Γιατί τα ξανα-τσούγκρισαν Αντώνης-Ντόρα
Τι και αν το «γαλάζιο» γινάτι, βγάζει πράγματι μάτι, Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη, φαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες έβαλαν για λίγο στην άκρη τα... προσωπικά και «ξανασκέφτηκαν», τα κέρδη και τις ζημίες μιας πιθανής συνεργασίας.
Τα χαμηλά δημοσκοπικά δεδομένα του κόμματος της Χανιώτισσας πολιτικού, που δείχνει να κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής αλλά και η επιθυμία Σαμαρά να πετύχει μια αληθινή «πανστρατιά», καθώς η κεντροδεξιά είναι σήμερα πιο πολυδιασπασμένη παρά ποτέ, έκαναν πολλούς να ξανασκεφτούν το... κοινό καλό.
Η επίσημη... κρούση!
«Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους συστρατευθούν στον αγώνα για αυτοδυναμία της παράταξης και βοηθήσουν σε αυτό. Κι αν προκάλεσαν κάποιοι τραύμα προηγουμένως και σήμερα θελήσουν να το θεραπεύσουν, κι αυτό είναι σημαντική βοήθεια...» είπε, ακριβώς μια εβδομάδα πριν, ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω Κυριακάτικου εντύπου, αφήνοντας όλους να καταλάβουν, πως το προσκλητήριο αφορούσε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ακόμη και την κυρία Μπακογιάννη.
Η ανταπάντηση ήταν άμεση από την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. που μη μπορώντας να βγάλει ποτέ από το μυαλό της την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επικαλέστηκε μέχρι και τον τότε στενό πολιτικό φίλο του κ. Σαμαρά, Συμπιλίδη. «Το κάλεσμα δεν με αφορά, δεν τραυμάτισα εγώ την παράταξη, αλλά διεγράφην γιατί υπήρξα πρωτοπόρος σε μία πολιτική. Ο κ. Σαμαράς προφανώς απευθύνεται σε ανθρώπους που όντως τραυμάτισαν την παράταξη όπως ο κ. Συμπιλίδης που θέλει να είναι υποψήφιος στο Κιλκίς και που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», η πλήρης αποστροφή Μπακογιάννη που ερμηνεύτηκε από κάποιους ως άρνηση μιας πρόσκλησης που δεν έγινε ποτέ και από άλλους, ως το ναυάγιο μιας δύσκολης επαναπροσέγγισης.
Η αλήθεια μιας επαφής που... έγινε!
Μπορεί στη Συγγρού να λένε συχνά πως η Ντόρα Μπακογιάννη, «δεν είναι πολιτικό πρόσωπο», επιχειρώντας να αποδυναμώσουν την παρουσία της. Μπορεί η ίδια η Ψηλή, να σκέφτεται συχνά πως τον Σαμαρά, δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί. Μπορεί ακόμη, η προσωπική βεντέτα των δυο πολιτικών να κρατά πράγματι χρόνια, καλά πληροφορημένες πηγές, του newsbomb, επιμένουν πάντως πως επαφή των δυο μερών υπήρξε και μάλιστα... σε επίπεδο κορυφής!
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η κρούση επιστροφής στο μαντρί δεν έγινε από τους δεκάδες διαύλους επικοινωνίας, που ακόμη υπάρχουν μεταξύ ΝΔ και Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά αντιθέτως, οι «λεπτές διαπραγματεύσεις», έγιναν απευθείας μεταξύ των «2 αιωνίων».
Τι έγινε όμως και το φλερτ, δεν κατέληξε σε γάμο; Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες -που επισήμως δεν πρόκειται να παραδεχτούν ποτέ, κανένα από τα δυο στρατόπεδα- η πλευρά Μπακογιάννη θα έδειχνε διάθεση δημιουργίας κοινού μετώπου απέναντι σε «κινδύνους» όπως ο Καμμένος και η Αριστερά, εφόσον της προσφέρονταν μια αξιοπρεπής επιστροφή, κάτι που μεταφράζεται, σε πρώτο χρόνο, ως η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος και σε δεύτερο χρόνο, ως ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, στην επόμενη κυβέρνηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς, κάθε άλλο παρά τέτοια διάθεση είχε. Η γραμμή της Συγγρού απαιτούσε, δήλωση μεταμέλειας, «λουκέτο» στη ΔΗ.ΣΥ. και... μετεκλογική επανένταξη στη ΝΔ, με αξιοποίηση -ίσως- σε θέση ευρωπαίου επιτρόπου.
Η πρόταση Σαμαρά, όχι μόνο δεν δελέασε την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά μάλλον μεγάλωσε το χάσμα με αποτέλεσμα τη δημόσια άρνηση Μπακογιάννη να... ακούσει το κάλεσμα του προέδρου της ΝΔ.
Οι χαμηλοί τόνοι Σαμαρά
Στη Συγγρού πάντως κρατούν χαμηλούς τόνους. Η «διαφήμιση» μιας... ιστορικής συμφωνίας, που όμως δεν έκλεισε ποτέ, θα δημιουργούσε ενδεχομένως νέα προβλήματα στο κόμμα, που δεν χωρούν κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου, γι' αυτό ηγετικά στελέχη της ΝΔ φρόντισαν άμεσα να αναδιπλωθούν, λέγοντας ότι το προσκλητήριο Σαμαρά δεν συμπεριελάμβανε την κυρία Μπακογιάννη και πως όλα είναι «θέμα ερμηνείας», ενώ ηθελημένα ουδείς έδωσε συνέχεια στην κόντρα, ξύνοντας πληγές, με αφορμή την αναφορά Μπακογιάννη στο πρόσωπο του κ. Συμπιλίδη.
Χαμηλούς τόνους στην κόντρα με την Ντόρα Μπακογιάννη, κρατά και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, που απέφυγε χθες, κατά την πρώτη του προεκλογική ομιλία στο Αιγάλεω να βάλει κατά του κόμματός της.
«Υπάρχουν σήμερα πολλά κόμματα. Άλλα επιδιώκουν να διασωθούν από την κρίση. Όπως το ΠΑΣΟΚ... Άλλα απλώς τζογάρουν στην κρίση. Όπως η Αριστερά....Υπάρχουν ακόμα και οι ευκαιριακοί τυχοδιώκτες της Πολιτικής. Που δεν είναι αριστεροί, αλλά έχουν πάρει τις χειρότερες συνήθειες των αριστερών: Ψαρεύουν σε θολά νερά, χτυπάνε την Ευρώπη, θέλουν έξοδο από το ευρώ, ή θέλουν εντός κι εκτός του ευρώ, ή δεν ξέρουν τι θέλουν... Μοναδική τους προτεραιότητα να επωφεληθούν από την κρίση για να επιβιώσουν ή για να φτιάξουν το κόμμα τους. Περιμένουν ή εύχονται το χάος για να αποκτήσουν ρόλο μέσα στο χάος. Κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Για να βγει Πρωθυπουργός μαριονέτα. Και ρίχνουν «σωσίβιο» στο ΠΑΣΟΚ που βουλιάζει, κλείνοντας έτσι το μάτι και στη διαπλοκή... Άλλοι εμφανίζονται κατά της δανειακής σύμβασής τώρα, κι ας στήριζαν με κάθε τρόπο το Μνημόνιο και τον κ. Παπανδρέου επί δύο ολόκληρα χρόνια. Κι άλλοι έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν έτοιμοι για... γάμο με το ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο από κάθε σοβαρότητα. Ο καιροσκοπισμός έγινε επιστήμη. Η ανευθυνότητα, θρησκεία. Και ο λαϊκισμός σημαία... Κι όλοι τους μόνιμο στόχο έχουν να βλάψουν την παράταξή μας», είπε χθες, ανεβάζοντας τους τόνους και χτυπώντας κατά πάντων... πλην της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κάνοντας κάποιους να θεωρήσουν πως το κεφάλαιο «γάμος», δεν έχει κλείσει οριστικά.
Οι φωνές της... λογικής!
Στη ΝΔ πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η προϊστορία των δυο πολιτικών θα έπρεπε κάποια στιγμή να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και πως ήρθε η ώρα να αναζητηθεί μια φόρμουλα επικοινωνίας και συνεργασίας, στέλνοντας μήνυμα ενότητας προς χάριν της παράταξης.
«Θα ήθελα να είχε αποδεχθεί την πρόταση» παραδέχτηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ράδιο 9, τονίζοντας ότι μεταφέρει την άποψη πολλών απλών νεοδημοκρατών οι οποίοι θα ήθελαν να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια ακόμη και προεκλογικά.
«Από τη στιγμή που έχει γίνει το προσκλητήριο, θεωρώ ότι πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο αυτό. Εάν, υπάρχουν προγραμματικές διαφορές, ας βρούμε ποιες είναι οι προγραμματικές διαφορές. Αν δεν υπάρχουν όμως προγραμματικές διαφορές και αν οι γενικές αρχές μας καλύπτουν, τότε πράγματι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε κανέναν έξω από αυτό το προσκλητήριο και κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μη συμμετάσχει σε ένα προσκλητήριο για την επόμενη ημέρα για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και το ευρώ για να προστατέψουμε τον νοικοκύρη. Γιατί περί αυτού πρόκειται», ανέφερε, από την πλευρά του, στον ΑΝΤ1 ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Μπακογιάννη για την προεδρεία της ΝΔ, τασσόμενος ουσιαστικά και αυτός υπέρ της επιστροφής της στο κόμμα.
Διαβάστε ακόμη:
Σαμαράς: Στις 6 Μαΐου θέλουν- δεν θέλουν