Γεωργιάδης: «Υπερόπλο» το νέο ΕΣΠΑ - Θέλουμε να καταθέσουμε ώριμες προτάσεις
«Υπερόπλο» χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ η πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζας Φερέιρα στην Εθνική Πινακοθήκη.
Νωρίτερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την ευρωπαία επίτροπο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, οι μεταρρυθμίσεις και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
H επίτροπος τόνισε ότι ήταν γόνιμες οι συνεργασίες που είχε στη χώρα μας, πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να ανακάμψουν μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία και σημείωσε ότι είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική ιστορική εποχή, τόσο για τη Ελλάδα και για την Ευρώπη, που θα δημιουργήσουμε για τα επόμενα χρόνια.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το χρόνο που θα κατατεθούν τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για έγκριση από την ΕΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι αν και η προθεσμία κατάθεσης ξεκινάει από τις 12 Οκτωβρίου, επειδή η επιδίωξη είναι να εγκριθούν το ταχύτερο δυνατόν, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες προκειμένου οι προτάσσεις που θα καταθέσει η χώρα μας να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμες.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε: «Από τον Κανονισμό, η πρώτη μέρα που μπορούμε να καταθέσουμε τα διάφορα τομεακά προγράμματα είναι η 12η Οκτωβρίου. Γιατί πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες από την έγκριση, και η Επιτροπή, πάλι από τον κανονισμό, έχει έως και 5 μήνες περιθώριο για να εγκρίνει αυτές τις προτάσεις. 'Αρα θεωρητικά μπορεί να φτάσουμε και 5 μήνες μετά τις 12 Οκτωβρίου. Πρέπει να σας πω ότι είμαστε ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Επιτροπής και της Επιτρόπου. Συζητάμε τις προτάσεις μας. Συμφωνήσαμε και σήμερα - και νομίζω είναι και σωστή η πρόταση της κυρίας Φερέιρα - να μην βιαστούμε να πάμε να καταθέσουμε στην 12η, αλλά να ωριμάσουμε τις προτάσεις μας από πριν με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ώστε μετά να είναι πιο εύκολη και η δικιά τους δουλειά ως προς την έγκριση.
Θέλω να το πω αυτό, ότι εγώ με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυρίας Φερέιρα και με όλο το επιτελείο, αισθάνομαι πάρα πολύ άνετα να συζητάμε με ειλικρίνεια και να βλέπουμε τι μπορεί να έχουμε κάνει λάθος. Εγώ δεν λέω ποτέ ότι τα ξέρουμε όλα, προς Θεού. Και να το κάνουμε σωστά, έτσι ώστε και εκείνοι να μπορούν γρηγορότερα να εγκρίνουν και εμείς γρηγορότερα να εξασφαλίσουμε τις χρηματοδοτήσεις για τους Έλληνες πολίτες.
Πιστεύω ότι με αυτό το καλό πνεύμα συνεργασίας όπως πήγαμε μέχρι τώρα, θα έχουμε - δεν βάζω χρονικό ορόσημο γιατί αυτό θα ήταν σαν να βάζω το μαχαίρι στο λαιμό στην Επιτροπή και δεν το θέλω - τη δυνατόν γρηγορότερη έγκριση μετά από τη σωστή δουλειά που πρέπει υπηρεσιακά να γίνει για να τηρηθούν όλοι οι κανονισμοί».
Για το συγκεκριμένο θέμα η επίτροπος συμφώνησε ότι είναι σημαντικό να μην κρατήσει πολύ χρόνο η επικοινωνία με τις υπηρεσίες και τα τομεακά προγράμματα να είναι όσο το δυνατόν πιο ολόκληρωνένα για να εγκριθούν, ενώ λίγο πριν, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, είχε αναφέρει στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ότι βρισκόμαστε ήδη στη φάση κατάθεσης των επιχειρησιακών προγραμμάτων, με στόχο, κάποιες από τις δράσεις να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου και ιδιαίτερα κάποιες από το προγραμμα Ανταγωνιστικότητα που αντικαθιστά το ΕΠΑΝΕΚ και αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μην δημιουργηθεί κενό διάστημα στη ροή της χρηματοδότησης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο είναι σημαντικά αυξημένο, έχει γίνει πρόβλεψη για νέα επιχειρησιακά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, όπως π.χ. για τις φυσικές καταστροφές και για την ψηφιακή μετάβαση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, έχουν προβλεφθεί περισσότεροι πόροι για τα περιφερειακά προγράμματα, ενώ επιχειρούνται και σημαντικές απλοποιήσεις στη ροή των διαδικασιών.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, τόνισε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές, καθώς για πρώτη φορά έχουμε ένα «υπερόπλο» στα χέρια μας, με πόρους που πρώτη φορά διατίθενται στη μεταπολεμική ιστορία μας και πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε πόρος αυτών των κεφαλαίων.
Ιδιαίτερα στη σημασία του ΕΣΠΑ για τα έργα πολιτισμού αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και υπογράμμισε ότι περίπου 2 δισ. έχουν κατευθυνθεί στον πολιτισμό και σε περισσότερα από 1600 έργα.
Τέλος και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στη σημασία του ΕΣΠΑ για τα έργα υποδομής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Δίκη για βιτριόλι: «Έκρηξη« της οικογένειας για την Έφη Κακαράντζουλα - «Σκύλα, μας διέλυσες»
Έφη Κακαράντζουλα σε Ιωάννα: «Εσύ γνωρίζεις γιατί σου έριξα το βιτριόλι»
The Bachelor: «Η Ακρόπολη τι χρώμα είναι; Μένει κανείς εκεί; Έχει παράθυρα;» (video)