«Αλλάζουμε» το νέο βιβλίο του Κ. Μαργαρίτη
Αποσπάσματα του νέου του βιβλίου με τίτλο «Αλλάζουμε» παρουσίασε ο δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Συγκεκριμένα, το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις κύριες κατηγορίες, τις οποίες αποτελούν η πολιτική, η οικονομία και η παιδεία.
Στην πολιτική και δη στην πρώτη υποενότητα με τίτλο: «Η Τρόικα των… Χριστουγέννων», ο κ. Μαργαρίτης τονίζει ότι δυστυχώς οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών από τα δυσβάσταχτα μέτρα της Τρόικας δεν έπιασαν τόπο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση, του μεταβατικού πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, απλώς προχωρά σε διαπιστωτικές πράξεις καθώς και ότι οι εκλογές είναι πλέον μονόδρομος.
Μάλιστα, ενδεχόμενες σκέψεις και προτάσεις για την παράταση του βίου μίας ανύπαρκτης κυβέρνησης μόνο προβλήματα θα συσσωρεύσει και θα δημιουργήσει κοινωνικές αναταραχές.
Στην συνέχεια, στην υποενότητα με τίτλο: «Tο παλιό συγκρούεται με το νέο στην αφετηρία μιας νέας εποχής», ο γνωστός δημοσιογράφος εκφράζει την αντίθεση του στο τεράστιο σχήμα της κυβέρνησης Παπαδήμου με 49 μέλη, επιβαρύνοντας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον ελληνικό λαό, τη στιγμή που το αντίστοιχο κυβερνητικό σχήμα στην Ιταλία αριθμεί μόλις 15.
Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει ότι «Οι πατριώτες Έλληνες έχουν ευρωπαϊκή συνείδηση και συναισθάνονται το βάρος της ατομικής τους ευθύνης και των επιλογών τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές! Εκεί που θα συγκρίνουν το παλιό με το νέο! Εκεί που θα αποφασισθεί η πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή η απομόνωση» και συμπληρώνει πως: « Η Ελλάδα της Ευρώπης προσδοκά και απαιτεί το σεβασμό και την αλληλεγγύη των εταίρων της. Με σύνεση και συνεργασία θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα επιτρέψουμε στο λαό μας το δικαίωμα στο ελληνικό όνειρο!»
Στην Οικονομία και δη στην υποενότητα: « Με 5.000 ευρώ… Αποτίμησαν το “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ”», ο κ. Μαργαρίτης κάνει λόγο για τη σκανδαλώδη ανάθεση διαχείρισης του ξενοδοχείου Macedonia Palace στο νυν επιχειρηματία κ. Δασκαλαντωνάκη από τη διοίκηση του ΙΚΑ.
Συγκεκριμένα, τονίζει πως: «Τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες αγωνιούσαν για την εργασιακή εφεδρεία, για τις κομμένες συντάξεις, για την ανεργία των παιδιών τους, ο Διοικητής του ΙΚΑ και Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανέθετε τη διαχείριση του εν λόγω ξενοδοχείου και για 9 μήνες στον επιχειρηματία που είχε καταγγείλει τη σύμβασή του» με τη μηνιαία μίσθωση να ανέρχεται στο «εξωφρενικό ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως!».
Στην επόμενη υποενότητα με τίτλο: «Σύγχρονη ΔΕΘ- Πόλος έλξης για τη Θεσσαλονίκη», ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι: «Το θέμα της μετεγκατάστασης ή όχι της ΔΕΘ μάς έχει κοστίσει ήδη αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες και ατελείωτες ώρες συζητήσεων».
Αρχικά, τονίζει ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να ενοποιήσει ΔΕΘ και HELEXPO σε μία εταιρεία και να προχωρήσει η νέα διοίκηση σε ουσιαστικό management που θα φέρει κέρδη, ενώ επισημαίνει πως «ο προσανατολισμός της ΔΕΘ είναι επιχειρηματικός. Να αποτελέσει κόμβο οικονομικής συνάντησης των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Στην τρίτη και τελευταία υποενότητα της οικονομίας με τίτλο: «Οι τράπεζες …χρεοκοπούν τη χώρα», ο κ. Μαργαρίτης αναφέρεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στο γεγονός ότι παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση οι μεγαλοτραπεζίτες στη χώρα μας εξακολουθούν να αμείβονται με υψηλούς μισθούς και υπέρογκα bonus.
Την ίδια στιγμή, προτείνει να πραγματοποιηθούν αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στις τράπεζές, ενώ: «Όποια τράπεζα δεν αντέξει, να αγοραστεί ή να συγχωνευθεί με κάποια άλλη, για να αποκτήσει ευελιξία και κινητικότητα το τραπεζικό σύστημα».
Τέλος, στην Παιδεία και με τίτλο: «Τα ελληνικά πανεπιστήμια οδηγούνται σε κατάρρευση», ο γνωστός δημοσιογράφος αναφέρεται στο μείζον θέμα της αξιολόγησης των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων στη χώρα μας.
Πιο αναλυτικά, υποστηρίζει η κάθετη πτώση των 100 περίπου θέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών στην διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων, αναδεικνύει την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο κ. Μαργαρίτης υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός ότι η «μεγάλη μας πρόκληση θα πρέπει είναι η παιδεία και ο πολιτισμός» η σημερινή κυβέρνηση, ανήμπορη να αντιδράσει και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες μορφές εκπαίδευσης και ανάπτυξης, καταστρέφει και ό,τι καλύτερο είχαμε να μας διαφημίζει στο εξωτερικό».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει «Να δοθεί βάρος στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων παιδιών, προκειμένου η «Ελλάδα να γυρίζει σελίδα».
Η παρουσίαση του «Αλλάζουμε» Νέοι Ηγέτες - Πατριωτικές Πολιτικές του συγγραφέα - δημοσιογράφου Κ. Σ. Μαργαρίτη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 19:00 στη Λ.Α.Φ.Θ. - Αίθ. ''ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ' Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Μάκης Βορίδης, Υπουργός Μεταφορών - Υποδομών και Δικτύων και Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος ''Κοινωνικής Συμφωνίας'', τ. Υπουργός, Βουλευτής, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΤΡΟΪΚΑ ... ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Οι Έλληνες πολίτες διαπιστώνουν με τον χειρότερο τρόπο ότι οι οικονομικές τους θυσίες δεν πιάνουν τόπο. Το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανίκανο και άτολμο να υπερβεί κομματικές λογικές και να πάρει μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Η τρόικα, που θα επανέλθει στη χώρα μας στις 15 Ιανουαρίου, θα δει ότι δεν έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις και θα απαιτήσει την επιβολή νέων σκληρών μέτρων. Με απλά λόγια, θα περιμένουμε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων! Η βαθιά ύφεση έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα αυξηθεί από τις αρχές του νέου έτους.
Η σημερινή κυβέρνηση, του μεταβατικού πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, απλώς προχωρά σε διαπιστωτικές πράξεις. Λύσεις δεν δίνονται, όταν το ΕΣΠΑ παραμένει αναξιοποίητο, οι τράπεζες έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις δανειοδοτήσεις και τα συσσίτια έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία!!!
Είμαστε σε μία χώρα παροχής υπηρεσιών και στην οποία έχουμε σταματήσει να παράγουμε. Σε μία μελλοντική άτυχη συγκυρία, που ίσως μας οδηγήσει εκτός ευρωζώνης, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του πληθυσμού.
Οι εκλογές είναι πλέον μονόδρομος. Σκέψεις και προτάσεις για την παράταση του βίου μίας ανύπαρκτης κυβέρνησης μόνο προβλήματα θα συσσωρεύσει και θα δημιουργήσει κοινωνικές αναταραχές.
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) παραμένει στο αρχείο. Η εκμετάλλευση χρυσού, που υπολογίζεται στα 22,5 δις δολάρια, βρίσκεται στο υπέδαφος και οι συναρμόδιοι υπουργοί αδυνατούν να προχωρήσουν στην κατάρτιση περιβαλλοντικών όρων και στην ταχύτατη παροχή αδειοδοτήσεων στις ενδιαφερόμενες εταιρείες εξόρυξης χρυσού.
Η χώρα μας οφείλει να εστιάσει στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Να ανακτήσει τη χαμένη φήμη, να προσελκύσει νέους επισκέπτες και να λειτουργήσει με σύγχρονο ύφος, έξω από συνδικαλιστικές λογικές!
Η λύση, για να αποκτήσει η πατρίδα μας άμεσα αναπτυξιακό προφίλ, είναι να μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Να δοθούν στους επιχειρηματίες, με 10ετή παραχώρηση, κρατικά ακίνητα με μοναδική τους υποχρέωση να κάνουν επενδύσεις, να προσλάβουν ανθρώπινο δυναμικό και να πληρώνουν τους φόρους στο ελληνικό κράτος. Θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, το κράτος θα εισπράττει ΦΠΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να πληρώνουν συντάξεις.
Κάθε άλλη συζήτηση, που θα τραβά σε μάκρος χρόνου και θα συντηρεί πολυδάπανα κρατικά σχήματα, είναι απορριπτέα και επικίνδυνη.
Δεν έχουμε, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πολλές επιλογές. Είμαστε αρκετά στριμωγμένοι και πρέπει να αντιδράσουμε, για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Η τρόικα των Χριστουγέννων ας μη γίνει η λαιμητόμος των ονείρων μας. Η νέα γενιά απαιτεί και δικαιούται το μέλλον της να είναι έξω από δεσμεύσεις και περιορισμούς.
Μπορούμε να πετύχουμε, αρκεί να εργαστούμε συντονισμένα και αποτελεσματικά.
Η Ελλάδα της Ευρώπης, με τους πατριώτες πολίτες της, έχει θέση στο νέο ευρωπαϊκό στερέωμα! Ας μην επιτρέψουμε στο χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα να μας βγάλει «εκτός τροχιάς».
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ
Ξεκίνησαν σήμερα οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης –μεταβατικής– υπό τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Μία κυβέρνηση με 49 μέλη, που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ- ΝΔ-ΛΑΟΣ, με ημερομηνία λήξης τη 19η Φεβρουαρίου 2012!
Η χώρα μας χρεωκοπεί, οι Έλληνες φορολογούμενοι στενάζουν από τις συνεχόμενες περικοπές μισθών και συντάξεων, ο ιδιωτικός τομέας βάζει λουκέτα και στέλνει κόσμο στο ταμείο ανεργίας, και το νέο κυβερνητικό σχήμα θα μας επιβαρύνει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για συμβούλους, γραμματείς, ασφάλεια, μετακινήσεις κ.ο.κ.
Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, ο μεταβατικός πρωθυπουργός θα σχηματίσει κυβέρνηση με όχι πάνω από 15 μέλη και όλα τεχνοκράτες! Άλλη αντίληψη, σύγχρονη διαχείριση, μεθοδική αντιμετώπιση, ευρωπαϊκή προσέγγιση και ανθρώπινη στοχοπροσήλωση.
Διαφορά αντίληψης και αντιμετώπισης μίας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Στην Ελλάδα μας σκοτώνουν το ελληνικό όνειρο! Συγκρούεται το παλιό με το νέο! Δεν μπορούν να αντιληφθούν τις απαιτήσεις του λαού και θεωρούν ότι ο συνωστισμός σε κυβερνητικούς θώκους, έστω και για μήνες, θα εξυπηρετήσει τις προσωπικές τους ανασφάλειες. Γίνονται πρωταγωνιστές ενός δράματος που θα φέρει σκληρά μέτρα, απολύσεις, λουκέτα, έντονη ανασφάλεια και εγκληματικότητα. Ο φρέσκος αέρας δεν υπάρχει. Ήταν μία ευκαιρία-πρόκληση για τον τραπεζίτη πρωθυπουργό να βάλει όρους στο «μεταβατικό παιχνίδι»… Δεν τα κατάφερε, ξεκινά με αρνητικό πρόσημο.
Η Ευρώπη σκληραίνει τη στάση της και δεν προχωρά, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην κοπή ευρώ. Οι ηγέτες της, Μέρκελ-Σαρκοζί, δεν διαισθάνονται την κρισιμότητα της στιγμής στην ΕΕ. Η συμπεριφορά και η στάση τους δείχνουν την πρόθεσή τους για μελλοντικό διαχωρισμό Βορρά-Νότου στην Ευρώπη. Έρευνες αποδεικνύουν ότι σε βάθος πενταετίας οι χώρες του Νότου θα φτωχύνουν κατά 30%, η Ελλάδα κατά 50% και οι χώρες του Βορρά κοντά στο 15%. Φτώχια παντού! Έλλειψη στρατηγικής και κοινού συντονισμού σ’ όλα τα επίπεδα. Από την άλλη μεριά, βρήκαν ευκαιρία οι λαϊκιστές και ανεύθυνοι προπαγανδιστές στην Ελλάδα να μιλούν για επιστροφή στη δραχμή!
Θα είναι το μοιραίο λάθος και η καταστροφή της πατρίδας μας.
Οι πατριώτες Έλληνες έχουν ευρωπαϊκή συνείδηση και συναισθάνονται το βάρος της ατομικής τους ευθύνης και των επιλογών τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές! Εκεί που θα συγκρίνουν το παλιό με το νέο! Εκεί που θα αποφασισθεί η πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή η απομόνωση! Εκεί όπου θα κριθούν οι επιλογές του μέλλοντος και οι συμπεριφορές και οι τακτικισμοί του παρελθόντος! Οι πατριώτες Έλληνες δεν λοξοκοιτάμε. Είμαστε σίγουροι για τη στάση μας και βέβαιοι για τις επιλογές μας! Θα συντρίψουμε το παρελθόν και θα χαράξουμε το μέλλον της νέας γενιάς! Ξεκινά μία άλλη εποχή!
Η Ελλάδα της Ευρώπης προσδοκά και απαιτεί τον σεβασμό και την αλληλεγγύη των εταίρων της. Με σύνεση και συνεργασία θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα επιτρέψουμε στον λαό μας το δικαίωμα στο ελληνικό όνειρο!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ 5.000 ΕΥΡΩ... ΑΠΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ»
Με ιδιαίτερη έκπληξη διάβασα τη σκανδαλώδη ανάθεση διαχείρισης του ξενοδοχείου Macedonia Palace στον νυν επιχειρηματία κ. Δασκαλαντωνάκη από τη διοίκηση του ΙΚΑ (απόφαση ΔΣ στις 30-12-2011)!!!!
Τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες αγωνιούσαν για την εργασιακή εφεδρεία, για τις κομμένες συντάξεις, για την ανεργία των παιδιών τους, ο Διοικητής του ΙΚΑ και Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος ανέθετε τη διαχείριση του εν λόγω ξενοδοχείου και για 9 μήνες στον επιχειρηματία που είχε καταγγείλει τη σύμβασή του... Η μηνιαία μίσθωση ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως!!!
Απορώ με την υποκρισία τους, να χρησιμοποιούν τους εργαζομένους, απειλώντας τους με ανεργία, αν έκλεινε το ξενοδοχείο.
Άραγε ποιος θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο, την ώρα που η χώρα μας είναι σε βαθιά ύφεση;
Ρωτήθηκε η Ένωση Ξενοδόχων νομού Θεσσαλονίκης και ποια είναι η θέση της;
Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο λαός είναι σε οριακό σημείο και μόνο τέτοιες μεθοδεύσεις δεν ανέχεται!!
Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να απομονώσουμε πρόσωπα και τακτικές που δεν συνάδουν με την Ελλάδα που ονειρευόμαστε! Επιθυμούμε αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
Οι αρχές της πόλης ταυτίστηκαν με τη λογική αυτής της λύσης και θέλω να πιστεύω ότι έκαναν λανθασμένες εκτιμήσεις!!!
Σεβασμό στους εργαζομένους και στο «καθαρό» επιχειρείν! Δουλειές για όλους χωρίς διακρίσεις και υπόγειες συνεννοήσεις. Δεν θα ήθελα να ορίζουν τις τύχες μας τρίγωνα αμαρτίας, όπως αυτά που χάρισαν το ξενοδοχείο (υπουργός και υφυπουργός Τουρισμού, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και γαμπρός του κ. Δασκαλαντωνάκη, Διοικητής του ΙΚΑ και Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ)!!!
Το χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα αδυνατεί να σταθεί στα πόδια του και βουλιάζει στα λάθη του. Προτεραιότητα στους έντιμους και άφθαρτους πολιτικούς!!
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΕΘ – ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η κρίση στη χώρα μας ολοένα και γίνεται βαθύτερη. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και η κυβέρνηση φαίνεται ανήμπορη να τα διαχειριστεί. Το θέμα της μετεγκατάστασης ή όχι της ΔΕΘ μάς έχει κοστίσει ήδη αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες και ατελείωτες ώρες συζητήσεων.
Τα δεδομένα αλλάζουν από μήνα σε μήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να ενοποιήσει ΔΕΘ και HELEXPO σε μία εταιρεία και να προχωρήσει η νέα διοίκηση σε ουσιαστικό management που θα φέρει κέρδη. Η έκθεση είναι επιχειρηματικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη, που παραμένει αναξιοποίητη εδώ και πολλά χρόνια από τις διοικήσεις που πέρασαν.
Το τόνιζα, το τονίζω και θα το διατυπώνω με κάθε ευκαιρία, ότι ο προσανατολισμός της ΔΕΘ είναι επιχειρηματικός. Να αποτελέσει κόμβο οικονομικής συνάντησης των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν καμία σκέψη για πιθανή μετακίνηση της ΔΕΘ. Προτείνω την παραμονή της ΔΕΘ στον υπάρχοντα χώρο, την ανακαίνιση των περιπτέρων, τη δημιουργία υπόγειου parking 1.000 θέσεων και την κατασκευή ενός μεγάλου ξενοδοχείου 5 αστέρων.
Οι κατασκευές όλες να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού για δημόσιες επενδύσεις, να παραχωρηθούν, με διεθνή διαγωνισμό, το parking και το ξενοδοχείο σε ιδιώτη για 35 χρόνια. Έτσι το κράτος θα περιορίσει στο ελάχιστο τη συμμετοχή του, θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις απασχόλησης και θα δοθεί το κίνητρο στους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην επανεκκίνηση της ΔΕΘ.
Η Θεσσαλονίκη έχει άμεση ανάγκη την ανάκαμψη της ΔΕΘ, που θα συνοδευτεί με παράλληλη αύξηση του τουρισμού και τη συμμετοχή της πόλης σε διεθνή οικονομικά φόρα. Φέτος για μία ακόμη χρονιά οι προσδοκίες από την αύξηση των επισκεπτών είναι συγκρατημένες. Τα κρατικά περίπτερα και η αναβλητικότητα του «επιχειρείν» κρατούν τη ΔΕΘ στάσιμη και περιορισμένη στα στενά όρια των Βαλκανίων. Χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ για να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δυνάμεις και να προχωρήσουν σε οικονομικές συνεργασίες.
Η Θεσσαλονίκη οφείλει και απαιτεί καλύτερη μεταχείριση. Δεν είναι η έκθεση 10ήμερο ψυχαγωγίας και υποσχέσεων. Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι η ΔΕΘ χρειάζεται «ανακαίνιση» στη φιλοσοφία και στη λειτουργικότητά της. Γρήγορες λύσεις σε μία εποχή που το έλλειμμα της χώρας αυξάνεται και η οικονομία αποτελεί τη μόνιμη θηλιά στον λαιμό μας. Οι δυσκολίες αναδεικνύουν τους ηγέτες. Η Θεσσαλονίκη αξίζει μία ευρωπαϊκή προοπτική, που θα την καταξιώνει και θα αναδεικνύει τα φυσικά της προσόντα.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ... ΧΡΕΩΚΟΠΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στο απυρόβλητο και, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, οι μεγαλοτραπεζίτες μας εξακολουθούν να αμείβονται με υψηλούς μισθούς και υπέρογκα bonus. Οι κυβερνήσεις, συμβιβασμένες με μεγαλομετόχους και διοικήσεις, δεν τόλμησαν να περιορίσουν την αισχροκέρδεια των τραπεζών. Οι τράπεζες μέχρι το 2008 παρουσίαζαν υπερκέρδη, που ούτε επενδύθηκαν στα μετοχικά τους κεφάλαια, ούτε διατέθηκαν στην αγορά για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
