Ποινικός Κώδικας: Οι αλλαγές καθήκον των κοινωνικών επιταγών
Ξεκινώντας δανειζόμενη τα λόγια μιας Βρετανίδας Σουφραζέτας, της Pankhurst, η οποία έλεγε πως μεταξύ δικαιοσύνης και απονομής της δικαιοσύνης, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει, είναι συνειρμικά ακόλουθο να αναλογιστούμε για πόσα εγκλήματα το έχουμε σκεφθεί αυτό… Σχεδόν έναν αιώνα μετά από την βαθυστόχαστη φράση της Pankhurst, ακόμη διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο γύρω από τον Ποινικό Κώδικα, πιο απλά γύρω από την απονομή της δικαιοσύνης.
Ήταν η Κάρολαϊν, η Γαρυφαλλία και δέκα ακόμη γυναίκες από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, που άφησαν εμβρόντητη την κοινωνία μας με τον βίαιο τρόπο, που έχασαν τις ζωές τους, από σύζυγο ή σύντροφο, νυν ή πρώην… Τα ποσοστά βέβαια σοκάρουν έτι περισσότερο, όταν η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες μεταξύ 15 και 44 χρόνων, η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο.
Ο απόηχος των εγκλημάτων αυτών, σε συνδυασμό με την σωρεία καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμό σε χώρους εργασίας, στον αθλητισμό, ακόμη και στον πολιτισμό, εκτός από το να δημιουργήσουν ένα κύμα στήριξης και ενθάρρυνσης των θυμάτων, ώστε να μιλήσουν, επέφεραν και την μεγάλη αναγκαιότητα για αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και αυστηροποίησης των ποινών του.
Και θα μπορούσε κανείς να πει, πως η αυστηροποίηση των ποινών και όλες οι αλλαγές, που προβλέπει η πρόσφατη ψήφιση του Νομοσχεδίου για τον Ποινικό Κώδικα, είναι απόρροια του ευαίσθητου «θυμικού» της Κυβέρνησης. Εντούτοις, αποτελεί πρωταρχικό της μέλημα, σαφώς επηρεασμένο και από τα όσα έχουν εκτυλιχθεί τον τελευταίο χρόνο, να διασφαλίσει ότι η ανθρώπινη ζωή, υπόσταση και αξιοπρέπεια, όταν αφαιρείται ή υποβιβάζεται, θα τιμωρείται με αυστηρότερες ποινές από εκείνες που ίσχυαν μέχρι και σήμερα.
Πλέον, το σημαντικότερο μεταξύ άλλων είναι, ότι σε επίπεδο καταστολής, πρωτεύων στόχος της κυβέρνησης είναι, να παγιώσει ότι η ανθρωποκτονία εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται, θα τιμωρείται με την αυστηρότερη των ποινών. Στο ελληνικό ποινικό δικαιϊκό σύστημα, εκείνη είναι η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, η οποία στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ποινικό Κώδικα, αποτελεί την μία και μοναδική προβλεπόμενη ποινή, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Προφανώς, ο όρος της ανθρωποκτονίας περικλείει εν προκειμένω και τον όρο γυναικοκτονία.
Επιπλέον, με ιδιαίτερη ευαισθησία κινήθηκε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, καθώς ανάμεσα στις προωθούμενες αλλαγές, υπάρχουν αρκετές που σχετίζονται με θέματα, που απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν την κοινή γνώμη. Ειδικότερα, στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης, προστίθενται η πρόκληση μόνιμης αναπηρίας και η μόνιμη παραμόρφωση, ώστε να καλύπτεται ένα μεγαλύτερο εύρος απεχθών αδικημάτων, που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, την τελευταία περίοδο, όπως της υπόθεσης με το βιτριόλι με θύμα την Ιωάννα Παλιοσπύρου.
Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί πρώτιστο καθήκον της έναν σύγχρονα διαμορφωμένο Ποινικό Κώδικα, χωρίς να αφήνει περιθώριο σε ποινές ‘’χάδια’’ στα ειδεχθή εγκλήματα.
Αφουγκραζόμενη ταυτόχρονα την κοινωνία, με λεπτούς και ιδιαίτερους χειρισμούς, ώστε να μην υπονομευθούν επ’ ουδενί οι συνταγματικές αρχές, η Κυβέρνηση μετουσιώνει με τις πρωτοβουλίες της, την Αρχή ,πως το πρώτο καθήκον μιας ευνομούμενης κοινωνίας είναι η δικαιοσύνη και η πίστη της κοινωνίας πως αυτή υπάρχει…
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ - Τι αλλάζει από αύριο Σάββατο 13 Νοεμβρίου
Καιρός: Έρχεται ραγδαία επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες - Πού και πότε θα χτυπήσουν
Χαλάνδρι: Η Κλοντιάνα Τσέλο, το εργοστάσιο σοκολάτας και το μυστήριο με τα 3 δισεκατομμύρια