Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στο δρόμο του διχασμού και πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου

Πώς ο Γιώργος Παπανδρέου εξελίχθηκε στον άνθρωπο που με κάθε του ενέργεια διχάζει και δημιουργεί κλίμα εσωστρέφειας στο εσωτερικό του κόμματος.

Παπανδρέου εγγυητής ενότητα
Ο Γιώργος Παπανδρέου
INTIME
6'

Περίπου δύο μήνες πριν, όταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά εισήχθη στο νοσοκομείο ανακοινώνοντας παράλληλα την απόσυρση της υποψηφιότητας της για την ηγεσία, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καλέσει όλους τους υποψήφιους σε διάλογο, επικαλούμενος την ενότητα της παράταξης.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Στο διάστημα που ακολούθησε, ήταν σχετικά ήρεμο για εσωκομματική διαδικασία της Κεντροαριστεράς μέχρι που ο Γιώργος Παπανδρέου θυμήθηκε μάλλον τον παλαιό και διχαστικό εαυτό του, εξαπολύοντας «βέλη» κατά των ανθυποψηφίων.

Αρχικά, ο κ. Παπανδρέου από τη μία ασκούσε κριτική στους υπόλοιπους υποψηφίους, την ώρα που ήταν ο μόνος εκ των έξι που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο debate, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να λάβει μέρος σε «παράλληλους μονολόγους».

Ωστόσο, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως ήταν μη αναμενόμενο για τον πρώην πρωθυπουργό, περνώντας έτσι στην αντεπίθεση.

Όπως είναι γνωστό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 12 Δεκεμβρίου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Έτσι λοιπόν, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ από τις αρχές της εβδομάδας δέχεται δριμεία κριτική από τον Γιώργο Παπανδρέου από τις αρχές της εβδομάδας, «πυροδοτώντας» το κλίμα ενότητας που είχε δομηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «δεν γνωρίζει τις θέσεις» του έτερου διεκδικητή της προεδρίας, ενώ τον χαρακτήρισε και «άκαπνο» καθώς δεν διαθέτει πρότερη εμπειρία στο ελληνικό κοινοβούλιο, λέγοντας πως με την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Βουλή «θα κάνουν πάρτι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας».

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει διατηρήσει μια ψύχραιμη στάση όλες αυτές τις ημέρες, αποφεύγοντας να απαντήσει σε κάθε χαρακτηρισμό που του αποδίδει ο πρώην πρωθυπουργός. Όμως, για τον χαρακτηρισμό «άκαπνο», απάντησε ως εξής σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Δεν είμαι 40 χρόνια βουλευτής, 20 χρόνια υπουργός, είμαι “άκαπνος” σε θέσεις εξουσίας. Είναι τιμή αυτό για μένα».

Η καταγγελία για το αδιάβλητο της διαδικασίας και η «κωλοτούμπα» του Γιώργου Παπανδρέου

Η ένταση στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής είχε και συνέχεια, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης ο Γιώργος Παπανδρέου απέστειλε επιστολή προς την ΕΔΕΚΑΠ θέτοντας ζήτημα του αδιάβλητου της διαδικασίας του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Αναλυτικά η επιστολή

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν - διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής.»

Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε νέα δήλωση, μετά τον σάλο που προκάλεσε η επιστολή του, αναφέροντας το γραφείο του τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.

Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής.»

Η απάντηση της ΕΔΕΚΑΠ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΚΑΠ σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι «Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα

Ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε να δυναμιτίζει το κλίμα ενότητας του Κινήματος Αλλαγής, λέγοντας το πρωί της Παρασκευής ότι «είδε» απόπειρα διαστρέβλωσης των όσων λέει προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί και την ξεκάθαρη ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ λέγοντας στον ΣΚΑΪ ότι «εγώ έκανα μια προειδοποίηση».

Δεν αισθάνθηκε, μάλιστα, καμία ενοχή για ό,τι έχει προηγηθεί υποστηρίζοντας ότι «είμαι θεματοφύλακας και εγγυητής της διαδικασίας γιατί εγώ την ξεκίνησα το 2004. Αυτό διασφαλίζει την δημοκρατική φωνή του πολίτη και την ενότητα του χώρου. Το κόμμα μας είναι δημοκρατικό και με αξιοπιστία πρέπει να συνεχίσει».

Βρίσκοντας, δε, αποκούμπι μετά την κατακραυγή στη λέξη «προειδοποίηση» την επανέλαβε για δεύτερη φορά στη συνέντευξή του της Παρασκευής λέγοντας ότι τα όσα έγραψε στις ανακοινώσεις του ήταν «μια ουσιαστική προειδοποίηση».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το γιατί δεν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ μετά την ξεκάθαρη πρωτιά και με σημαντική διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη και απάντησε αρχικά ότι είναι «μεγάλο λάθος στη μέση να εγκαταλείπεις, η μάχη είναι για την παράταξη». Επειδή, όμως, η μεγαλομανία δεν κρύβεται έσπευσε να συμπληρώσει ότι «αν δεν ήμουν υποψήφιος η συμμετοχή θα ήταν λιγότερη».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «έχω αποδείξει ότι έχω νέες ιδές σε όλη μου τη ζωή, οι νέες ιδέες δεν έχουν σχέση με την ηλικία».

Δείγμα των αλλοπρόσαλλων κινήσεων Παπανδρέου και η απάντησή του για τα όσα πρόσαψε στον Νίκο Ανδρουλάκη για το περιβόητο «4-2-1» απαντώντας την Παρασκευή «να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω αν ήταν γραμματέας τότε ή λίγο αργότερα».

«Δεν με θέλουν εμένα γιατί πιστεύουν ότι εγώ μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη και να κερδίσουμε τις εκλογές» είπε, επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνοντας ότι δεν έχει αφουγκραστεί το μήνυμα της κάλπης της περασμένης Κυριακής.

Στην ερώτηση, τέλος, αν θα είναι δίπλα στον νέο αρχηγό, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απέφυγε να δώσει εκ νέου έναν τόνο «ιδιοκτησίας» της παράταξης απαντώντας ότι «η οικογένεια μου έχει υπηρετήσει τρεις γενιές την παράταξη, είμαι ο άνθρωπος της παράταξης, είναι στο DNA μου, θα στηρίξω, η μάχη γίνεται από οποιοδήποτε μετερίζι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή