Η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ μετά την επιστροφή Παπανδρέου – Οι επόμενες κινήσεις των εφτά μονομάχων
Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού κλείνει τον κύκλο των «μνηστήρων» για τη προεδρία της παράταξης, με εφτά στελέχη του ΚΙΝΑΛ να ερίζουν για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά.
Το ζήτημα, πλέον, είναι το πόσοι εξ αυτών θα φτάσουν μέχρι το τέλος και στα ψηφοδέλτια της 5ης Δεκεμβρίου θα αναγράφονται τα ονόματα τους. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει το πως θα κινηθούν από εδώ και εμπρός τα επιτελεία όλων των υποψηφίων, καθώς η ετεροχρονισμένη προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να είναι πιστός στο ραντεβού του με την ιστορία, αναπροσαρμόζει τα σχέδια όλων των πλευρών.
Μέχρι τη προηγούμενη Τρίτη, ουδείς ασχολούνταν με τον Γιώργο Παπανδρέου στη πολιτική «σκακιέρα» της χώρας. Η συμμετοχή του στη κεντρική πολιτική σκηνή έδειχνε πως είχε κλείσει οριστικά το 2015, όταν και απέτυχε να μπει στη Βουλή το κόμμα που είχε ιδρύσει, διασπώντας το ΠΑΣΟΚ. Έκτοτε, ως βουλευτής Αχαΐας δεν είχε κάποια ιδιαιτέρως ενεργή συμμετοχή στη πολιτική ζωή του τόπου, αρκούμενος στον ρόλο του πρόεδρου της ξεπεσμένης Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην διεκδικήσει την επανεκλογή της στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής για λόγους υγείας, άνοιξαν μία «Κερκόπορτα» για την επιστροφή του στη πρώτη γραμμή. Αφού έπαιξε ένα παλιομοδίτικο «κρυφτούλι» με τα Μέσα Ενημέρωσης, κατάφερε να διατηρήσει τον εαυτό του στην επικαιρότητα για μία ολόκληρη εβδομάδα, προκαλώντας, όμως, με αυτό τον τρόπο νεύρα και εντάσσεις στη Χαριλάου Τρικούπη.
Από χθες είναι και επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Και αυτός με τη σειρά του, ρίχνεται στη μάχη και μάλιστα, έχοντας στο πλευρό του αρκετούς υποστηριχτές. Αν σήμερα επιβεβαιωθούν οι διαρροές που έκαναν χθες οι στενοί του συνεργάτες, ο πρώην πρωθυπουργός θα καταθέσει στην ΕΔΕΚΑΠ υπερδιπλάσιο από τον προβλεπόμενο -βάση καταστατικού- αριθμό υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ.
Το κρίσιμο, για τον ίδιο, ερώτημα είναι αν η βάση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ θα εμπιστευτεί ξανά τον άνθρωπο που ως πρωθυπουργός ενέπλεξε τη χώρα στον κυκεώνα των μνημονίων, που επιχείρησε να το «σκάσει» από τη πρωθυπουργία το καλοκαίρι του 2011, που παρέδωσε την κυβέρνηση και το κόμμα του λίγους αργότερα χωρίς καν να προβάλλει αντίσταση στην ωμή ξένη παρέμβαση στη περίφημη συνάντηση των Καννών και που στο τέλος επιχείρησε να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ.
Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, αναγκάζει τους υπόλοιπους υποψήφιους να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν φαίνεται να αλλάζουν πολλά. Ο νεαρός ευρωβουλευτής εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρός. Δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει διαρροές προς τον Παπανδρέου. Άλλωστε, με μεθοδικότητα και χωρίς να υπονομεύει ποτέ τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά, έστησε εδώ και μία τετραετία έναν πυρήνα στελεχών ανά την Ελλάδα, που αναζητούν την αλλαγή γενιάς στην ηγεσία της παράταξης. Στο πλευρό του έχει ακόμα και στελέχη προερχόμενα από το ΚΙΔΗΣΟ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρότι δεν υποχωρεί, έδειξε να εκπλήσσεται δυσάρεστα από την επιστροφή Παπανδρέου. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τη διετία 2009-2011 υπηρέτησε με πάθος σε διάφορα υπουργεία τη πολιτική των μνημονίων. Παρότι θεωρητικά εκφράζει τα απομεινάρια του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» -όσων τέλος πάντων δεν μεταπήδησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη Νέα Δημοκρατία-, ήλπιζε ότι θα καταφέρει με την πρόταση του για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ να μιλήσει στη καρδιά των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων του κόμματος. Η επένδυση στο συναίσθημα και στα περασμένα μεγαλεία, πάντως, φαινομενικά ευνοεί τον ΓΑΠ.
Οι «αδύναμοι κρίκοι» της όλης ιστορίας, μοιάζουν να είναι οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι. Αρχικά, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, παρότι κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ τις απαραίτητες υπογραφές για να διεκδικήσει τη θέση του αρχηγού, δύσκολα θα συνεχίσει για πολύ τη «κούρσα». Βέβαια, κανείς δεν αποκλείει ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους, με σκοπό να κόψει απλά και μόνο ψήφους από τον Νίκο Ανδρουλάκη, στη Κρήτη, προς όφελος των Παπανδρέου-Λοβέρδου.
Για τον Χάρη Καστανίδη, τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκά. Έχοντας τη «στάμπα» του «παπανδρεϊκού», στήριζε πολλά στους οπαδούς του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και σε στελέχη από αυτή τη πλευρά. Λογικά, θα υποστεί κάποιες απώλειες, όμως εμφανίζεται αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τις κάλπες, αφού θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν συμπεριφέρθηκε σωστά απέναντι του στη παρούσα συγκυρία.
Ο Παύλος Γερουλάνος δείχνει ότι θέλει να πάει ως το τέλος. Έχει μια ενδιαφέρουσα πολιτική πλατφόρμα, ενώ ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ακολούθησε τον Παπανδρέου στη τυχοδιωκτική κίνηση με την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, παραμένοντας πιστός στη Χαριλάου Τρικούπη. Σίγουρα έχει δυνατότητες για ένα καλό πλασάρισμα και ενδεχομένως να αποτελέσει και την ευχάριστη έκπληξη των εκλογών, καθώς μπορεί με άνεση να απευθυνθεί σε όλες τις τάσεις και τις ηλικιακές ομάδες του ΚΙΝΑΛ.
Ο Παύλος Χρηστίδης πιστεύει ότι μπορεί να έχει μία καλή παρουσία. Στηρίζεται στις νέες δυνάμεις της παράταξης και σε πρόσωπα που στήριξαν τη Φώφη Γεννηματά σε αυτή τη δύσκολη εξαετία. Αν θα φτάσει μέχρι τις κάλπες, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις δημοσκοπικές επιδόσεις που θα καταγράψει τις επόμενες εβδομάδες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν Χριστουγεννιάτικο μποναμά έως 900 ευρώ
Παραλίγο ξύλο στο «Bachelor»! Βρισιές και «ντου» μετά το «πουτ…» που είπε η μια παίκτρια στην άλλη
Θρίλερ στο Αιγάλεω: Άφαντος ο γιος της 55χρονης – Τηλεφώνησε στην ΕΛ.ΑΣ. και εξαφανίστηκε