Χαμός στη Βουλή για τη Siemens υπό το βλέμμα γερμανού υφυπουργού
Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για τη συμφωνία του Δημοσίου με τη Siemens, με το ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να βρίσκονται στο στόχαστρο των κομμάτων, που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση.
Η συμφωνία, που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προβλέπει σειρά ρυθμίσεων.
Όπως αντισταθμιστικές καταβολές 270 εκατ. ευρώ και την αναφορά στο ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου με επένδυση 70 εκατ. ευρώ , «που θα οδηγήσει σε απασχόληση 700 ατόμων».
Μάλιστα τη συζήτηση παρακολούθησε από τα θεωρεία της Βουλής ο Γερμανός υφυπουργός για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, Χ. Γ. Φούχτελ.
Ο Χ. Καστανίδης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε να καταψηφιστεί το επίμαχο άρθρο 324 του νομοσχεδίου, που αφορά στη σύμβαση, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε επιβάλλει πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στη Siemens.
Ο Κ. Μουσουρούλης από την Ν.Δ. αντέδρασε υπενθυμίζοντας στον πρώην υπουργό ότι εκείνος ήταν « ο αρχιτέκτων του δημοψηφίσματος, που λίγο έλειψε να μας διώξει απ' τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «ιταμή, βρώμικη και κατάπτυστη» τη συμφωνία, καθώς «αναγορεύει την Siemens αρχιτέκτονα της κάθαρσης».
Ο Ν. Τσούκαλης από τη Δημοκρατική Αριστερά, ανέφερε σκωπτικά πως «κατανοώ το αίτημα της Siemens, γιατί δένει χειροπόδαρα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν μπορώ όμως να καταλάβω την δική σας επιθυμία». Απευθυνόταν προς την Άννα Διαμαντοπούλου.
Ο Γ. Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ, είπε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία κατά την αυριανή συζήτηση επί των άρθρων.
Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, από τη Δημοκρατικής Συμμαχίας, ανέφερε πως θα δώσει τα πρακτικά της συνεδρίασης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. «Αυτός που θα ψηφίσει διαπράττει απιστία», είπε, καθώς πρόκειται για «διαχειριστική πράξη χαρίσματος εκατομμυρίων, την ώρα που στενάζει η ελληνική κοινωνία».
Ο Π. Καμμένος από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» μίλησε για «παράδοση δημόσιας περιουσίας και διάπραξη εγκλημάτων, που δεν θα πάνε με το νόμο περί ευθύνης υπουργών: Θα υπάρξει τιμωρία και θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που πήρε ο κ. Χριστοφοράκος». Ο ίδιος μιλώντας για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις είπε το κόμμα του βρήκε τον φάκελο, που έχασε το ελληνικό Δημόσιο και θα τον μοιράσει σε 300 αντίτυπα στους βουλευτές.
«Στην αίθουσα αυτή, είμαστε βουλευτές εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό, αλλά υπάρχουν και προσωπικότητες και πολιτικοί φορείς που ερμηνεύουν το «Έλληνας», είτε ως επάγγελμα, είτε ως πολιτική ιδιότητα. Αυτά έχουν περάσει πολλές δεκαετίες σ' αυτόν τον τόπο», απάντησε η Άννα Διαμαντοπούλου. Σημείωσε ότι της ρύθμισης εξαιρούνται τα ζητήματα ποινικού δικαίου, αλλά διευθετούνται οι αστικές και διεκδικητικές διαφορές.
Ο Χρ. Πρωτόπαπας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, απάντησε σε έντονο ύφος στον Π. Καμμένο: «Οι απειλές σας δεν μας αφορούν και ειδικά από σας, δεν μας τρομάζουν».
Σε άλλη δε, αποστροφή του Π. Καμμένου, περί «πρωθυπουργού διορισμένου από την Goldman Sachs», ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι τον Λ. Παπαδήμο έχουν υπερψηφίσει όλοι οι βουλευτές των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», πλην του κ. Καμμένου.
«Γίνονται και λάθη. Αλλά αποδράσαμε από το λάθος εγκαίρως, πριν μας βάλετε πιο βαθειά στο δεύτερο Μνημόνιο», απάντησε ο Χ. Ζώης από πλευράς των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».
Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου προς τον ΛΑΟΣ. Σημείωσε ότι βουλευτής του «ζητούσε με ερώτησή του, τμήμα των αποζημιώσεων της Siemens να κατευθυνθεί προς την εκλογική του περιφέρεια». Για να αντιδράσει ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος λέγοντας: «Εμείς ζητάμε να επιστραφούν τα κλεμμένα. Το πού θα πάνε μετά, είναι άλλο ζήτημα».