 40.000 ευρώ και από εκεί και πάνω κλιμακωτά).
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δολοφονία Ρόδος: «Φοβόμασταν, είχαμε κακό προαίσθημα» - Μιλούν οι γονείς και η αδερφή της 31χρονης
Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου
Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά - Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τα σχολεία