Θολό το τοπίο για την ημερομηνία των εκλογών
Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουν οι εβδομάδες που έχουν προσδιοριστεί να πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές αντί να ξεκαθαρίζεται, συσκοτίζεται περισσότερο το ποια ακριβώς Κυριακή θα οριστεί ως ημέρα των εκλογών.
Μέσα σε μια βδομάδα, υψηλόβαθμοι πολιτικοί παράγοντες αναίρεσαν ο ένας τον άλλον. Πρώτος βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντελής Καψής και εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε την 6η Μαΐου, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα γίνουν είτε στις 29 Απριλίου, είτε στις 13 Μαΐου.
Λίγο μετά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «βλέπει» τις εκλογές σύντομα, στις 29 Απριλίου, δείχνοντας έτσι πως θα δεχτεί την 6η Μαΐου, αλλά θα αφήσει να πάει κι άλλο πίσω η ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται πως η οριστική απόφαση θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί κάθε διαδικασία για την επίτευξη του PSI και τις νέας δανειακής σύμβασης.
Πάντως, το μέχρι στιγμής δεδομένο είναι ότι η Βουλή «θα κλείσει» για τις εκλογές στις 6 Απριλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εκείνη την ημέρα ή τρεις ημέρες μετά, τη Μεγάλη Δευτέρα δηλαδή, πρόκειται ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και να του παραδώσει την παραίτηση της κυβέρνησης.
Παράλληλα, βέβαιο είναι πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ακόμα και αυτή τη στιγμή προσπαθούν να μεταθέσουν τις εκλογές για τον Σεπτέμβριο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του ΛΑΟΣ.
Επίσης στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και μια τάση στο ΠΑΣΟΚ που εκφράζεται κυρίως από την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
Όσοι είναι υπέρ της άποψης να δοθεί μεγάλη παράταση στην ημερομηνία των εκλογών ή ακόμα και να ολοκληρώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου τη θητεία της (τουτέστιν να γίνουν οι εκλογές το φθινόπωρο του 2013), θεωρούν πως τα δύο μεγάλα κόμματα θα υποστούν ιστορική καθίζηση στην παρούσα στιγμή. Η πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων πολλοί θεωρούν πως θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό σκηνικό και η αλλαγή αυτή θα αποτελέσει βόμβα στις συμφωνίες της Ελλάδας με την τρόικα.
Φυσικά όσοι πρεσβεύουν αυτή την άποψη είναι ύποπτοι να το κάνουν από ιδιοτελείς προθέσεις, αφού πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να μπουν στη Βουλή.