Μητσοτάκης: Η στρατηγική της Ελλάδας κατά της κλιματικής αλλαγής - Κύριο όπλο η καθαρή ενέργεια
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή με κύριο όπλο την χρήση της καθαρής ενέργειας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον διάλογο για την ενέργεια στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Τα κύρια σημεία της στρατηγικής της Ελλάδας ενάντια στην κλιματική αλλαγή επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την Ενέργεια που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η γρήγορη εξασφάλιση αξιόπιστης, βιώσιμης και σύγχρονης μορφής ενέργειας, σε προσιτή τιμή, για όλους έως το 2030.
Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή με κύριο όπλο την χρήση της καθαρής ενέργειας.
Η στρατηγική της Ελλάδας ενάντια στην κλιματική αλλαγή έχει τρία βασικά σημεία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:
- «Πρώτον, όσον αφορά την απομάκρυνση από τον άνθρακα και την ταχεία απολιγνιτοποίηση, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Θα διαθέσουμε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να στηρίξουμε τη διαδικασία μετάβασης στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές. Μάλιστα, βασικός μας στόχος πλέον είναι το σταδιακό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων έως το 2025, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
- Δεύτερον, στο θέμα της αναθεώρησης και του σχεδιασμού του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας, ο μακροπρόθεσμος προφανής στόχος είναι να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050. Τα κύρια εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι, αναμφίβολα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα. Προκειμένου να αναδιαμορφώσουμε θετικά το ενεργειακό μας μείγμα, εστιάζουμε σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σχεδιάζουμε να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και ηλιακών μονάδων με φωτοβολταϊκά έως το 2030. Αναπτύσσουμε ταυτόχρονα έναν συνεκτικό οδικό χάρτη με στόχο την εισαγωγή μιας οικονομίας υδρογόνου στην Ελλάδα. Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων μέσω της ανακαίνισής τους.
- Τρίτον, στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, δεν προχωρούμε μόνον σε σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά με το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» παρέχουμε σημαντικές επιδοτήσεις, της τάξεως του 20 έως 40%, για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμα και για τις αντίστοιχες ενέργειες που θα γίνουν αναφορικά με τις απομακρυσμένες περιοχές τονίζοντας ότι θα πραγματοποιηθούν «βάσει του μεγέθους και των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε νησιού.
«Για τα μεγαλύτερα νησιά εφαρμόζουμε ένα μεσοπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα για νέες γραμμές ηλεκτρικής διασύνδεσης, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουν στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προάγουμε την ενεργειακή τους ασφάλεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ για τα μικρότερα μη διασυνδεδεμένα νησιά είπε «εφαρμόζουμε ειδικά στοχευμένες λύσεις για να μειώσουμε το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον, ή ολοκληρωμένες λύσεις με στόχο να αναπτύξουμε ενεργειακά συστήματα 100% απαλλαγμένα από τον άνθρακα».
«Η Μεσόγειος είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που με τη σειρά του εντείνει άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που βίωσε η Ελλάδα τον φετινό Αύγουστο αποτελούν απόδειξη αυτής της πικρής αλήθειας», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής EUMED στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «επιταχύναμε τις προσπάθειές μας για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των δασών της Μεσογείου, αλλά και τη μετάβαση σε μία οικονομία περιορισμένης χρήσης άνθρακα, που θα χρησιμοποιεί αποδοτικά πόρους και θα είναι κυκλική».
«Η καθαρή ενέργεια για όλους δεν μπορεί να επιτευχθεί από κανέναν εάν δρούμε κατά μόνας. Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι από κοινού σε αυτό το συλλογικό εγχείρημα για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δημήτρης Κουτσούμπας στο Newsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη: «Θα έχουμε πρόωρες εκλογές»
Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Ραγδαίες εξελίξεις – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI