"Ελλάδα 2020": Πέντε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση
Πέντε προτάσεις για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, παρουσίασαν σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, και ο Γκυ Φέρχοφσταντ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Φέρχοφσταντ ανακοίνωσαν και στους δημοσιογράφους τις πέντε αυτές προτάσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας οι προτάσεις αυτές είναι:
1. Να συνεχιστεί η στήριξη για ταχύτερες, ευρύτερες και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
2. Να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αναπτυξιακής Ενίσχυσης (Growth Enhancement Fund) – παρόμοιο με το Σχέδιο Μάρσαλ – το οποίο θα σπάσει το φαύλο κύκλο της αποεπένδυσης, θα βελτιώσει τη ρευστότητα της οικονομίας και θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη.
3. Να στηριχθεί η οικονομία με μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις, βελτίωση του βαθμού ευκολίας για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενίσχυση της ελκυστικότητας των επενδύσεων και αύξηση της εμπιστοσύνης.
4. Να εφαρμοστεί το Σχέδιο «Ιόλαος», ένα ad hoc σχέδιο στήριξης από την ΕΕ για τη βελτίωση του θεσμικού σχεδιασμού και της παραγωγικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
5. Να δημιουργηθεί νέα διάρθρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Ελλάδα 2020».
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια καινούργια αφετηρία, ένα καινούργιο ξεκίνημα. Και επίσης θα έλεγα χρειάζεται και μία μακρόπνοη προοπτική", δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
"Το άλλο που είναι σαφές είναι πως τα δύο μεγάλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, δεν είναι κόμματα ικανά να πυροδοτήσουν αυτό το καινούργιο ξεκίνημα και αυτή την μακρόπνοη προοπτική. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αύριο σίγουρα επίσης δεν χρειαζόμαστε ακραία Αριστερά ή ακραία Δεξιά κόμματα, δεν αποτελούν λύση για την Ελλάδα», συνέχισε ο ίδιος.
«Η ατζέντα 2020 είναι μια ατζέντα ρεαλιστική", δήλωσε η κα. Μπακογιάννη, ενώ πρόσθεσε ότι "σήμερα καταθέτουμε μαζί ένα πρόγραμμα το οποίο δείχνει πρώτα απ' όλα ότι εμπιστευόμαστε τους Έλληνες και τις δημιουργικές τους δυνάμεις. Δεύτερον ότι η Ελλάδα μπορεί να ξανασηκώσει κεφάλι και να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη και τρίτον ότι αυτή η ανάπτυξη θα φέρει θέσεις εργασίας, που είναι το ουσιαστικό ζητούμενο για να διασφαλίσουμε και την κοινωνική συνοχή στη χώρα".