Σήμερα βιώνουμε μία απίστευτη κοροϊδία, την ώρα που κόβονται μισθοί, συντάξεις και χιλιάδες νέοι άνθρωποι μένουν άνεργοι, να βλέπουμε τις τράπεζες να μην προχωρούν στην πώληση των μη χρηματοπιστωτικών θυγατρικών εταιρειών τους, για να αντλήσουν κεφάλαια και να αυξήσουν τα αποθεματικά τους. Αλήθεια, γιατί η AlphaBank δεν πουλά το ξενοδοχείο HILTON, η Eurobank το Κing-George, η Εθνική τον Αστέρα της Βουλιαγμένης; Τι εξυπηρετούν αυτές οι εμμονές, την ώρα που δεν διαθέτουν δάνεια στην αγορά, για να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες;
Ποιος θα μας εξηγήσει, αν όχι η ανύπαρκτη και άτολμη κυβέρνηση, γιατί δεν μείωσαν τους μισθούς και τα bonus των Προέ-
δρων, Δ/ντών Συμβούλων, Γενικών Δ/ντών των Τραπεζών; Ο Έλληνας φορολογούμενος «ματώνει» τα τελευταία χρόνια και δέχεται απανωτές φοροεπιδρομές για να σωθεί η χώρα. Οι τραπεζίτες γιατί παραμένουν στο απυρόβλητο; Είναι τόσο δύσκολο να δημοσιευθούν οι αμοιβές τους για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, που συντηρεί τις τράπεζες, πόσο του κοστίζουν οι μέτοχοι και τα διοικητικά συμβούλια;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει μέχρι σήμερα, υπό τη μορφή εγγυήσεων, 100 δις ευρώ από τα 110 δις ευρώ που έχει δανειστεί η πατρίδα μας. Οι Έλληνες πολίτες έσωσαν δύο φορές τις τράπεζες με τις εγγυήσεις που δόθηκαν και απαιτούν από τους μεγαλομετόχους να συνδράμουν και οι ίδιοι, κάνοντας αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στις τράπεζές τους. Όποια τράπεζα δεν αντέξει, να αγοραστεί ή να συγχωνευθεί με κάποια άλλη, για να αποκτήσει ευελιξία και κινητικότητα το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες πλέον ανήκουν στον ΛΑΟ!
Προτείνω στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των τραπεζών μέχρι να εξυγιανθούν και μετά να πωληθούν, όπως έκανε η Αγγλία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υπεραξίες για το κράτος. Η Ελλάδα των 11 εκατ. πολιτών δεν έχει ανάγκη πάνω από 3 μεγάλες τράπεζες! Η κυβέρνηση οφείλει να οδηγήσει τις εξελίξεις με ομαλό τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν ισχυροί όμιλοι που θα επενδύσουν στην καινοτομία, στην έρευνα, στην τεχνολογία.
Πώς θα ανακάμψει η χώρα, όταν χάνονται «οι έξυπνες ιδέες» και το ανθρώπινο δυναμικό μεταναστεύει στο εξωτερικό; Πότε θα εφαρμόσουμε τον οδικό χάρτη για τη νέα γενιά; Σήμερα οι τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοί τους χρεωκοπούν τη χώρα. Ζητούν συνέχεια εγγυήσεις-χρήματα για την επιβίωσή τους και έχουν «στεγνώσει» την αγορά από ρευστότητα. Η αγανάκτησή μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο και απαιτούμε εδώ και τώρα από το χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να οδηγήσει τις τράπεζες σε άμεσες συγχωνεύσεις. Πατριωτικές λογικές για να σωθεί η χώρα. Δικαιοσύνη και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Το Πανεπιστήμιο της Shanghai παρουσίασε και φέτος τη διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων, μέσα από μία αξιολόγηση και επίπονη προσπάθεια. Τα πανεπιστήμια ταξινομούνται με αρκετούς δείκτες ακαδημαϊκής ή ερευνητικής δραστηριότητας, όπως τα βραβεία «NobelPrizes», διακρίσεις σε διάφορους τομείς της επιστήμης, ερευνητές που έχουν αρκετά δημοσιευμένα άρθρα στα Nature και Science και γενικότερα άρθρα σε περιοδικά με υψηλό δείκτη. Για κάθε έναν δείκτη το ίδρυμα που παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία καθορίζεται στα 100 και τα υπόλοιπα ιδρύματα με ένα ποσοστό του πρώτου. Η άθροιση της βαθμολογίας δίνει το συνολικό αποτέλεσμα.
Στην κορυφή βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Cambridge από τη Μεγάλη Βρετανία, που πέρυσι ήταν στη θέση νούμερο 2. Στο Top 200 κυριαρχούν οι ΗΠΑ με 72 εκπαιδευτικά ιδρύματα, η Μεγάλη Βρετανία με 5, η Κίνα με 6 και η Τουρκία με 2. Για τη χώρα μας, που φημιζόταν κάποτε για το υψηλό επίπεδο και πέρυσι είχε καταταγεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στη θέση 177, φέτος συναντούμε το ίδιο ίδρυμα στη θέση 286. Η κάθετη πτώση των 100 περίπου θέσεων αναδεικνύει την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η χώρα μας δοκιμάζεται από μία βαθύτατη οικονομική κρίση, η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι επιχειρήσεις κλείνουν και η Ελλάδα απαξιώνεται διεθνώς σε όλα τα επίπεδα.
Η μεγάλη μας πρόκληση είναι η παιδεία και ο πολιτισμός. Η σημερινή κυβέρνηση, ανήμπορη να αντιδράσει και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες μορφές εκπαίδευσης και ανάπτυξης, καταστρέφει και ό,τι καλύτερο είχαμε να μας διαφημίζει στο εξωτερικό. Τα ελληνικά πανεπιστήμια αφήνονται στην τύχη τους, οι έρευνες σταμάτησαν και η νέα γενιά διεκδικεί γνώση, επαγγελματική αποκατάσταση και καινοτομία από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που εμπιστεύθηκε για τη μόρφωσή της.
Βρισκόμαστε στη πιο κρίσιμη καμπή της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η κοινωνία, με την αποχή που άγγιξε το 45%, έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται τους σημερινούς πολιτικούς και αναζητά σύγχρονες, άφθαρτες λύσεις. Είναι η ώρα των τεχνοκρατών. Η χώρα έχει ανάγκη από λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν καινοτομεί. Δεν επενδύει στην έρευνα και στην τεχνολογία. Ακολουθεί ξεπερασμένες λύσεις, που και το οικονομικό έλλειμμα διογκώνουν και το ανθρώπινο δυναμικό το αφήνουν αναξιοποίητο και χωρίς επιπλέον εφόδια. Οι κοινωνίες έγιναν ανταγωνιστικές. Η μικρή Ελλάδα μας, για να επιβιώσει, οφείλει να επενδύσει στην παιδεία. Να δώσει στα ελληνικά πανεπιστήμια την παλιά τους αίγλη. Οι καθηγητές οφείλουν από την πλευρά τους να επιδοθούν στην έρευνα, να αναζητήσουν συνεργασίες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και να ασχοληθούν πιο ενεργά με την πανεπιστημιακή τους καριέρα. Η νέα γενιά περιμένει πολλά απ’ αυτούς. Η πνευματική ηγεσία του τόπου οφείλει να είναι παρούσα και όχι απούσα.
Τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν στο περιθώριο τις τεχνητές διαφωνίες τους και να συνεννοηθούν για το μέλλον του τόπου. Να δοθεί βάρος στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων παιδιών. Να κλείσουν τμήματα πανεπιστημίων σε περιοχές της χώρας που μας κοστίζουν ακριβά και δεν ανταποκρίνονται στον ρόλο τους. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναδείξουν σύγχρονους πολιτικούς με τεχνοκρατικές αντιλήψεις. Ίσως το ΔΝΤ μάς δώσει την ευκαιρία να γίνουμε χώρα αξιόπιστη, σοβαρή και δημιουργική. Τα πάντα ξεκινάνε από την Παιδεία.