Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις ο Σαμαράς
Έντονος προβληματισμός αναπτύσσεται στη Νέα Δημοκρατία, όχι τόσο για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ένα σκηνικό πολυδιάσπασης, αλλά για τις προγραμματικές εξαγγελίες. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ είναι έτοιμο εδώ και αρκετό καιρό.
Επίσης έτοιμες είναι και οι προγραμματικές δεσμεύσεις για την οικονομία που στοχεύουν στην ανάπτυξη αλλά και στην ελάφρυνση των Ελληνικών νοικοκυριών από τα υπέρμετρα βάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τα διαρθρωτικά μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις, η Ν.Δ έχει εντάξει στο πρόγραμμά της την μείωση του ΦΠΑ και την κατάργηση του ειδικού τέλους για τα ακίνητα.
Το πιο δυνατό χαρτί της ΝΔ
Το πιο δυνατό όμως χαρτί θεωρούνται οι ρυθμίσεις για τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το επιτελείο του κ.Σαμαρά διαμόρφωσε μία ρεαλιστική πρόταση ,που δεν συνιστά ''κούρεμα'' των δανείων αλλά επικεντρώνεται στο ύψος της τοκοχρεωλυτικής δόσης.
Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, η μηνιαία δόση εξυπηρέτησης του δανείου δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.
Ο κ. Σαμαράς, γνωρίζει ότι έχει το πιο ισχυρό χαρτί στα χέρια του προκειμένου να πείσει τις τράπεζες να το αποδεχθούν και αυτό είναι η ανακεφαλαιοποίηση.
Προβληματισμός για τη στάση της τρόικας
Ο αρχικός σχεδιασμός της Συγγρού ήταν οι εξαγγελίες αυτές να γίνουν από τον ίδιο τον κ.Σαμαρά με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Όμως είναι διάχυτος ο προβληματισμός για τις διαθέσεις της τρόικας και των δανειστών.
Πολλοί φοβούνται ότι σε περίπτωση που ο κ.Σαμαράς προχωρήσει σε αυτές τις εξαγγελίες,ενδέχεται να αντιδράσει η τρόικα και να επιχειρήσει να τις ακυρώσει, επιμένοντας στο μείγμα των επιλογών που αποδείχθηκαν καταστροφικές.
Σε μία τέτοια περίπτωση ο κ.Σαμαράς θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα συμβιβασμό που μπορεί να είναι επώδυνος εκλογικά και στη ρήξη.
Αυτοί που διατυπώνουν το συγκεκριμένο προβληματισμό, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι από σήμερα μετά τη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης της Κομισιόν.
Τι δείχνει η έκθεση της Κομισιόν
Σύμφωνα με αυτήν υπάρχει ακόμα περιθώριο επιβολής νέων φόρων στην Ελλάδα αφού τα έσοδα από φόρους στην Ευρώπη είναι στο 40 τοις εκατό των συνολικών κρατικών εσόδων ενώ στην Ελλάδα στο 33 τοις εκατό.
Ζητούν επιβολή νέων φόρων, νέα αύξηση έμμεσων φόρων( καύσιμα,ποτά,τσιγάρα ) και επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης αφού έχουν διαπιστώσει ότι στη χώρα μας υπάρχει ιδιόκτητη ακίνητη περιουσία.
Η στάση της Γερμανίας που οδηγεί σε αδιέξοδο
Είναι φανερό ότι η Γερμανία συνεχίζει την εφαρμογή μιας ακραίας τιμωρητικής τακτικής απέναντι στην Ελλάδα που οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο.
Επιχειρούν να ακυρώσουν από τώρα τη δυνατότητα μιας νέας κυβέρνησης να ασκήσει μία πολιτική, όχι παροχών, αλλά διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και τόνωσης της οικονομίας.
Αδιαφορούν για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης αν δεν το επιδιώκουν κιόλας.
Ο προβληματισμός αυτός περνάει στον κ.Σαμαρά που βλέπει ότι οι υποχωρήσεις που έκανε, στο βωμό του εθνικού συμφέροντος, δεν σημαίνουν τίποτα για τους Γερμανούς και την τρόικα. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ έχει ήδη οικοδομήσει συμμαχίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την επόμενη μέρα.
Όλο το τόξο του ευρωπαϊκού νότου ζητά την αλλαγή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας που επέβαλαν οι Γερμανοί και περιέχει μόνο μέτρα λιτότητας, θα απαιτήσει να υπάρξει και ένα αναπτυξιακό πακέτο.
Αν μάλιστα εκλεγεί ο Ολάντ στη Γαλλία, το μπλοκ αυτών των δυνάμεων θα ισχυροποιηθεί. Μέχρι τότε όμως η Ελλάδα πρέπει να μείνει όρθια, να έχει χώρο να αναπνεύσει. Και με τις απαιτήσεις των δανειστών και την εμμονή σε μία πολιτική που απέτυχε σε όλους τους στόχους που έθετε, δημιουργείται ασφυξία.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Και ακόμα πιο κρίσιμες θα είναι οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει ο Α.Σαμαράς που βλέπει ότι τα περιθώρια στενεύουν.