Βουλή: Τι αναφέρει η διάταξη αρχειοθέτησης Γεωργιάδη

Σε 78 σελίδες περιγράφονται οι έλεγχοι στους οποίους υποβλήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης από τις ελεγκτικές άρχισε κατά την προηγούμενη πενταετία μετά τις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων για δωροδοκία του από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης
ΙΝΤΙΜΕ

Η έρευνα αφορούσε τόσο το κομμάτι της τιμολόγησης των φαρμάκων, όσο και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Άδωνι Γεωργιάδη και ενός ευρύ κύκλου προσώπων που βρίσκονται γύρω του οικογενειακά και επαγγελματικά.

Στο σκέλος που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, σημείο στο οποίο η εισαγγελική έρευνα αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, έγινε σύγκριση των τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση της Novartis κατά την θητεία του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

«Από τις ενέργειες του Άδωνι Γεωργιάδη δεν αποδεικνύεται ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας Novartis ή βλάβη των συμφερόντων των ανταγωνιστριών εταιρειών, σε κάθε δε περίπτωση η συμπεριφορά του δεν αποδεικνύει άτομο που έχει δωροδοκηθεί και που επιχειρεί να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της εταιρείας» αναφέρεται στη εισαγγελική διάταξη που εξέδωσε ο κ. Παναγιώτης Καψιμάλης. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν αδιευκρίνιστες πιστώσεις από το 2013 έως το 2018.

«Η αδιευκρίνιστες πίστωσης αφορούν κυρίως καταθέσεις σε μετρητά στους λογαριασμούς του ίδιου και των συγγενικών τους προσώπων» αναφέρεται στην εισαγγελική διάταξη, η οποία συμπληρώνεται στη συνέχεια: «Περαιτέρω όπως προαναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως ελέγχθηκαν εξονυχιστικά οι τραπεζικές συναλλαγές και τα περιουσιακά στοιχεία του Άδωνι Γεωργιάδη συγγενικών του προσώπων ατόμων που σχετίζονται με αυτόν και των εταιρειών συμφερόντων του ίδιου.

Η διενεργείσασα τον έλεγχο ειδική επιστήμονας δεν διαπίστωσε ύποπτες κινήσεις που να οδηγούν σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι οποίες μικρές διαφοροποιήσεις διαπιστώθηκαν στα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αφορούν την παρούσα δικογραφία καθώς συνιστούν πιθανώς φορολογικές παραβάσεις». Ειδική μνεία γίνεται στις εταιρείες συμφερόντων υπουργού ανάπτυξης και την κατάθεση χρηματικών ποσών στους λογαριασμούς αυτών από συγγενικά πρόσωπα ή εργαζόμενους των εταιρειών. Κατά τον εισαγγελέα όμως δεν προκύπτει ότι έχουν σχέση με πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. «Δεν συνιστά ασυνήθιστη ενέργεια η περιοδική κατάθεση των καθημερινών εισπράξεων των πωλήσεων των εταιρειών στους εταιρικούς λογαριασμούς. Και η κατάθεση αυτή βεβαίως γίνεται από άτομα που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στο ταμείο της εταιρείας.

Ως εκ τούτου και το φαινόμενο της κατάθεσης χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών από εργαζόμενους των η εταιρειών ή μέλη της οικογένειας Γεωργιάδη δεν συνιστά εξαίρεση από το συνήθως συμβαίνον. (…) Στα κατατεθέντα πόσα περιλαμβάνονται ποσά από 300 ευρώ έως και 10.000 ευρώ με την προαναφερθείσα ανάλογη αυξομείωση στην κατάθεσή τους και τα οποία συνάδουν με την περιοδική κατάθεση εισπράξεων.

Υπάρχουν και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά όπως η κατάθεση των 26.000 391 ευρώ στις 20 Μαΐου 2014 στην εταιρεία είδα Λεωνίδας Γεωργιάδης τα οποία όμως αφορούν απλώς μεταφορές μεταξύ λογαριασμών της ίδιας εταιρείας προφανώς για την κάλυψη συγκεκριμένων ταμειακών αναγκών» αναφέρεται σχετικά.

Ο εισαγγελέας καταλήγει ότι από το αποδεικτικό υλικό, δεν προέκυψαν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη «που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων. Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία Κελέση δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό. Δεν προέκυψαν επίσης πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.