Απαντήσεις στην εξεταστική της ΕΛΣΤΑΤ από Αλμούνια και Eurostat
Ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Eurostat Γουόλτερ Ράντεράχερ με το περιεχόμενο των επιστολών τους προς την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ "εκθέτουν" τους δύο πρώην "τσάρους" της ελκληνικής Οικονομίας.
Αναλυτικά, ο κ. Αλμούνια τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά γνώριζε ότι το έλλειμμα θα ήταν τελικά διψήφιο αναφέροντας ότι «Σε σημείωμα προς το Eurogroup, της 2ας Ιουλίου 2009, η Επιτροπή επισήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους και ότι αν συνεχιστούν οι τάσεις αυτές καθ' όλο το έτος το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ.
Ο κ. Αλμούνια επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα, επί ΝΔ, <<μολονότι δεσμεύεται από το νόμο διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το θέρος του 2009».
Τέλος, σε ό, τι αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι «αντελήφθη γρήγορα τουλάχιστον το μεγάλο ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως τα τέλη του έτους.
Ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου μου έστειλε επιστολή στην οποία περιέγραφε τα μέτρα που είχαν ληφθεί σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου του Απριλίου>>.
Επιπλέον ο κ. Αλμούνια επισημαίνει ότι δεν ήταν δεσμευτική η τήρηση των οδηγιών της Eurostat βάσει των οποίων εντάσσονται στο έλλειμμα οι δαπάνες των ΔΕΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου, εκλεκτός του κ. Παπακωνσταντίνου, ενέταξε στο έλλειμμα τις συγκεκριμένες δαπάνες με αποτέλεσμα από το 13,6% να ανέβει στο 15,8%.
Στην ίδια γραμμή κινείται στην επιστολή του και ο επικεφαλής της Eurostat κ. Ράντερμαχερ ο οποίος υποστηρίζει ότι «τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2010 δημοσιεύτηκαν χωρίς επιφυλάξεις και αυτό αντανακλά το βαθμό σημαντικής βελτίωσης που σημειώθηκε στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία», ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «συνεχή προβλήματα που εντοπίστηκαν στα ελληνικά στατιστικά δημοσιονομικά δεδομένα από το 2004 έως το 2010>>.
Παράλληλα, στην επιστολή του ο κ. Ράντερμαχερ αφήνει αιχμές και κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ (επί ΝΔ) κ. Μανώλη Κοντοπυράκη λέγοντας ότι «την αποκλειστική ευθύνη για την διαδικασία παραγωγής στατιστικών στοιχείων την έχει ο επικεφαλής του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου». Σε ό, τι αφορά όμως τις προβλέψεις ο κ. Ράντερμαχερ επισημαίνει ότι «την ευθύνη για τις προβλέψεις την έχει συνήθως το Υπουργείο Οικονομικών».