Κυριάκος Μητσοτάκης: Ηλεκτρική ενέργεια από τη Βόρεια Αφρική σε όλη την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι σε μία αρκετά πλούσια ατζέντα εκτιμά ότι το θέμα το οποίο θα κυριαρχήσει στη συζήτηση αφορά στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / OLIVIER HOSLET / POOL
4'

«Όπως γνωρίζετε η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά. Και θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαφορετικό επίπεδο.

«Οι παρεμβάσεις μπορούν να δρομολογηθούν σε πρώτη φάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικά αναφέρω την δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Θα έχω την ευκαιρία στα πλαίσια της συζήτησης να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται πάλι στη βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου πάλι από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Η σημασία λοιπόν της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε, έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της τη διάσταση «η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ένωσης και θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε εκτενώς σήμερα το απόγευμα».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως αύριο θα συζητήσουν εκτενώς για τα ζητήματα της μετανάστευσης.

«Θα τοποθετηθώ για το ζήτημα αυτό αύριο το πρωί», ανέφερε.

Μεταναστευτικό, ενεργειακή κρίση και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Το μεταναστευτικό, η ενεργειακή κρίση και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει τις ελληνικές θέσεις και στους αρχηγούς των κρατών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Για τη μετανάστευση πρόκειται να επαναλάβει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου, να παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα, να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουμε να φυλάμε αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της 'Αγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.

Από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός προωθεί και θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την ιδέα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων μέτρων.

Πυρήνας της ελληνικής πρότασης με την οποία συμφωνεί και η Ιταλία είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκτήσει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών και τελικά θα εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Επιπλέον αναμένεται να σημειώσει ότι πρέπει η Ευρώπη να βρει και διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και ως εκ τούτου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη κάνει κινήσεις για την ανακούφιση των καταναλωτών και έχει εφαρμόσει όλη την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Λίλη: Με έχουν «χαλάσει» πράγματα που είδα στο GNTM - Γιατί κυκλοφορώ με μπαστούνι

Καιρός – Μαρουσάκης: Πότε περιμένουμε τις περισσότερες βροχές στο νέο κύμα κακοκαιρίας

Δεν ξεχνώ: Έργα και Ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου – Επεισόδιο 1

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή