Απόβαση Σαμαρά στις γειτονιές της Αθήνας

Του Κώστα ΛασκαράτουΕνίσχυση της συσπείρωσης του κόμματος, από την προκήρυξη των εκλογών και μετά, «βλέπουν», τα στελέχη της ΝΔ, που επιθυμούν να εμφανίζονται αισιόδοξα για το αποτέλεσμα της επερχόμενης, κρίσιμης, εκλογικής αναμέτρησης.

Το «γαλάζιο στρατηγείο», υποδέχθηκε μάλιστα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της ALCO, καθώς παρά το υψηλό ποσοστό που απέσπασε και σε αυτή την μέτρηση το νεοσύστατο κόμμα του Πάνου Καμμένου (7,1%) και παρά την εικόνα διάλυσης του δικομματικού συστήματος -που απορρέει από την οκτακομματική Βουλή και τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού-, το κόμμα της λεωφόρου Συγγρού κατάφερε να συγκεντρώσει το 20,8% της προτίμησης των ερωτηθέντων, διατηρώντας τόσο την πρώτη θέση, όσο και την απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ.

Κινήσεις συσπείρωσης πριν από τις κάλπες

Παρά τις επίσημες τοποθετήσεις, η ανησυχία στο κομματικό επιτελείο είναι διάχυτη, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι όποιες κινήσεις, πρέπει να είναι άμεσες και ηχηρές προκειμένου να φέρουν τα επιθυμητά, για την παράταξη, αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιχείρηση «πανστρατιά» συνεχίζεται. Μόλις εχθές, δυο ακόμη πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της κεντροδεξιάς, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, η Βάσω Κόλλια προσχώρησε στη ΝΔ, αποχωρώντας από τη Δημοκρατική Συμμαχία, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και αναπληρώτρια Γραμματέας Προγράμματος ενώ με επιστολή του στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής Καβάλας του ΛΑ.Ο.Σ. Δημήτριος Μπαταλογιάννης δήλωσε την ένταξή του στο κόμμα, επισημαίνοντας πως «στις κρίσιμες ώρες που ο λαός ζητά λύσεις με ασφάλεια και προοπτική για τη χώρα, είναι κοινή υποχρέωση να αγωνιστούμε για αυτοδύναμη κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά».

Βόλτα στη γειτονιά του Καμμένου

Αν και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει επιχειρήσει να αποδυναμώσει την παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάνοντας λόγο ακόμη και για «κομματίδια», η αλήθεια είναι πως η απήχηση που μοιάζει να έχει η ρητορική του πρώην Υπουργού της ΝΔ, σε μεγάλο τμήμα της βάσης του κόμματος, προβληματίζει την ηγετική ομάδα.

Δεν άλλωστε τυχαία η επιλογή, η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος να ξεκινήσει αυτή τη φορά από το Αιγάλεω, με τη σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, στις 19:30, στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής (επί της Νικηφόρου Πλαστήρα 20, δίπλα από το κολυμβητήριο, στην πλατεία Εσταυρωμένου). Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, η εκλογική δύναμη Καμμένου είναι ισχυρή και για αυτό το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ σπεύδει -πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου- να ανακόψει τις διαρροές.

«Πρώτον, η πολιτική πρόταση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» όχι μόνον είναι εντελώς αποσπασματική και ατεκμηρίωτη αλλά οδηγεί την Ελλάδα εκτός ευρώ, υπό καταστροφικούς όρους πτώχευσης. Δεύτερον, η ψήφος προς το νέο αυτό Κόμμα, στο μέτρο που αποτελεί ανάχωμα στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, οδηγεί μαθηματικά στη διαιώνιση μιας Κυβέρνησης τύπου ‘‘Παπαδήμου’’», υποστήριξε μέσω του newsbomb, ο βουλευτής Α΄ Αθήνας της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, συνοψίζοντας την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει η ΝΔ, καθ΄όλη την προεκλογική περίοδο.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να επαναλάβει, εμμέσως, -χωρίς να αποκλείεται και μια πιο ξεκάθαρη αποστροφή-, απόψε ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς εκτιμά πως η ψήφος σε ΛΑ.Ο.Σ και Ανεξάρτητους Έλληνες, αποτελεί υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να αναφερθεί και στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Η συζήτηση που άνοιξε εκ νέου εχθές, μετά τις δηλώσεις Γιαννίτση, δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στην αξιωματική αντιπολίτευση, που θεωρεί πως τα διαδικαστικά θέματα δεν πρέπει να επηρεάσουν τον χρόνο της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία και πως η καταλληλότερη ημερομηνία, εξακολουθεί να είναι εκείνη της 6ης του Μάη.

Αποκλειστική δήλωση Λυκουρέντζου στο newsbomb:

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ βρίσκεται σε εκλογικό συναγερμό. Η αποψινή ομιλία στο Αιγάλεω αποτελεί μόνο ένα δείγμα της προσπάθειας του Αντώνη Σαμαρά να βγει μιλήσει στις γειτονιές της Αθήνας. Μάλιστα, στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, αναμένεται να διαμορφωθεί, σε μεγάλο βαθμό, το πρόγραμμα και των υπόλοιπων παρουσιών της ηγεσίας του κόμματος ανά την Ελλάδα.

«Ο προσανατολισμός των ψηφοφόρων προς την ημέρα των εκλογών, θα ενισχύσει τη συσπείρωση και τη διεύρυνση της επιρροής της Νέας Δημοκρατία», εκτιμά με αποκλειστική του δήλωση στο newsbomb, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, που σημειώνει αναλυτικά:

“Σύντομα θα γίνει γνωστή η οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα. Ξεκίνησε ήδη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς με ομιλίες, συνεντεύξεις και άλλες πολιτικές εκδηλώσεις θα επικοινωνεί καθημερινά με το λαό και θα προβάλλει τον προγραμματικό μας λόγο.

Ο προσανατολισμός των ψηφοφόρων προς την ημέρα των εκλογών, θα ενισχύσει τη συσπείρωση και τη διεύρυνση της επιρροής της Νέας Δημοκρατίας.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν ότι καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον του τόπου. Θα επιλέξουν τον πολιτικό ηγέτη στον οποίο θα αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Συνεπώς, ακραίες επιλογές, τυφλές αντιδράσεις και έκφραση οργής, δεν έχουν θέση την ώρα της ευθύνης.

Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την μόνη επιλογή, η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια διαφορετική πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελλάδας”.