Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν παίρνει μέτρα για την ακρίβεια γιατί εξυπηρετεί συμφέροντα

Σφοδρότατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλες του τις επιλογές, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, από τη πανδημία και την ακρίβεια, μέχρι και την ελληνογαλική Αμυντική Συμφωνία, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
7'

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό, γιατί όπως ανέφερε, έχει «σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας», κατηγορώντας τον πως όλη η πολιτική που ακολούθησε απέναντι σε αυτό το ζήτημα είχε ως στόχο μικροπολιτικά οφέλη.

Την ίδια στιγμή, έκανε εκτενή αναφορά στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα αντιμετώπισης της για να μην θίξει συγκεκριμένα συμφέροντα, ενώ δεν απέκλεισε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, καθώς, όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός «βλέπει» την επερχόμενη «κατάρρευση» της κυβέρνησης του.

Πανδημία

Με δεδομένο πως βρισκόμαστε στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για τη πορεία της πανδημίας, ήταν δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αφιέρωνε μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης του σε αυτό. «Αν είχαμε ενίσχυση του ΕΣΥ και σοβαρό εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα είμασταν σε αυτά τα χάλια. Χάνουμε κάθε εβδομάδα ένα χωριό, 300 ανθρώπους. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη λήξη της πανδημίας και εκπέμπει ένα μήνυμα χαλαρότητας», υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, επέμεινε πως στόχος της καμπάνιας εμβολιασμού δεν είχε σαν στόχο το να πεισθούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν, αλλά για να φτιάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «το δικό του καθεστώς, αποκτώντας έρεισμα στα ΜΜΕ». «Κάτι φταίει που έχουμε τόσους πολλούς θανάτους και τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Για να πείσει ένας πρωθυπουργός να πείσει, πρέπει να έχει αξιοπιστία», ανέφερε για την αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού..

Στη συνέχεια, ανέφερε πως η πολιτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός είχε ως στόχο να πάρει τα εύσημα ότι κέρδισε τη πανδημία. Και αυτό, όπως συμπλήρωσε, απέτυχε και γι αυτό έφυγαν κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό από τα πόστα τους οι εμπλεκόμενοι με τη πανδημία, υπουργοί. «Μειώθηκαν οι δαπάνες για την υγεία εν μέσω πανδημίας, είναι εγκληματικό», σημείωσε, τονίζοντας πως όλη η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον κορονοϊό είχε σαν σκοπό το μικροκομματικό όφελος.

Υποστήριξε ότι οι παρελάσεις και τα μεγάλα γεγονότα, δεν έχει νόημα να τα ακυρώσουμε, όμως «θα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρέπει να φοράμε μάσκα και να προσέχουν και οι εμβολιασμένοι. Το κρίσιμο είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να μην καλλιεργούμε κλίμα εφησυχασμού», σημείωσε με νόημα.

«Ο κος.Μητσοτάκης έχει ευθύνη. Δεν μπορεί να ρίχνει πάντα τις ευθύνες στους πολίτες. Υπάρχουν 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες και όχι του πρωθυπουργού. Στο πρώτο κύμα η κυβέρνησε πέτυχε και το πιστώθηκε. Τώρα που αποτυγχάνουμε; Δεν έχει ευθύνη;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακρίβεια

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τη έρχεται. Οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί 40%. Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά ήταν 150 εκατομμύρια που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και τρεις ημέρες μετά αναγκάστηκε να το αναθεωρήσει».

«Έδωσε μία αστεία αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό, ενώ είχε υποσχεθεί αυξήσεις ετήσιες στο διπλάσιο των ρυθμών ανάπτυξης. Γιατί εμμένει η κυβέρνηση σε αυτή τη λογική; Γιατί δεν θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους εργοδότες. Για τον ίδιο λόγο έφερε το εργασιακό νομοσχέδιο, για να μας γυρίσει στον μεσαίωνα. Είναι μια κυβέρνηση που στόχο έχει να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέμεινε στη πρόταση του για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι θα ήταν μεγάλη ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Η κυβέρνηση το αρνείται γιατί θυμήθηκε ότι έχουμε έλλειμα 7%. Τώρα το θυμήθηκε; Όταν προσφέρει φοροαπαλλαγές στο 0.4%, δεν έχουμε έλλειμα; Όταν κάνει εξοπλιστικές 7 δις, δεν έχουμε έλλειμα;», αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

Δημοσκοπήσεις – Εξεταστική Επιτροπή

Θέλοντας να βάλλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, τόνισε πως στο κόμμα του «δεν αμφισβητούμε τις δημοσκοπήσεις, συλλήβδην». Ξεκαθάρισε ότι «έχουμε ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα για πιθανή χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Και μιλάμε για μία συγκεκριμένη εταιρία που πήρε 270.000 απευθείας αναθέσεων και δείχνει περίεργα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις της. Ουδείς εξ υμών άνοιξε πόλεμο με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Δεν το κάναμε ούτε όταν έπεσαν 26 μονάδες έξω στο δημοψήφισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε, επίσης, πως η κυβέρνηση, από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, βρίσκεται σε έναν πανικό, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα που οδήγησαν τον Σεμπάστιαν Κουρτς στη παραίτηση από τη θέση του Καγκελάριου της Αυστρίας, είναι ψίχουλα μπροστά στη λεγόμενη «Λίστα Πέτσα».

«Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Καταθέσαμε μία συγκεκριμένη πρόταση. Όταν ο κύριος Μητσοτάκης πετάει τη μπάλα στη εξέδρα, τι είναι αυτό; Τι θέλει ακριβώς; Ας έρθει να μας πει. Θέλει άλλη διατύπωση, ουδέτερη. Αλλά με αυτό τον τρόπο παραβιάζει το Σύνταγμα», είπε απαντώντας στη πρόσθεση της κυβέρνησης να ερευνήσει η Εξεταστική που θα συγκροτηθεί και τα πεπραγμένα των δικών του κυβερνήσεων.

Ελληνογαλλική Συμφωνία

Μιλώντας για τους λόγους που καταψήφισε την ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια ετεροβαρή συμφωνία. «Δίνουμε 7 δις και η Γαλλία μας λέει ότι αν δεχθούμε επίθεση θα σπεύσει να μας βοηθήσει. Αλλά δεν δίνει διασφάλιση για το τι θα πράξει αν το υποθετικό συμβάν λάβει χώρα εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Οι Γάλλοι λένε ότι η συμφωνία δεν αφορά πιθανά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή δεν θα συνδράμουν αν συμβεί κάτι 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Κρήτης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι επί της δικής του πρωθυπουργίας όταν και βγήκε το Μπαρμπαρός στο Αιγαίο, αυτό δεν πέρασε, σε αντίθεση με το Ούρουτς Ρέις που «έκανε βόλτες όλο το καλοκαίρι του 2020». «Δεν είχαμε Ραφάλ, ούτε φρεγάτες. Είχαμε όμως αποφασιστικότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν εκεί», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όπως δήλωσε, θα προσπαθήσει να πετύχει τρεις αλλαγές στη Συμφωνία, σε περίπτωση που επιστρέψει στη εξουσία. Η πρώτη θα είναι δήλωση από τη γαλλική πλευρά ότι θα είναι παντού δίπλα μας. Δεύτερον θα επιδιώξει η κατασκευή των φρεγατών να γίνει στα ελληνικά ναυπηγεία και τρίτον, θα ξεκαθαρίσει ότι οι έλληνες στρατιώτες δεν έχουν θέση στο Σαχέλ. «Και ας το γνωρίζει η Γαλλική κυβέρνηση».

Εκλογές

«Δεν είμαι στο μυαλό του. Ένας πρωθυπουργός κάνει εκλογές για δύο λόγους. Γιατί είτε είναι σίγουρος ότι θα ο κερδίσει, είτε για να προλάβει τη κατάρρευση. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι βαδίζουμε στο δεύτερο», απάντησε ερωτώμενος για το αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν σύντομα πολιτικές εξελίξεις.

Για ΚΙΝΑΛ

Αφού ευχήθηκε πρώτα περαστικά στη Φώφη Γεννηματά, απέφυγε διακριτικά να λάβει θέση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι θα ήταν άκομψο εκ μέρους του. Υπογράμμισε, όμως, πως «για εμάς είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει την επόμενη μέρα η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της κεντροαριστεράς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Η γεωγραφική κατανομή των 3.739 νέων μολύνσεων: 701 στην Αττική - 574 στη Θεσσαλονίκη

Ρόδος: Η θεία έστησε τη φρικτή απάτη για πάρει 700 ευρώ - «Έσπασε» μετά από 5 ώρες ανάκρισης

Καιρός - Αρναούτογλου: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (vid)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή