Το τριπλό στοίχημα της κυβέρνησης έως τις εκλογές
Mε αυτή την φράση επιχείρησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος να επισημάνει στους υπουργούς ότι «αυτή η προεκλογική περίοδος δεν είναι σαν τις προηγούμενες» και πως υπάρχουν θέματα επείγοντος χαρακτήρα που πρέπει να διευθετηθούν πριν την ημερομηνία των εκλογών.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός εξήγησε τους 3 βασικούς, ζωτικής σημασίας για την ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας, στόχους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν τον ερχόμενο Ιούνιο αλλά η υλοποίηση σημαντικών διατάξεων που θεσπίστηκαν πρόσφατα από την Βουλή.
Συγκεκριμένα, οι 3 στόχοι έχουν ως εξής:
- «Να διαμορφωθούν οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας». Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα γίνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο και θα κληθεί να κυρώσει η νέα Βουλή.
- «Λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή» υπενθυμίζεται ότι μεταξύ τον νομοσχεδίων που έχει εγκρίνει περιλαμβάνονται διατάξεις για το μεταναστευτικό, την ανάπτυξη, την σύμβαση με την Siemens, τον «νέο Καλλικράτη» ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας την περασμένη Τρίτη, αναμένεται να προωθηθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
- «Οφείλουμε, ως κυβέρνηση, όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις αφορούν στα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ που θα κληθεί να πάρει η νέα κυβέρνηση τον ερχόμενο Ιούνιο και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Πέραν όμως των παραπάνω «προκλήσεων , που – σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαδήμο – συνιστούν «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, το χειρισμό του οποίου πρέπει να αναλάβει νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή» επισήμανε στους υπουργούς τον διττό, γενικό στόχο που έχει ως εξής :
- Την εξυγίανση του κράτους και τη διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας,
- Την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Προκειμένου «όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της παραδώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία».