Δένδιας σε Χριστοδουλίδη: Το όραμα μας παραμένει μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από στρατεύματα

Ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στο 17ο ετήσιο Συνέδριο του περιοδικού «The Economist» με θέμα «Working towards a secure environment for sustainable recovery».

Από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
Από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
Intime
5'

Στην Κύπρο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο 17ο ετήσιο Συνέδριο του περιοδικού «The Economist», με θέμα «Working towards a secure environment for sustainable recovery».

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Δένδιας δήλωσε σχετικά:

«Αγαπητέ μου Νίκο,

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι στη Λευκωσία και όπως είπες και εσύ, δεν είναι υπερβολή, σας διαβεβαιώ, τις τελευταίες ημέρες έχω συναντήσει τον Νίκο πολύ περισσότερο από την οικογένεια μου.

Και βέβαια αυτό αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο συντονισμού για όλα τα θέματα που μας απασχολούν, το Κυπριακό, την περιφερειακή ασφάλεια και τα Ευρωπαϊκά ζητήματα.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να πω ότι θεωρώ ότι η παρουσία μου σήμερα στη Λευκωσία έχει έναν συμβολισμό. Τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκα εδώ μία ημέρα μετά την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ μία μέρα μετά την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Μια ανακήρυξη που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη και των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ.

Αλλά, δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί.

Προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζει πάλι τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενέργειες προκλητικές και παράνομες.

Συνεχίζονται οι δηλώσεις, αλλά επίσης συνεχίζεται και η κατοχή. Και επίσης προστίθενται καινούριες παραβιάσεις και το τελευταίο, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Συνέβη στον Έβρο πέρυσι, αντιγράφεται πρόσφατα από άλλους στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης επιχειρούν να εκβιάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και βεβαίως, η Τουρκική και η τουρκο-κυπριακή πλευρά επιμένουν να συζητείται μία λύση για το Κυπριακό εκτός του πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Διεθνούς Νομιμότητας.

Κάτι που δεν πρόκειται να συζητηθεί. Γιατί οι προτάσεις εκτός του πλαισιίου της Διεθνούς Νομιμότητας δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο συζήτησης.

Εμείς, θα είμαστε αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Για να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Το όραμα μας παραμένει μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένη από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Χθες, τόσο ο Νίκος όσο και εγώ, τονίσαμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας, η οποία αντιβαίνει και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Δεκέμβριο, αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για αυτή την κατάσταση, στη βάση των προτάσεων του Υψηλού Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες περιμένουμε πολύ σύντομα.

Όπως έχω επανειλημμένως πει δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία και, βεβαίως, δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί μια μέρα το Διεθνές Δίκαιο, θα πάψει να προωθεί μία νεο-οθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα, θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα. Δυστυχώς, όμως, αυτή η μέρα δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά. Ιδίως όταν κανείς βρίσκεται εδώ στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Απ’ τη Λευκωσία αυτό το όνειρο φαίνεται πολύ μακρινό.

Σήμερα δεν συζητήσαμε μόνο για τις προκλήσεις στην περιοχή. Συζητήσαμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στα πολυμερή σχήματα. Είπε ο Νίκος τη σειρά των συναντήσεων μας τις τελευταίες ημέρες. Με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Αίγυπτο προ δύο ημερών. Την Παρασκευή στην Αθήνα, πάλι, με τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Και προσβλέπουμε και σε άλλες συναντήσεις με άλλες χώρες της περιοχής, σε πολυμερή σχήματα, όπως με το Ισραήλ, με τα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά και με τη Σερβία.

Σκοπός μας είναι να εξετάσουμε τις προκλήσεις για την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία, στη βάση των κοινών μας αξιών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βαθύτατα προσηλωμένες στον σεβασμό και στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου.

Επιτρέψτε μου να κλείσω, Νίκο, με τα συγχαρητήρια μου για την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Επιτροπή του Διεθνούς Δικαίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το χαρήκαμε όσο και εσείς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΗΣΑΠ: O 41χρονος πήδηξε από τον συρμό για να σωθεί - Έσπασαν τα φρένα σε βαγόνι εργασιών

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή