Τριπλό χτύπημα στον Βενιζέλο

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίστηκε χθες η επιχείρηση «αποδόμηση Βενιζέλου», που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες με την προσπάθεια εξίσωσης του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τα έργα και τις ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου.

Τριπλό χτύπημα στον Βενιζέλο
3'

Μόνο χθες, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, εξαπέλυσε τρεις φορές πυρά κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με τρεις ξεχωριστές –αλλά πολύ κοντά χρονικά μεταξύ τους- δηλώσεις. Αφορμή για τη συντονισμένη επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, έδωσαν η χθεσινή ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή αλλά και οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά. Πραγματική αιτία όμως αποτέλεσε το δημοσκοπικό εκείνο εύρημα, στην τελευταία έρευνα της GPO, που δίνει οριακό προβάδισμα Βενιζέλου έναντι του Αντώνη Σαμαρά, στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός;».

Σκληρό ροκ

Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης. Με βασικό σύνθημα «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει πως διαφέρει από το δίδυμο Παπανδρέου-Βενιζέλου, που –όπως συχνά επαναλαμβάνει- έφθασε από κοινού τον τόπο στο χείλος του γκρεμού.

Η ρητορική μάλιστα της Συγγρού, θα είναι οξεία, με το σκληρό ροκ να έχει ήδη αρχίσει να ηχεί. Οι φράσεις που χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, χθες ο Γιάννης Μιχελάκης το αποδεικνύουν:

  • «Εκεί που χάνεται η ντροπή, περισσεύει το θράσος»
  • «Ο κ. Βενιζέλος κοροϊδεύει τους πολίτες»
  • «Η αναξιοπιστία και η αφερεγγυότητα σε όλο της το μεγαλείο»
  • «Ο εμπαιγμός και η εξαπάτηση των πολιτών δεν έχουν όρια»

Η κεντρική ρητορική

Μετά την προκήρυξη των εκλογών, η ΝΔ είναι αποφασισμένη να σταθεί περισσότερο στην ανάδειξη του προγράμματός της, καθώς γνωρίζει πως ο κόσμος επιθυμεί λύσεις και όχι εντάσεις και πως πρέπει να πείσει πως μπορεί να ακολουθήσει έναν λιγότερο ανηφορικό και περισσότερο κοινωνικά δίκαιο δρόμο, παρά την ψήφιση του Μνημονίου 2.

Παρά ταύτα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συνεχίσει να «σφυρηλατείται» μέχρι την τελευταία ημέρα. Βασικά κομμάτια της επιχειρηματολογίας της ΝΔ είναι:

1. Γιατί τα όσα προτείνει ο κύριος Βενιζέλος δεν τα έκαναν αυτός και το ΠΑΣΟΚ στα δυόμισι χρόνια που κυβερνούσαν και γιατί δεν τα έκανε ο ίδιος ως τσάρος της οικονομίας;

2. Αποκλειστικά υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας Παπανδρέου-Βενιζέλος (σ.σ. θα υπενθυμίζονται τακτικά και οι ευθύνες Παπακωνσταντίνου).

3. Ως αντιπολίτευση, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο κύριος Βενιζέλος έλεγε “όχι σε όλα” και μοίραζε δημαγωγικά υποσχέσεις πως “λεφτά υπάρχουν”.

4. Στήριξε και όρθιος χειροκροτούσε την ολέθρια εξαγγελία του δημοψηφίσματος.

5. Σιωπά μπροστά στις ομολογίες των συντρόφων του ότι, με τα εγκλήματά τους, οδήγησαν τον Τόπο στην καταστροφή.

6. Μιλά για αυτοκριτική, την ίδια ώρα που με ένα πόρισμα – οπερέτα, κουκουλώνει όλα όσα διέπραξαν ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπανδρέου, αλλά και ο ίδιος, σε βάρος της χώρας.

7. Οι μόνες του ιδέες, όπως αποδείχτηκε, εξαντλήθηκαν στο Μνημόνιο και το χαράτσι της ΔΕΗ.

8. Σε τι διαφέρουν οι σημερινές υποσχέσεις του, από το “λεφτά υπάρχουν” του 2009;.

Χθες μάλιστα η ΝΔ, ανέσυρε από το συρτάρι της ακόμη και παλαιότερη δήλωση Βενιζέλου όπου υποστήριζε με φανατισμό την ανάγκη της αυτοδυναμίας, λέγοντας πως είναι «υπέρ των καθαρών λύσεων που μπορεί να τις παρακολουθεί και να τις ελέγχει ο πολίτης, χωρίς παρασκηνιακές και αδιαφανείς συνεννοήσεις. Είμαι συνεπώς υπέρ των αυτοδύναμων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, που έχουν στη συνέχεια την ικανότητα και τη φρόνηση να διαμορφώσουν πολύ ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις» (02/07/2007, “Έθνος”), προκειμένου να υπογραμμίσει την ανακολουθία και την ασυνέπεια του πολιτικού ανδρός και να την αποδώσει στα χαμηλά δημοσκοπικά ευρήματα, που τον έχουν οδηγήσει σε αλλαγή στάσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή