Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Εθνική επιτυχία η συμφωνία με τη Γαλλία - Ο πλούτος θα μοιράζεται δίκαια
Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το ράλι των ανατιμήσεων, και τη διαχείριση της πανδημίας, την κατάσταση στα σχολεία και τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης.
Δείτε τη συνέντευξη του Γιάννη Οικονόμου στο Newsbomb.gr:
Για την ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία ο κ . Οικονόμου είπε ότι αναβαθμίζει τη χώρα μας και αλλάζει τη θέση στη Μεσόγειο εξηγώντας ότι αυτό ισχύει για 3 λόγους:
- Υπάρχει η ρήτρα αμοιβαιας αμυντικής συνδρομής σε περιπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα ανεξαρτήτως των δεσμεύσεων σε άλλους οργανισμούς. Είναι σημαντικό η χώρα μας που προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα να έχει τη στήριξη της Γαλλίας
- Το Πολεμικό Ναυτικό ποκτά ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει. Οι φρεγάτες Belh@rra έχουν ό,τι πιο σύγχρονο σε αντιαεροπορική άμυνα και στην απειλή υποβρύχιων απειλών. Και ο χρόνος παράδοσης είναι ρεκόρ καθώς θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2025-2026
- Η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια κοινή αμυντική πολιτική, ίσως ένα πρώτο βήμα προς την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Είναι μια συμφωνία ένα υπόδειγμα για ό,τι χρειάζεται η Ήπειρός μας.
«Είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία που οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχοντας τη μεγάλη εικόνα μετά και τη συμφωνία AUKUS προχώρσε στην κίνηση αυτή αξιοποιώντας το διεθνές του κύρος και τις δυνατότητες της ελληνικης οικονομίας» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
Απαντώντας στην κριτική για την τιμή των φρεγατών είπε ότι «είναι η πιο συμφέρουσα σε σχέση με ό,τι συζητιόταν το τελευταίο διάστημα για το θέμα αυτό. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που βρίσκεται σε στάδιο ώριμο προς ολοκλήρωση αποτελούν μια ολοκληρωμένη πολιτική που δείχνει ότι ασκούμε πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική εκπέμποντας ότι η Ελλάδα ψύχραιμη και με αποφασιστικότητα είναι απολύτως έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση που θα βρει απέναντί της».
Σεισμός στην Κρήτη
Για τον σεισμό στην Κρήτη αφού υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο νησί μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία για να στηρίξει τους σεισμόπληκτους και σε συμβολικό επίπεδο, «έχουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού της κρατικής αρωγής που καλύπτει την ανακούφιση των πληγέντων και των περιοχών στην ολότητά τους».
«Από την πρώτη στιγμή έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός καταγραφής των ζημιών από την πρώτη ώρα μετά τον σεισμό» είπε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση κτηριακών εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή σε τέτοια φαινόμενα. Είμαι σίγουρος ότι οι αρμόδιες αρχές βλέποντας ότι οι φυσικές καταστροφές βλέπουν ότι η συχνότητα δεν είναι αραιή θα κάνουν αυτό που πρέπει. Είτε στα καμένα για τις πλημμύρες αλλά και στις κτηριακές εγκαταστάσεις θα γίνουν οι σημειακές παρεμβάσεις έτσι ώστε να μην έχουμε ζημιές και μετά να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές».
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ
Για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ είπε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει όποιον έχει την ευθύνη να ελέγχει για τυχόν παράνομες πρακτικές. «Όποιος δεν βλέπει ότι η αύξηση της ΑΜΚ είναι μια ακόμα κίνηση ανάπτυξης δείχνει ότι μένει αγκυλωμένος στο παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να ενισχύει τη θέση της για να ενισχύσει στο μείγμα της παραγόμενης ενέργειας τις ΑΠΕ, είναι σημαντικό να βρει χρήματα και δύναμη για να επενδύσει σε μια σειρά ζητημάτων όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων» είπε ο κ. Οικονόμου.
Όπως σημείωσε «εδώ έχουμε την αντίφαση: Από τη μια έχουμε την πολιτική της κυβέρνησης που θέλει καθαρότερη, φτηνότερη και σύγχρονη ενέργεια που δεν γίνεται σε κενό αλλά απαιτούνται επενδύσεις χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη. Η άλλη πολιτική είναι αυτή που υπερασπίζεται βρώμικη και εισαγόμενη ενέργεια που κοιτάει προς τον λιγνίτη και το πετρέλαιο και κλείνει τα μάτια στην καθαρότερη ενέργεια».
«Ο στόχος και η φιλοσοφία είναι να προμηθεύεται το ρεύμα σε φτηνές τιμές ο καταναλωτής όχι μόνο όταν έρχεται το κράτος να τον προστατεύει όπως έγινε πρόσφατα αλλά και όταν η ΔΕΗ να μπορεί με ορίζοντα πολλών ετών να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα μπροστά σε αυτές τις διακυμάνσεις».
Ανατιμήσεις
Όσον αφορά το ράλι ανατιμήσεων σε διεθνείς τιμές στο εξωτερικό ο κ. Οικονόμου είπε ότι πρόκειται «για ανατιμήσεις που είναι εξωγενείς. Ήδη παρατηρούνται ορισμένες όχι στην όξυνση που περίμεναν πολλοί» κάνοντας λόγο για τρεις παρεμβάσεις:
- Συνεχίζουμε τις πολιτικές με την ενίσχυση του εισοδήματος από τους λιγότερους φόρους που πληρώνει, από τον λιγότερο ΕΝΦΙΑ, από τις λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, από μια πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας όπως οι 71.000 που μπήκαν στην αγορά εργασίας έναντι του 2019
- Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την παρακολούθηση της αγοράς. Η Ελληνική πολιτεία έχει διευρύνει το νομικό πλαίσιο θεσμικών παρεμβάσεων για αθέμιτες πρακτικές. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να κάνει πιο σύγχρονους και αποτελεσματικούς ελέγχους
- Πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις σε στοχευμένα πεδία όπως η επιδότηση για το ρεύμα ή η παραμονή στο ΦΠΑ 14% ορισμένων προϊόντων, ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Είναι μια πολιτική που θα συνεχιστεί και ενδυναμώνει τους πολίτες αυτών των κατηγοριών.
«Εδώ είμαστε αν χρειαστεί να κάνουμε περισσότερες παρεμβάσεις πάντα στη λογική ότι κάθε φορά που κάνεις κάτι στην οικονομία να μην κινδυνεύει να ανακόψει τη δυναμική των πραγμάτων όπως τα έχεις σχεδιάσει. Εμάς μας ενδιαφέρει να διαχέονται σε όλους οι επιτυχίες της ανάπτυξης και με στοχευμένες παρεμβάσεις να μην αφήνουμε κανέναν να μείνει πίσω» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Διανομή του πλούτου
Απαντώντας, δε, σε όσους μιλούσαν για ύφεση Μητσοτάκη είπε ότι «σήμερα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η κυβέρνηση παράγει πλούτο. Και τώρα λένε αν μπορεί η κυβέρνηση να μοιράσει τον πλούτο δίκαια; Αυτό προκύπτει από στοχευμένες παρεμβάσεις στα παιδιά, στη μεσαία τάξη εν μέσω πανδημίας και αλλού με πρόταγμα τη λογική ότι το μέρισμα πρέπει να επιστρέφεται στον πολίτη όχι μόνο ως υποστήριξη αλλά και ως νέα τροφοδότηση της ανάπτυξης. Όχι μόνο η κυβέρνηση παρήγαγε πλούτο αλλά αυτός ο πλούτος θα μοιράζεται δίκαια σε όλους χωρίς κανείς να μένει πίσω».
«Όσο δημοσιονομικό χώρο δημιουργούμε θα τον αξιοποιούμε προς όφελος της οικονομίας και της χώρας. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να οδηγήσουμε την κοινωνία να πληρώνει λιγότερο ΕΝΦΙΑ, να μεταβιβάζουν τις περιουσίες τους οι γονείς στα παιδιά χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρους, να έχουμε μια σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική. Θυμίζω ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό κάποιοι βάφτιζαν την ανάπτυξη ως ύφεση Μητσοτάκη και τα δεδομένα δείχνουν ότι μήνα με το μήνα διαψεύδονται οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη» συμπλήρωσε για το θέμα της οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Έμφαση στα μέτρα για τον κορονοϊό προκειμένου να προστατεύσουμε την κανονικότητα
Όσον αφορά την πανδημία, τους ρυθμούς των εμβολιασμών και το τείχος ανοσίας ο Γιάννης Οικονόμου αρχικά σημείωσε ότι «είτε μέσω του εμβολιασμού είτε αν προσθέσουμε όσους έχουν αντισώματα, 2 στους 3 είναι προστατευμένοι απέναντι στον κορονοϊό και αυτό δεν μπορείς να το λες αποτυχία. Είναι αποτυχία ότι κανείς δεν συνάντησε ταλαιπωρία στη διαδικασία εμβολιασμού; Είναι αποτυχία όταν εξασφαλίσαμε εμβόλια ενώ άλλες χώρες ακόμα δεν το έχουν καταφέρει;»
«Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει αυτό το όφελος. Είναι θετικό το γεγονός ότι όλοι φαίνεται να ομονοούμε και να λέμε καθαρά – γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εξέπεμπε καθαρά μηνύματα – ότι πρέπει να στηρίξουμε τους εμβολιασμούς καθώς είναι διαφορετικό από τη μεριά της αντιπολίτευσης να λέει ελαφρά τη καρδία και να απαξιώνει ότι είναι αποτυχημένο το πρόγραμμα εμβολιασμού. Πάντα υπάρχουν περιθώρια να πάμε καλύτερο και στους ανήλικους όπου τα στοιχεία είναι θετικά είτε σε άλλες κατηγορίες όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».
«Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μια εικόνα που μας οδηγεί στο να δώσουμε έμφαση στα εμβόλια, τα περιοριστικά μέτρα για χώρους όπου παρατηρούνται συναθροίσεις, τη διαφορετική προσέγγιση για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους για να διατηρήσουμε την κανονικότητα που αποκτήσαμε. Οτιδήποτε άλλο δεν συνδέεται ούτε με επιβολή, ούτε με διαίρεση των πολιτών. Για μένα είναι συνώνυμο της ελευθερίας όχι της διαμάχης. Τα μέτρα που πρέπει να ασκήσουμε και τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι συνώνυμο ελευθερίας για να μην στέλνουμε μηνύματα, να μην πάμε σε τηλεκπαίδευση κ.α» πρόσθεσε για την πορεία της πανδημίας ο κ. Οικονόμου.
Σχολεία και Βόρεια Ελλάδα
Ειδικά για τα σχολεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε τι συμβαίνει, πάντως αυτό που λένε οι αριθμοί είναι ότι με κλειστά σχολεία και λιγότερα τεστ είχαμε περισσότερα κρούσματα τον Ιούλιο και αυτό κάτι δείχνει για τα μέτρα στα σχολεία, τον εμβολιασμό στο οικογενειακό περιβάλλον και στους εκπαιδευτικούς».
Ερωτηθείς, δε, για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ζήτησε «να είμαστε προσεκτικοί παντού. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πέρσι ως κοινωνία και υγειονομικά και νομίζω ότι η έμφαση πρέπει να πέσει στη σωστή εφαρμογή των μέτρων και στο ότι έχουμε αποκτήσει κόσμο που έχει αποκτήσει αντισώματα και φυσική ανοσία».
Επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
Μιλώντας, τέλος, για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση διαφόρων που νομίζουν ότι μπορεί να δυναμιτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να παίζουν με τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. «Η πολιτεία δεν έμεινε απραγής. Διάφορες ομάδες με πολιτικά κίνητρα η μια ομάδα πετάει πέτρες και άλλα αντικείμενα μέσα από το σχολείο και η άλλη απαντά από έξω. Είναι απολύτως καταδικαστέα εάν έχουν ακροδεξιά κίνητρα και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι ενδεχομένως υπάρχουν και μέσα στο σχολείο δυνάμεις που συμμετέχουν και προκαλούν αυτά τα επεισόδια. Τα σχολεία είναι για να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα και όχι να συμβαίνουν αυτά. Η αστυνομία και η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Βόλος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ανήλικα κορίτσια σε κεντρικό σημείο της πόλης
Χάος στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Μετά τα χημικά και τις μολότοφ, ανήλικες έδειραν δύο συμμαθήτριές τους
Φαίη Σκορδά: Η εξομολόγηση για το πρόβλημα στα μάτια - «Χρειάζεται μεταμόσχευση κερατοειδούς»