Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα προφίλ των δυο υποψηφίων - Νίκος Ανδρουλάκης vs Γιώργου Παπανδρέου

Απόψε Κυριακή 12 Δεκεμβρίου το βράδυ θα ξέρουμε τα αποτελέσματα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ και ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του κόμματος - Ποιο είναι όμως το who is who των δύο υποψηφίων; Του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου;
ΚΙΝΑΛ: Σύγκρουση γενεών - Το παλιό εναντίον του νέου...
11'

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης; Ποια είναι η πολιτική του πορεία και η χρονιά-ορόσημο για τον ίδιο; Ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, ακόμα και τώρα στο τελευταίο κατοστάρι κρατάει ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. 42 χρόνων πολιτικός από την Κρήτη έκανε την έκπληξη και διεκδικεί πλέον με αξιώσεις την προεδρία του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ.

Ποιος είναι όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη. Το ενδιαφέρον του για την πολιτική εκδηλώθηκε από νωρίς, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, όταν παρακολούθησε τυχαία μια συνέλευση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου σπούδαζε πολιτικός μηχανικός. Έτσι, το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της στην Ξάνθη.

Το 2001 τον βρίσκει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα ακολουθεί σταθερά καριέρα επαγγελματικού πολιτικού στελέχους. Ορόσημο για την πορεία του αποτελεί ο Μάρτιος του 2013, όταν σε ηλικία 34 ετών και χωρίς ουσιαστικά να το περιμένει κανείς, εκλέχτηκε με σαρωτικά ποσοστά Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος- προερχόμενο από την νεολαία μετατράπηκε σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.

Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη. Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς. Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Νοέμβριο του 2017 έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα.

Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους. Έχει έναν γιο 10 ετών, τον Μαρίνο. Του αρέσει το θέατρο και η ξενάγηση σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Μεγάλο πάθος του τα ταξίδια. Ακούει πολύ μουσική, κυρίως παλιά λαϊκά τραγούδια, αλλά όταν οδηγεί του αρέσει να ακούει κλασική μουσική. Ασχολείται όσο μπορεί με τα social media.

Τα έργα και οι ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος που εδώ και χρόνια απλά περιφέρει ένα βαρύ όνομα, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η «Νέα Αλλαγή» την οποία επικαλείται ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμα της υποψηφιότητάς του, τελικά δεν είναι και τόσο… νέα. Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να ξεχαστεί από την πλειονότητα του ελληνικού λαού, αφού την ίδια αλλαγή πούλησε ο ΓΑΠ και το 2009 με το περίφημο σύνθημα λεφτά υπάρχουν το οποίο τον ανέδειξε πρωθυπουργό.

Επειδή λοιπόν δεν έχουμε όλοι ασθενή μνήμη καλό είναι να υπενθυμίσουμε ποιος είναι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου που ζητά την ψήφο των φίλων και των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής για να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο. Στις 3 Μαΐου 2010, επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου η Ελλάδα αιτήθηκε 80 δισεκατομμύρια ευρώ από τις υπόλοιπες (15) χώρες του Ευρώ και 30 δισεκατομμύρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την αίτηση συνόδευαν 3 συνημμένα μνημόνια:

«Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής» (ΜΟΧΠ),
«Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης» (ΤΜΣ) και
«Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» (ΣΠΟΠ).

Υπογράφοντες για την ελληνική πλευρά ήταν ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο τότε Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος. Στις 8 Μαΐου 2010 εγκρίθηκε «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» (Loan Facility Agreement) με τις χώρες του Ευρώ και «Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας» (Stand-by Agreement) με το ΔΝΤ. Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται συχνά για συντομία «Μνημόνιο».

Στη συνέχεια σχηματίστηκε ομάδα εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), γνωστή και ως «Τρόικα», η οποία ανά τρίμηνο αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος εφαρμογής των όρων του «Μνημονίου» (ΜΟΧΠ και ΣΠΟΠ) και αποφασίζει για την εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης του δανείου.

Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2010, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Α. Παπανδρέου βρισκόταν στο Νταβός της Ελβετίας για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Λίγο μετά την επιστροφή του από το Νταβός, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου μέτρα για τον δημόσιο τομέα που περιελάμβαναν πάγωμα μισθών, περικοπές επιδομάτων 10%, περικοπές υπερωριών και οδοιπορικών. Η ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις και μία πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου.

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ 2021 ή εκλογές ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου 2021. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Θα ορίσουν τον πρόεδρο του κόμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κάλπες θα στηθούν σε όλη τη χώρα, καθώς και στο εξωτερικό.

H τρομοκράτηση του λαού και τα ανθρωποκτόνα μέτρα

Στο επόμενο διάστημα άρχισε η «καραμέλα» της στάσης πληρωμών, υπό μορφή «τρομοκρατίας» στη λαϊκή βάση. Με δικαιολογία την αποφυγή του ενδεχομένου στάσης πληρωμών η κυβέρνηση του ΓΑΠ προχώρησε στις 3 Μαρτίου σε νέα σκληρά μέτρα. Τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν ήταν:

  • Μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας
  • Μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου
  • Μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ
  • Αύξηση ΦΠΑ από 4,5% στο 5%, από 9% στο 10%, από 19% στο 21%
  • Αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης
  • Επιβολή επιπλέον 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
  • Επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και στα μικρότερου κυβισμού.
  • Επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, ακόμα και στα μικρότερα.

Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις και έγιναν μεγάλες απεργίες και πορείες στις 5 και 11 Μαρτίου.

Παρά τα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σε συνεννόηση με το χρηματοοικονομικό κατεστημένο των Βρυξελλών επιμένει ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να βελτιώσει την θέση της στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα ενάμιση μήνα μετά να προσφύγει στην βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συγκρότησαν από κοινού μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνεννοήσεις με τον Στρος Καν από την πρώτη μέρα της ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr με τίτλο: «Βόμβα» Στρος Καν: Ο Παπανδρέου είχε συζητήσεις από το 2009 με το ΔΝΤ (βίντεο)

Η ανακοίνωση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε στις 23 Απριλίου από τον πρωθυπουργό ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο Καστελόριζο. Ο λαός έζησε δραματικές στιγμές εκείνη την περίοδο τις οποίες μεταγενέστερες γενιές νέων ανθρώπων δεν τις γνωρίζουν και ενδεχομένως να νομίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι απλά ένας πρώην πρωθυπουργός που ξαναβάζει υποψηφιότητα να αναλάβει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και καλό είναι να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Ποιος έμπλεξε την Ελλάδα σε περιπέτειες και δέσμευσε όλες τις κυβερνήσεις με την υπογραφή του;

Διαβάστε σχετικά:

Γ. Παπανδρέου: «24 μήνες μαζεύω τα σπασμένα»

Διέλυσε τη χώρα, διαλύει και το ΠΑΣΟΚ

Τυχόν ποινικές ευθύνες Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου

Η Ελλάδα προχώρησε σε υπογραφή μνημονίου με το ΔΝΤ και την ΕΕ, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης. Τα νέα σκληρά μέτρα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών την Κυριακή 2 Μαΐου και προέβλεπαν:

-Αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 Ευρώ σε όλους όσους έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 Ευρώ και πλήρης κατάργηση των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές
-Αντικατάσταση 13ης και 14ης σύνταξης με επίδομα 800 Ευρώ για συντάξεις ως 2500 Ευρώ.
-Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
-Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου από 10% σε 11% (από 1η Ιουλίου 2010) και από 11% σε 13% (από 1η Ιανουαρίου 2011) και αντίστοιχα του χαμηλού στο 6,5% (από 1η Ιανουαρίου 2011).
-Αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%
-Αύξηση στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων
-Πρόσθεση ενός επιπλέον 10% στους φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.

Επίσης, το νομοσχέδιο προέβλεπε αλλαγές στα εργασιακά με αύξηση του ορίου απολύσεων και μείωση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, στο ασφαλιστικό προέβλεπε αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011.

Μπορούν όλα τα παραπάνω «ανθρωποκτόνα» μέτρα που διέλυσαν την ελληνική κοινωνία να ξεχαστούν και να διαγραφούν μονοκονδυλιά; Και δεν είναι μόνο αυτά. Η θλιβερή φτωχοποίηση της χώρας συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης των 25 μηνών από τον Γιώργο Παπανδρέου και δέσμευσε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οι ημερομηνίες που «σημάδεψαν» την πορεία προς τις κάλπες

Στις 23 Ιανουαρίου 2021, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία τον Ιούλιο του 2021. Στη 1 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Χάρης Καστανίδης.

Στις 12 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την εκλογική διαδικασία, για λόγους υγείας.

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ξεκίνησε την συλλογή υπογραφών ανακοινώνοντας την επόμενη μέρα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος. Λίγο αργότερα, την πρόθεσή του για υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος.

Στις 15 Οκτωβρίου, ο Παύλος Χρηστίδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος και παραιτήθηκε από την θέση του εκπροσώπου τύπου.

Την ίδια μέρα, η καταληκτική προθεσμία για την συλλογή υπογραφών μεταφέρθηκε από τις 15 στις 21 Οκτωβρίου. Στις 20 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Την επόμενη ημέρα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία, λόγω της υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Στις 25 Οκτωβρίου 2021, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από καρκίνο.

Στις 16 Νοεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε η διεξαγωγή τηλεμαχίας, για τις 29 Νοεμβρίου από την ΕΡΤ.

Αποτελέσματα εκλογών ΚΙΝΑΛ - Ο πρώτος γύρος

Με το 90% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ είναι πλέον σχεδόν τελικό. Η σειρά κατάταξης δεν άλλαξε: Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,6% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,6%. Οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.