Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι απαντήσεις των πέντε για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η δεύτερη θεματική ενότητα του debate περιλάμβανε ερωτήσεις για τα εθνικά ζητήματα, την εξωτερική πολιτική και το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Απαντήσεις για τα εθνικά θέματα έδωσαν οι πέντε επίδοξοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ
INTIME / ΠΟΥΛ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με ερωτήσεις που αφορούσαν τα εθνικά θέματα, την εξωτερική πολιτική και τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, προχώρησε η διαδικασία του debate των πέντε υποψήφιων για τη θέση του προέδρου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το γιατί η Ελλάδα δεν πάει στη Χάγη, με τον Παύλο Γερουλάνο να καλείται να απαντήσει. «Δεν πρέπει να παίζουμε με κανόνες που βάζει η Τουρκία. Εδώ χρειάζεται μια ενιαία Εθνική Γραμμή και χαίρομαι ότι τα τελευταία χρόνια η εθνική γραμμή είναι καθαρή. Η οποία γραμμή πρέπει να είναι ότι η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, να βασίζει τη διπλωματία της στο Διεθνές Δίκαιο, να είναι γέφυρα με τους γειτονικούς λαούς. Αυτά είναι κεκτημένα της διπλωματίας μας που τα έχουν υπηρετήσει όλα τα κόμματα», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Όσο πιο καθαρά είναι τα μηνύματα που στέλνουμε στην Τουρκία, τόσο περισσότερο αυτή θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματά μας. Η Τουρκία θέλει να ανοίξει την βεντάλια των θεμάτων, αλλά εμείς πρέπει να επιμείνουμε στο διεθνές δίκαιο και να “χτίσουμε” και τον στρατό και τη διπλωματία μας και την οικονομία, έτσι ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας, να γίνει σεβαστή από τους γείτονές της και να τη σέβονται όλες οι μεγάλες δυνάμεις».

Ο Χάρης Καστανίδης ρωτήθηκε για το ποια θα είναι η θέση του ως αντιπολίτευση, σε πιθανή προσφυγή της κυβέρνησης στη Χάγη. «Δεν θα βρεθεί κυβέρνηση και κάποια στιγμή ιστορική που απευθυνομένη στα κόμματα που θα πει πάμε να τα βρούμε στη Χάγη. Τα εθνικό όριο το κρατάνε όλα τα κόμματα. Το ερώτημα είναι ρητορικό αλλά επιδέχεται μια σαφούς απάντησης. Είναι προφανές ότι στη Χάγη δεν μπορούμε να υπερβούμε την εθνική γραμμή αν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Κάθε τι περαιτέρω είναι αυτοφαλκίδευση», απάντησε και τόνιες πως πρέπει να επανέλθει το Εθνικό Δόγμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στον Ανδρέα Λοβέρδο έγινε ερώτηση για το αν θα ψηφίσει τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία όταν έρθουν στη Βουλή. «Εγώ είμαι πατριώτης. Είμαι αρνητικός για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είμαι σαν τη ΝΔ που άλλα έλεγε και άλλα κάνει τώρα. Εφόσον αυτή η χώρα δεν τηρεί τη συμφωνία μας δεν έχει κανένα νόημα η Βουλή να ψηφίσει τίποτα που να την αφορά. Θέλω όμως να ρωτήσετε και τους άλλους υποψήφιους, ήταν όλοι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών; Εγώ ήμουν και είμαι», σχολίασε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα οικονομικής ανάπτυξης στην παραμεθόριο, σχετικά με το μεταναστευτικό.

«Μείζον ζήτημα για την Ευρώπη και για όλο τον πλανήτη», χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως είπε «Οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δηλαδή να μην έχει το βάρος για την αίτηση ασύλου η πρώτη χώρα εισδοχής αλλά η ΕΕ». Σε διευκρίνιση που του ζητήθηκε, υπογράμμισε «καταδικάζω κάθε μορφής ρατσισμό. Αλλά τα σύνορά μας δεν μπορούν να δέχονται υβριδικές επιθέσεις όπως αυτή που κάνει ο κ. Λουκασένκο. Η Ευρώπη για εμένα θα έπρεπε να είναι ένας φάρος ανθρωπισμού και δικαιωμάτων».

«Η Τουρκία έχει ανέκαθεν αναθεωρητικές διαθέσεις, ασφυκτιά στη Συνθήκη της Λωζάνης θέλει να την αλλάξει. Η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική, πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και γι’αυτό το λόγο πιστεύουμε πάντοτε ότι και για την υφαλοκρηπίδα και για την ΑΟΖ μπορούμε να πάμε στο διεθνές δικαστήριο γιατί ξέρουμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Πρέπει να παίρνουμε ωστόσο τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να καθιστούμε την άμυνά μας σε τέτοια θέση που να να προστατεύει τα εθνικά μα συμφέροντα. Είδαμε πώς εργαλοποίησε η Τουρκία το μεταναστευτικό 1,5 χρόνο πριν στον Έβρο. Πιστεύω ότι οι ελληνικές δυνάμεις πρέπει να έχουν ενιαία εθνική στρατηγική και φυσικά η ΕΕ δεν πρέπει να έχει 2 μέτρα και 2 σταθμά», ήταν η απάντηση του Παύλου Χρηστίδη στην ερώτηση αν ενστερνίζεται τη θέση ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα αν φύγει ο Ερντογάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αγρίνιο: «Του έριξα τέσσερις σφαλιάρες» - Τι λέει η 13χρονη που επιτέθηκε σε συμμαθητή της (vid)

Σέρρες: «Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν, με αποδέχονται» απαντά ο ιερέας με τις ημίγυμνες φωτογραφίες

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: «Βλέπουμε τις νεκροφόρες να περνάνε – Η κατάσταση είναι απελπιστική»