Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γαλλία: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Τουρκία πήρε το μήνυμα
Μέσα από το μουσείο του Λούβρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αρχικά για την έκθεση που θα εγκαινιάσει μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε στη συνέχεια πως είναι ώριμη η πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Στρατού, εξηγώντας με παραδείγματα, όπως η φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων, τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει σε αμυντικά ζητήματα η Ευρώπη.
«Το αίτημα για τη Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης, είναι πια απολύτως επιτακτικό. Θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ, με την οικονομική. Η Ελλάδα και η Γαλλία θα βρεθούν στα επόμενα χρόνια στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής προσπάθειας για την αμυντική ισχυροποίησή της. Δεν είναι μια προσπάθεια που υπονομεύει τις Ευρωατλαντικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ευρώπη, τόσο πιο πολύ μπορεί να συνεισφέρει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Είναι επιβεβλημένο να συνυπάρχουν, αλλά πάλι μπορεί να σκεφτεί κανείς αποστολές, ενδεχομένως στη Μέση Ανατολή ή στο Σαχέλ το οποίο τόσο μας ενδιαφέρει και την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες δεν θα συμμετέχει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε ο ΟΗΕ. Η ανάγκη να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά σύνορα, είναι μια αρμοδιότητα που βαραίνει αποκλειστικά την Ευρώπη».
«Είναι ώριμη η πρόταση για έναν Ευρωπαϊκό Στρατό, αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των Διεθνών Σχέσεων και το γεγονός ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι αρμόδιοι για να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας. Το ΝΑΤΟ είναι ο πυλώνας που θα ενώνει τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά η Ευρώπη μπορεί να δρα αυτόνομα αν κρίνεται, αν κρίνουν τα κράτη-μέλη της ότι υπάρχουν συμφέροντα που πρέπει να υπερασπιστεί», συμπλήρωσε.
«Η Ελλλάδα θα συμμετείχε σε πολύ ενεργό επίπεδο σε κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς να είμαστε εμείς οι ίδιοι έτοιμοι να συμμετέχουμε σε προσπάθειες τέτοιες. Είναι μια ενεργή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Αυτή επιβάλλει να μην ζητάμε μόνο στήριξη, αλλά και να είμαστε σε θέση. Είμαστε σε θέση, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξοδεύει άνω του 2% του ΑΠΕγια την Άμυνα, και πρέπει να μπορούμε να αξιοποιούμε την ισχύ μας αυτή για την Ευρώπη», σχολίασε και πρόσθεσε:
«Μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη, είναι αυτή περί της διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων. Επιλέξαμε να αγοράσουμε Rafale από τη Γαλλία, αυτό σημαίνει ότι η δική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά και άλλων χωρών, όπως η Κροατία που επίσης θα αγοράσει Rafale, θα είναι πιο εύκολη καθώς θα χρησιμοποιούμε κοινά οπλικά συστήματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, έγιναν Ευρωτουρκικές»
«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους 18 μήνες είναι σημαντικές. Θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ευρωπαϊκό πρίσμα. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, έγιναν Ευρωτουρκικές. Υπήρξαν χώρες, όπως η Γαλλία, που πρόσφεραν απτή στήριξη στην πατρίδα μας όταν χρειάστηκε και μέσα από παρουσία στην ξηρά, τον αέρα και τις θάλασσές μας», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχει εθνική μοναξιά. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, μια Ελλάδα ισχυρή, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει μέσα από αυτό το πλέγμα τις προκλήσεις της. Θέλουμε να χτίσουμε ένα πλέγμα συμμαχιών που είναι πολυδιάστατο αλλά και ισχυρό. Σχέσεις με τις ΗΠΑ, σχέσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής, ισχυροποίηση της συμμαχίας με την Αίγυπτο, παρουσία στην Αφρική, ανοίγματα προς την Ινδία… Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας η γνώμη και η άποψη μετρά. Μετρά στην Ευρώπη. Είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης κρίσεων, όπως η Κλιματική Αλλαγή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της», πρόσθεσε.
«Η Τουρκία πήρε το μήνυμα, η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της»
«Είχα προβλέψει ένα ήσυχο καλοκαίρι, δεν βλέπω τον λόγο να μην έχουμε ήσυχο φθινόπωρο και ήσυχο χειμώνα. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η ένταση δεν εξυπηρετεί, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Έχουμε κοινές προκλήσεις που μπορούμε να συνεργαστούμε, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Όπως και οικονομικές σχέσεις. Αυτό προϋποθέτει σεβασμό. Οι μεγάλες διαφορές μας, μπορούν να λυθούν μόνο με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες για να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες, οι οποίες απαιτούν και αμοιβαίες υποχωρήσεις, έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον όλων», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια και πρόσθεσε:
«Θα αντιδράσουμε όπως αντιδρούμε πάντα και πιστεύω ότι το κάναμε με αποτελεσματικότητα. Δεν μου αρέσει να βλέπω το αρνητικό σενάριο. Η Τουρκία ξέρει τα όριά μας, που δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Προτιμώ να βλέπω τη θετική πλευρά, αλλά η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύς της. Το κάνουμε με τρόπο αποτελεσματικό. Υπάρχουν καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια δεκαετία κρίσης. Έχω την ευθύνη να υλοποιήσω και να παραδώσω στον διάδοχό μου Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές».
«Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ευρώπη»
Σχετικά με το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα βρούμε συμφωνία με την Ευρώπη στο μεταναστευτικό. Υπάρχουν κράτη – μέλη που δεν δέχονται εξαρχής ότι πρέπει να υπάρξει καταμερισμός ευθυνών. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί απαιτείται ομοφωνία η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Δεν είμαστε, ωστόσο, μόνοι μας στη φύλαξη των συνόρων. Υπάρχει η Frontex που μας υποστηρίζει, υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται τα σύνορά της, σέβεται την ανθρώπινη ζωή και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ανθρώπους σε χώρους που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ για να δώσει καλές συνθήκες διαβίωσης σε κατατρεγμένους ανθρώπους», επεσήμανε.
«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Παραλάβαμε ένα ζήτημα σε έξαρση, και σήμερα είναι σε ύφεση. Δεν υπάρχει καμία σχέση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την κατάσταση που υπήρχε όταν παραλάβαμε», τόνισε.
«Επαναδιαπραγμάτευση στο Σύμφωνο Σταθερότητας»
Ανοικτός σε συνεργασία με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στη Γερμανία εμφανίστηκε, μετά από σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε, ωστόσο, πως θα χρειαστεί νέα διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, έτσι ώστε να μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κρίση χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομία της στο σύνολό της.
«Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε Γερμανική κυβέρνηση προκύψει μέσα από τις διαβουλεύσεις των κομμάτων. Αν ο κ. Σολτς είναι Καγκελάριος, προσβλέπω σε μια συνεργασία μαζί του. Το βέβαιο είναι πως το σύμφωνο σταθερότητας θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τους ανούσιους κανόνες του. Ο κ. Σολτς το ξέρει αυτό, πιστεύω πως το γνωρίζει και η κ. Μέρκελ. Η συζήτηση θα ανοίξει στα σοβαρά στην Ευρώπη το 2022 και είμαι βέβαιος πως όποιος κι αν είναι Καγκελάριος, θα δεχθεί πως το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αλλαγές. Το πώς θα αλλάξει, το ποιο θα είναι το πλαίσιο, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση», σχολίασε.
«Ανθρώπινη και φιλική σχέση με τον Μακρόν»
«Έχουμε μια ανθρώπινη και φιλική σχέση με τον κ. Μακρόν. Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά σκέψη, με βαθιά παιδεία. Είχαμε μια όμορφη επίσκεψη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στην Ακρόπολη. Ήταν μια δυνατή εμπειρία. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο αισθάνομαι ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή να πάρω τηλέφωνο και ξέρω ότι θα ανταποκριθεί. Το έκανε το καλοκαίρι στη διάρκεια των πυρκαγιών. Μπορούμε να κάνουμε πράξη το επόμενο βήμα. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική συμμαχία των δυο χωρών μας», απάντησε μετά από σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αποστολή Newsbomb.gr στο Αρκαλοχώρι: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι - Συνεχείς μετασεισμοί
The Voice: Γιος πασίγνωστου τραγουδιστή ανέβηκε στη σκηνή και σάρωσε τα πάντα (video)
Συνελήφθη ο ληστής της τράπεζας στη Μητροπόλεως - Έφερε βαρύ οπλισμό