Δευτερολογία Μητσοτάκη: Έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού

Όλα όσα είπε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην «Ώρα του πρωθυπουργού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Intimenews
11'

Κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα των μη εμβολιασμένων ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ξεκινώ με το περιβόητο 12% των εμβολιασμένων οι οποίοι σήμερα δυστυχώς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι το κατεξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. Φαντάζομαι το γνωρίζετε καλά. Το βασικό τους επιχείρημα είναι το «γιατί να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο αφού και οι εμβολιασμένοι αρρωσταίνουν;». Και έρχεστε σήμερα εδώ στη Βουλή και επαναλαμβάνεται ανερυθρίαστα ακριβώς αυτό το επιχείρημα. Η απάντηση είναι ότι αρρωσταίνουμε πολύ πολύ μικρότερες πιθανότητες από ότι οι εμβολιασμένοι», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαστε πέντε μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον εμβολιασμό. Πρέπει να βελτιωθούμε και έχουμε ακόμα δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Θα επιστρατεύσουμε κάθε μέτρο που έχουμε στη διάθεσή μας για να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική», εξήγησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θέλει στο πλευρό του την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αύξηση των ΜΕΘ, οι οποίες θα μείνουν -όπως εξήγησε- παρακαταθήκη και μετά τον COVID.

«Δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε τα πραγματικά δεδομένα ότι διπλασιάσαμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μας παραδώσατε ένα σύστημα υγείας με σημαντικότατες ελλείψεις και σπεύσαμε να προσθέσουμε μονάδες και κρεβάτια εντατικής θεραπείας για να μπορέσουμε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ανοίξει τα σχολεία και την εστίαση, αλλά και πως η ο βαθμός συμμόρφωσης στη χρήση μάσκας στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλός.

Ανάμεσα στα αυστηρότερα μέτρα και την πλήρη απελευθέρωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε το μέσο δρόμο. Μάλιστα, αναφερόμενος στο ζήτημα των εμβολιασμών εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι εφικτό, υποχρεώνοντας ακόμη και ομάδες εργαζομένων να προβούν σε αυτόν.

Για το ζήτημα των θανάτων στην χώρα, πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην εμφανιστεί ξανά στη Βουλή φέρνοντας στοιχεία από το ληξιαρχείο. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν μπορούν να ακούγονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο ανυπόστατα επιχειρήματα. Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για το 2020 τα οποία αποδεικνύουν σε συγκριτικό επίπεδο ακριβώς αυτό το οποίο λέμε. Το ληξιαρχείο δεν είναι ερευνητικά δεδομένα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης, κάποια εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί με ακραίο τρόπο ή ψεύδη απέναντι στον εμβολιασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι ακόμη και εάν «έτυχαν κρατικής χρηματοδότησης», υπάρχει ο έλεγχο του ΕΣΡ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ αλλά και των δημοσκοπήσεων, ζητώντας να διευρυνθεί το διάστημα από το 2015-2021.

«Δεν είχα πρόθεση να μιλήσω για την εξεταστική. Όταν το αντικείμενο της συζήτησης είναι ο δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων, τότε κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα αυτή να ξεκινήσει από το 2015 και να πάει μέχρι το 2021. Προτείνω λοιπόν να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μία πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015 έως το 2021. Ώστε να μη φανεί ότι η πρόταση φωτογραφίζει ή τους μεν ή τους δε. Αυτό σημαίνει να κάνουμε μία σοβαρή δουλειά» ανέφερε αφήνοντας αιχμές σχετικά με δημοσκοπήσεις που ήθελαν μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κέρδισε η ΝΔ τις εκλογές.

«Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσετε τις εκλογές με 8 και 10 μονάδες κ. Τσίπρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρωτολογία Μητσοτάκη για την πανδημία

Ευχόμενος περαστικά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φωφη Γεννήματα, ξεκίνησε την πρωτολογία του μετά την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Αφού αυτή συζήτηση αφορά την υγεία θέλω να μεταφέρω εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατίας στην κυρία Φώφη Γεννηματά γρήγορα περαστικά, γρήγορα να βρεθεί ξανά μαζί μας. Έδωσε και εκείνη με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια το μεγαλύτερο αγώνα μερικές φορές. Επειδή μερικές φορές οι ανθρώπινες δοκιμασίες θα πρέπει να μας ευαισθητοποιούν περισσότερο καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι σε τέτοιες στιγμές, τέτοιες μεγάλες περιπέτειες μονοπωλούν την δημοσιότητα και είναι ίσως μία ευκαιρία κύριε Τσίπρα να δείξουμε περισσότερα αντανακλαστικά αλληλοσεβασμού και να μπορούμε επιτέλους να είμαστε αντίπαλοι χωρίς να είμαστε εχθροί».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λήξει κανέναν αγώνα κατά της πανδημίας, όπως υποστηρίζει ο Αλέξης Τσιπρας. «Κάνω τρεις τουλάχιστον συσκέψεις στην εβδομάδα με το αρμόδιο επιτελείο για να καταλήξουμε στις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε απέναντι σε ένα φαινόμενο που δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να ξεπεράσουμε. Θέλω να παρουσιάσω την αληθινή εικόνα της κατάστασης στους πολίτες γιατί πράγματι ο επίλογος του κορονοϊού μπορεί να γράφεται με μεγαλύτερες οι μικρότερες δυσκολίες στην χώρα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύουν ούτε τα ψέματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε δυστυχώς η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας».

Αναφερόμενος στο επίπεδο θανάτων από κορονοϊό στη χώρα, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι τα στοιχεία από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία η Ελλάδα έχει 1184 θανάτους ανα εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ χώρες όπως το Βέλγιο και η Ιταλία βρίσκονται πολύ υψηλότερα. «Μην απομονώνετε τα στοιχεία της χώρας για κάποιες εβδομάδες και αποφεύγετε να βλέπετε την μεγάλη εικόνα».

Ο πρωθυπουργός διέψευσε τον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα περί υπερβάλλουσας θνητότητας στη χώρα μας για το 2020.

«Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω κορονοϊού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ποσοστό των συμπολιτών μας οι οποίοι αρρωσταίνουν ακόμη και δυστυχώς καταλήγουν. Τα στοιχεία που παρουσιάζετε για δήθεν υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην χώρα το 2020 θα ήθελα να μας τα καταθέσετε γιατί από αυτά που γνωρίζω δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα είχε συνολική υπερβάλλουσα θνησιμότητα, αν εξαιρέσει κανείς τον COVID».

Σχετικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων που καταλήγουν σε ΜΕΘ εξήγησε: «Όπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς καταλήγουν σε ΜΕΘ, πολλοί απ’ αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι. Από 88 έως 90%. Αφήσατε να εννοηθεί ότι το ποσοστό του 12% που είναι οι εμβολιασμένοι που διασωληνώνονται αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο δεν είναι η μόνη απάντηση στην πανδημία. Κάνετε λάθος. Για ακόμα μία φορά διαστρεβλώνεται την αλήθεια. Δεν επιτρέπεται σε αυτή την αίθουσα υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία».

Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους ξεκαθάρισε ότι «η οικονομία και η κοινωνία δε θα ξανακλείσουν, ούτε το σύστημα υγείας θα γίνει ξανά μονομέτωπο». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το συμβούλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο, εξηγώντας πως: «Η ίδια η ζωή δείχνει πια ξεκάθαρα ποιοι και που κινδυνεύουν. Και όπως είπε με απόλυτη σαφήνεια ο κύριος Τσιόδρας, όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μία περιοχή, τόσο λιγότερες είναι οι νοσηλείες και οι απώλειες. Το βλέπουμε άλλωστε στον τόπο μας. Η βόρειος Ελλάδα έχει χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού γι’ αυτό έχει περισσότερους άρρωστους και περισσότερους θανάτους. Η Κρήτη η οποία υστερούσε αρχικά στα ποσοστά κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος. Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές και χρέος όλων μας παραμένει να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και το καλό των γύρω τους».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στις περισσότερες χώρες η πανδημία έγινε σημείο διακομματικής σύγκλισης. «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη χώρα μας. Η υγειονομική κρίση και τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν αντικείμενο φτηνής αντιπολίτευσης και μάλιστα με πράξεις που συχνά υπονόμευσαν τα μέτρα της πολιτείας, αλλά και με μία ρητορική η οποία δηλητηριάζει την κοινή γνώμη παίρνει σύγχυση και τελικά εμποδίζει την υπέρβαση της κρίσης. Πιστεύω ότι η σημερινή επίκαιρη ερώτηση καταφέρνει μέσα στις 210 λέξεις της εισαγωγής της να τα χωρέσει όλα. Αυθαίρετες συγκρίσεις, αυθαίρετα συμπεράσματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι στη χώρα μας έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου πάνω από 6,5 εκατομμύρια κατοίκων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καυτηρίασε και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εμβολιαστική προσπάθεια. «Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, μετά μας λέγατε ότι τα εμβόλια ξεστοκάρονται, αφήνοντας υπονοούμενα ότι κάποια εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά από κάποια άλλα και υπονομεύοντας ένα από τα εμβόλια, γιατί αφήσατε ως πρώην πρωθυπουργός υπονοούμενο ότι κάποια εμβόλια είναι καλύτερα από κάποια άλλα».

Στον ίδιο τόνο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και στο φάρμακο που υποστήριζε ο Παύλος Πολακης ότι πρέπει να έρθει στη χώρα μας και να χρησιμοποιηθεί, όταν -όπως εξήγησε- οι οργανισμοί φαρμάκων έλεγαν ότι το φάρμακο αυτό είναι για αγελάδες και μοσχάρια.

«Η επιχείρηση «Ελευθερία» ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους. Δεν ήταν μια απλή υπόθεση αφού είχαμε να διαχειριστούμε ιδιαιτερότητες, όπως τα νησιά μας. Όλα αυτά μπορέσαμε και τα πετύχαμε. Και κάνετε την σύγκριση με την Πορτογαλία. Και πράγματι Πορτογαλία είναι μοντέλο στο οποίο όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει κάποια στιγμή να δουν τι έκαναν σωστά οι Πορτογάλοι και πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Στην Πορτογαλία όμως δεν υπήρξε ποτέ η παραμικρή αμφισβήτηση στις προσπάθειες εμβολιασμού, πόσο μάλλον από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εσείς συνιστάται μια ιδιαιτερότητα κύριε Τσίπρα. Παντού οι εμβολιαστικές νότες προήλθαν από τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Εσείς ανεχτήκατε, ενθαρρύνατε, εσύ θα μας το απαντήσετε αυτό, μέσα στο ίδιο το κόμμα σας να υπάρχει δημόσια διγλωσσία, η οποία υπονόμευσε την προσπάθεια εμβολιασμού στην χώρα», ανέφερε.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ρώτησε που είναι η καμπάνια υπέρ του εμβολίου την οποία είχε ανακοινώσει ότι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας ότι είναι «μόνο λόγια, λόγια, λόγια».

Διαβάζοντας την ανάρτηση ενός γιατρού έκλεισε την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας την αντιπολίτευση να συμμετέχει στην προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού.

«Κάθεστε και συγκρίνεται νεκρούς ενώ τα κύματα είναι περιοδικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αγγλία με ισχυρότερα συστήματα υγείας έχουν υψηλότερη δυνατότητα από κάποια άλλη αναπτυγμένη χώρα. Εκεί τι είναι χειρότεροι; Δεν έχουν καλύτερη αναλογία κρεβατιών, δεν έχουν προσωπικό; Κοιτάξτε να εμβολιάσετε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας και αφήστε τις οδηγίες. Επιλέξαμε ως χώρα να μείνουμε ουραγοί στον εμβολιασμό δικαιώνοντας τη Βαλκανική μας καταγωγή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ο «γρίφος» με τους θανάτους της πανδημίας - Τι συμβαίνει με τα ποσοστά εμβολιασμού

Βίντεο-ντοκουμέντο από το σοκαριστικό ατύχημα στα Γιαννιτσά - Το μοιραίο άλμα και η πρόσκρουση

The Voice: Η 22χρονη που «τρέλανε» τους coaches (video)