Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Καμμένος εκμεταλλεύεται το θυμικό του πολίτη

Η ανεργία, η ανασφάλεια λόγω της υψηλής εγκληματικότητας που κατά βάση προέρχεται από τους παράνομους λαθρομετανάστες και η ανάπτυξη, είναι τα τρία «Α», που πρέπει να κυριαρχήσουν σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Καμμένος εκμεταλλεύεται το θυμικό του πολίτη
5'

Συνέντευξη: Κατερίνα Σινάνη

Ο Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. βάλλει κατά του προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων » κ. Πάνου Καμμένου, τον οποίο κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται το θυμικό του πολίτη χωρίς να καταθέτει προτάσεις.

Απορρίπτει την αποχή ως μη λύση και το «όχι» που έχουν κάνει σημαία κάποια νεόκοπα κόμματα, σημειώνει ότι η Αριστερά στην Ελλάδα φταίει για πολλά, όχι όμως για όλα και καλεί όποιον «δεν αντέχει το καμίνι της πολιτικής, να μείνει εκτός».

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο newsbomb:

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν απουσία αυτοδυναμίας. Θα οδηγηθούμε σε νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και τις πιθανότητες έχει να πετύχει ένα τέτοιο σχήμα;

Αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Πράγματι οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν την αυτοδυναμία στη ΝΔ για την οποία θα αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου και στη βάση των προγραμμάτων που θα ξεδιπλωθούν στην προεκλογική περίοδο, αυτό μπορεί να ανατραπεί. Σε ό,τι αφορά στο τι κυβέρνηση θα προκύψει εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ας αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν και από εκεί και πέρα το Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες.

Το 2009 ψήφισαν 7.044.000 πολίτες. Δεδομένης της απόρριψης του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία, θεωρείτε το μέγεθος της προσέλευσης νίκη; Και αν ναι, που εκτιμάτε ότι θα φτάσει;

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η αποχή δεν είναι λύση. Οφείλουμε όλοι μας να πάμε στην κάλπη και δια της ψήφου μας να στείλουμε το μήνυμα. Όπως δεν είναι λύση και το «όχι» που έχουν κάνει σημαία κάποια νεόκοπα κόμματα. Το «όχι» είναι άρνηση, δεν εμπεριέχει καμία πρόταση, καμία προοπτική.

Τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών πληθαίνουν και αρκετοί φοβούνται κορύφωσή τους εν όψει εκλογών. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι πίσω τους κρύβεται η Αριστερά;

Αντιλαμβάνομαι τη δυσαρέσκεια των πολιτών από τα μέτρα. Επίσης, συμφωνώ ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουμε εμείς οι πολιτικοί. Και σας το λέει ένας άνθρωπος που από το 2004 που εκλέχτηκα βουλευτής δεν έχω ασκήσει διοίκηση. Όμως άλλο είναι η δυσαρέσκεια και άλλο η άσκηση βίας. Εδώ υπάρχει μια κόκκινη γραμμή. Την ίδια στιγμή βέβαια πιστεύω ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να κρύβονται. Το αντίθετο. Άλλωστε δεν μπορεί να είμαστε στα κοινά και να βγαίνουμε μπροστά μόνον όταν ο δρόμος είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε εδώ στα δύσκολα. Σε ό,τι αφορά την Αριστερά, πιστεύω ότι φταίει για πολλά, όχι όμως για όλα.

Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 21%, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 12 δισ., η ύφεση βαθαίνει, τα λεφτά έρχονται με το σταγονόμετρο και οι φωνές για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ δεν λένε να κοπάσουν. Πώς θα ζητήσετε την επανεκλογή σας;

Η ανεργία, όπως και η ανασφάλεια λόγω της υψηλής εγκληματικότητας που κατά βάση προέρχεται από τους παράνομους λαθρομετανάστες, αλλά και η ανάπτυξη, δηλαδή τα τρία «Α», είναι ανάγκη να κυριαρχήσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Από εκεί και πέρα, η πατρίδα μας χρειάζεται ανάπτυξη, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία, κάτι που εδώ και μήνες ζητάει η ΝΔ. Ευτυχώς έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν και μέσα στην Ευρώπη. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα μέσα από δημοσιονομικά ισοδύναμα να εξετάσουμε προσαρμογές στις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί. Αυτά μαζί με γρήγορες διαρθρωτικές αλλαγές είναι τα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών.

Αρκετοί βουλευτές εκφράζουν την πρόθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές; Πόσο κρίνετε ότι έχει συμβάλλει σε αυτό η απαξίωση της πολιτικής;

Σας είπα και νωρίτερα ότι εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας να βγούμε μπροστά και να προτείνουμε λύσεις. Όποιος δεν αντέχει το καμίνι της πολιτικής μπορεί να μείνει εκτός. Άλλωστε η συμμετοχή στην πολιτική είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική. Στο πλαίσιο αυτό σέβομαι την απόφαση του καθενός να επιλέξει την αποχή από τα κοινά.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του Πάνου Καμένου ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά που αποδίδονται σε διαρροές από τη ΝΔ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Ισχύει αυτό που σας είπα μόλις πριν. Ο κ. Καμένος, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός, όπως και κάποια άλλα στελέχη που τον ακολουθούν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θυμικό του πολίτη, ο οποίος είναι προβληματισμένος και ανήσυχος από τις εξελίξεις. Δεν προτείνει, όμως, τίποτα. Δεν μας λέει δηλαδή τι θα κάνει με το χρέος. Πως θα περιορίσει τα ελλείμματα. Πως θα έρθει η ανάπτυξη. Όταν καθίσει η πολιτική σκόνη, η κοινωνία θα καταλάβει ότι τα κόμματα διαμαρτυρίας, όταν μάλιστα στελεχώνονται από πολιτικούς με μακρά διαδρομή στο πολιτικό σύστημα που σήμερα σπεύδουν να καταδικάσουν, δεν είναι η λύση.

Ενώ η ηγεσία της ΝΔ θέλει να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές, γινόμαστε μάρτυρες μια επίθεσης των συνδικαλιστών της παράταξης σε συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και του δικού σας. Πού το αποδίδετε;

Η ηγεσία της ΝΔ τόλμησε και συγκρούστηκε με τα δικά της συνδικαλιστικά στελέχη. Δεν έκανε, όμως, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, που εξέθρεψε τον κομματικό συνδικαλισμό. Δεν είδα για παράδειγμα να συγκρούεται με τον κ. Φωτόπουλο της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, την πολιτική ενός κόμματος τη χαράσσουν οι ηγεσίες, έχοντας ακούσει φυσικά τα στελέχη τους. Την ίδια στιγμή, όμως, πιστεύω –και σας το λέω εγώ που έχω συγκρουστεί με συνδικαλιστές της ΝΔ- ότι πολλές φορές αυτή η ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων μπορεί να φέρει ένα πολύ ουσιαστικό δια ταύτα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή